Leier csarnokváz szerkezetek
Leier
Mezőgazdasági-, ipari- vagy logisztikai vállalkozások számára, akik építkezést terveznek, kiszámítható és rugalmas megoldást kínálnak a Leier előregyártott betontechnológiával készült vasbeton elemei, amivel bármilyen funkciójú csarnok gyorsan szerkezetkészre építhető.
Bővebben
Bővebb leírás
Előgyártás: válasz az építőipar mai kihívásaira

Az építőipar egyre több területén jelennek meg a kevés élőmunkával, esetleg kevesebb szaktudással is gyors építést ígérő technológiák. Ilyenek a mára széles körben – középületek, többlakásos lakóépületek, családi házak, garázsok vagy műhelyek esetén – alkalmazott előregyártott vasbeton falak, födémek, vagy akár lépcső elemek, amelyekkel a szerkezetkész épület gyorsan nő ki a földből.
Számítások támasztják alá, hogy minél több előregyártott elem – falpanel vagy az előregyártott födém különböző fajtái kerülnek a kivitelezésre, annál nagyobb időmegtakarítással számolhatunk az építés során. A Leier folyamatainak köszönhetően a gyártás terv szerint zajlik, az elemek határidőre érkeznek a helyszínre, a hagyományos technológiákhoz viszonyítva akár hetekkel is lerövidülhet a kivitelezés ideje, így a beruházás lebonyolítása jobban tervezhető. A kivitelezés gyorsasága családi házak, társasházak építése során már számtalan esetben volt döntő szempont, mezőgazdasági vagy ipari célú csarnok esetén – tekintettel az épületek döntően egyszerűbb struktúrájára – ez még jelentősebb is lehet.

Hasznos műszaki tartalom, amelyek a minőségi végeredményt szolgálják

A technológia a megrendelő számára kínált egyik fontos előnye önmagából adódik: előregyártás miatt jóval magasabb minőségű lesz a kész épület, mintha egy más technológiájú épület kivitelezését az építési vállalkozó a helyszínen próbálja megoldani. Az előregyártásnak köszönhetően természetesen jelentős élőmunka megspórolható. Tapasztalatok szerint például egy családi ház szerkezetkész állapotra építéséhez 3 napra 4 emberre és az őket irányító projektvezetőre van csupán szükség. Jóllehet egy csarnok méretei döntően más dimenziót jelentenek, ám a formájukat tekintve általában az egyszerűség jellemzi őket, így a családi házak esetén jelentkező előnyök feltétlenül igazak egy csarnok esetén is, sőt!
Az előregyártott betontechnológiával készülő csarnok építése során jóval kevesebb zsaluzatra, és minimális helyszíni vasszerelésre van szükség, a panelek méretéből adódóan pedig gyorsan és egyszerűen kialakítható a faltest és a födém. További munka és idő takarítható meg azzal, hogy a falba és födémbe már a gyártás során belekerülhetnek az elektromos és gépészeti elemekhez szükséges beépítési pontokon az elektromos vezetékek helyeinek kirekesztése és a szükséges dobozok, így nem kell utólag vésni, sőt a felület miatt vakolni sem. Az épület energetikai igényei alapján határozható meg az optimális falvastagság, amivel akár értékes négyzetméterek nyerhetők a belső térben.
A fal- és födémelemek természetesen a beruházás technológiai feltételeihez és a megrendelő egyedi igényeihez igazodva készülnek. Alapvetően nincs kötött méretraszter, jóllehet az elemek nagyságának a logisztikai lehetőségek határt szabhatnak. De persze akár hatalmas fal vagy födémpanelek, vagy éppen 21 m hosszú Leier üreges födémpallók is készülhetnek, aminek gyártáshoz optimalizált darabjainak megtervezése a Leier gyártó mérnökeinek feladata. Mindezt a napjainkban elengedhetetlen, és a Leier mérnökei által is alkalmazott BIM modellezés segíti. Ennek köszönhetően a gyártmánytervezés során a komplett szerkezet 3D modellje a "tervezőasztalon" felépül, ami a gyártást és a kivitelezést még precízebbé teszi, az esetleg tervezés során fel nem lelhető pontatlanságok kiküszöbölését támogatja.

Gazdasági előny az üzemeltetés során

Ha a használati-, üzemeltetési előnyöket nézzük, nem elhanyagolható szempont, hogy a vasbeton falakkal sokkal jobb hőtároló képességű a falazat. Ez az energetikai-, és így költségmegtakarítási szempontból fontos tényező a csarnokhoz tartozó irodák, vagy éppen a funkcióból adódóan speciális klímát igénylő terek üzemeltetését is költséghatékonyabbá teszi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!