Racionális, fegyelmezett szerkesztésű, „ház formájú ház”

A típusház fogalma manapság teljesen mást jelent, mint harminc-negyven évvel ezelőtt, amikor negatív csengése volt ennek a szónak. Gyorsan tegyük hozzá, hogy ez akkor is megalapozatlan vélemény volt.

Ha végigmegyünk egy-egy település utcáin, azt láthatjuk, hogy a kiérlelt, takarékos kialakítású és visszafogott megjelenésű lakóépületek kiállták az idő próbáját. Nem véletlen ez, hiszen ezek a házak kiváló építészeknek a legjobb szakági tervezőkkel közösen készített, elismert szakemberek által többszörösen ellenőrzött, és igen részletesen kidolgozott tervei szerint épültek meg.


Ilyen előzményeken alapul a Leier korszerű, magas építészeti és műszaki minőségű, környezettudatos és energiatakarékos családi házak terveit tartalmazó típusterv kínálata, melyek alkalmazásával az építtető időt, pénzt és fáradságot tud megtakarítani. A típusterv választék bővítésére tavaly kiírt építészeti tervezési ötletpályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázati anyag érkezett, melyekből öt tagú szakértői zsűri választotta ki a legjobbakat. A szakmagyakorló építészek kategóriájában a bírálóbizottság három pályaművet díjazott és három dicsérő oklevelet adott át. Dicsérő oklevelet kapott Balmaz Gábor építészmérnök Berettyó ház elnevezésű pályaműve is.


„Ez egy racionális, fegyelmezett szerkesztésű, „ház formájú ház”, helytakarékos, jól bútorozható alaprajzokkal, mely egy nagyobb családnak is képes otthont biztosítani. – mondta értékelésében az épületről Karlovecz Zoltán Ybl-díjas építész, Pécs város volt főépítésze, a zsűri társelnöke. - A „ház formájú ház” minden divatot túlél. A tervező egy nyugodt épülettömeggel, a kortárs „párkánytalan” párkánnyal egy átgondolt, építésre alkalmas ház terveit tette le az asztalra.” Balmaz Gábor több mint húsz éve foglalkozik építészeti tervezéssel, saját építész irodáját hét éve nyitotta meg, azóta önállóan dolgozik. Elsősorban új építésű családi házakat tervez, de portfóliójában szerepelnek felújítások és bővítések is. Hat éves kora óta kosárlabdázik, a debreceni egyetem csapatában NB II-es szinten űzte ezt a sportot és még most is játszik az öregfiúk között. A tervezésben is csapatjátékos, munkáját jól összeszokott szakági tervezői csapat segíti, akikkel együtt az elmúlt időszakban több mint száz lakóépület terveit készítette el. Filozófiája szerint egy ház megtervezésekor nem csak falakat húznak és helyiségeket pakolnak le egymás mellé, hanem egyedi élettereket hoznak létre.
„Fő profilom a minőségi családi otthonok teljes körű tervezése a modern stílustól kezdve a klasszikuson át a mediterránig, de vállalom társasházak és középületek tervezését is. – mondja a Balmaz Gábor - Nincsen standard stílusom, mindenfélét vállalok, de természetesen nekem is megvan a kedvencem. Én inkább a modernebb stílust szeretem, abból is a lapostetős az, amit preferálok. De ha magastetővel kell építeni és abból kell kihozni egy modern formát, akkor azt is szívesen megtervezem. A pályázat lebonyolítása igen flottul ment – teszi hozzá, - teljesen világos, egyértelmű volt a pályázati kiírás, én nem is tettem fel kérdéseket, minden érthető volt. Korrekt volt a beadás, az, hogy online formában és postai úton kellett beadni a pályaműveket. Csak pozitív élményeim vannak a pályázattal kapcsolatban, nyilván így a végeredményt tekintve is.”


A dicsérő oklevelet nyert épület egy oldalhatáron álló beépítésre tervezett, de akár szabadon állóan is elhelyezhető, földszint + tetőteres, nyeregtetővel fedett, egyszerű tömegű, 150 m2 hasznos alapterületű családi ház, amely a nappalin kívül négy hálószobát tartalmaz, úgy, hogy a tervező a gépjárműtárolót is az épületben helyezi el. Tapasztalatai szerint ez egy fontos építtetői szempont. Egy, az időjárástól védett előlépcsőről lehet belépni az előszobába, ami közvetlen kapcsolatban van a garázzsal is. Az előszobából nyílik egy WC-t is tartalmazó zuhanyozós mosdóhelyiség, valamint egy kisebb szoba is, ami akár irodának vagy vendégszobának is használható. A kis szobát a tervező visszahúzta a homlokzat síkjából, ami hasznos megoldás a nyári felmelegedés elleni védelem szempontjából. A földszint másik felét a tágas nappali – étkező – konyha egység foglalja el. Innen vezet a kényelmes lépcső a tetőtérre, és ez alatt található a mai terveken sajnos sokszor lefelejtett éléskamra. Az étkező elé pergolás terasz került.


Az igazi mágia a tetőtérben következik, ahol a három, kellemes méretű, jól használható szobán kívül egy tágas háztartási helyiséget és két fürdőszobát is elhelyezett a tervező. Külön kiemelendő a szobák kulturált megközelítése és az az általában fel sem tűnő, ám mégis nagyon fontos megoldás, hogy mindegyik szobában jut elegendő hely a kinyitott ajtók mellett a szekrényeknek. Előremutató, innovatív megoldás a tetőtér Leier klímafödémmel készülő, masszív, koporsófödém jellegű kialakítása, amivel a jelentős hőtároló tömegen kívül kiváló hangszigetelési tulajdonságot lehet elérni.
Amikor elhatározta, hogy elindul a pályázaton, akkor egy ilyen egyszerű kompakt épület lebegett Balmaz Gábor szeme előtt, amelynél jól alkalmazható a Leier kéregpaneles technológiája. Eddig egy ilyen szerkezetű házat tervezett, de az végül nem épült meg, és koporsófödémes házat sem tervezett még, tehát műszaki szempontból is több kihívással kellett szembenéznie. Véleménye szerint a Leier Hungária Kft. filigrán, egyedi méretre gyártott kéregfal- és födémelemeit jól lehet alkalmazni a családi házak építésénél.
„Ennek az építési technológiának univerzális a felhasználhatósága – magyarázza a tervező – főleg így, hogy magastetős házakat is lehet belőle építeni. Nagyon előnyös, már csak a nyári hővédelem szempontjából is, hogy koporsófödémes megoldással lehet kialakítani ezeket az épületeket. Ezt én jobbnak is tartom az ácsolt szerkezetű magastetőknél, pontosan a hőtároló tömeg miatt. Ráadásul itt van ez az innovatív, a gépészet beszerelését könnyítő Leier klímafödém, ahol a mesterpanelbe épített csővezetékek egyaránt alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására, akár hőszivattyú kiszolgálására is, ez meg aztán tényleg abszolút élhetővé tudja tenni a tetőteres házakat is. A tapasztalatom az, hogy még mindenki le van ragadva a kiselemes építésnél, de talán már jobb a helyzet, mint három vagy négy évvel ezelőtt. Bízom benne, hogy az építtetők körében is teret fognak hódítani az előregyártott kéregfal- és födémelemek, én próbálom a megrendelőket efelé a korszerű és magas műszaki minőséget képviselő és egyben gyorsabb kivitelezést biztosító építési technológia felé terelni.”

Bővebben a Berettyó házról.

Szerző: Tóth Balázs, építész