Zajvédelem okosan, költséghatékonyan

A zajvédelem az ipari beruházások esetében fontos tervezési feladat, ami az összköltségvetésben általában nem a legjelentősebb tétel, és nem is kell feltétlenül monumentális falakban gondolkodni!

A települések lakóövezeteinek terjeszkedésével számos olyan esettel találkozunk, ahol a zajárnyékolást utólag, már meglévő ipartelepek, logisztikai központok, vagy akár gyártóüzemek esetében kell megoldani. A lehetőségek között érdemes számba venni a Leier Durisol zajárnyékoló falakat is - és nem kell feltétlenül az utak, vasutak és autópályák mentén gyakran előforduló, hatalmas falakra gondolni, hiszen a tapasztalataink alapján a probléma sokszor lokálisan, kisebb ráfordítással is kezelhető.

Tervezzünk költséghatékonyan!

A Durisol zajárnyékoló blokkelemből készült falazat bár elsőre költségesnek tűnhet, mindenképpen érdemes jobban megvizsgálni a lehetőségét. Nem feltétlenül szükséges a vasutak és autópályák melletti monumentális falóriásokra gondolni esetükben. Közvetlenül zajforrások köré, elemekből épített Durisol fal a kellemetlen zajok jelentős részét képes megszűrni, így költséghatékony megoldást jelenthet akár már meglévő objektumok kapcsán is.

A Durisol, cégünk legkorszerűbb technológiájával, mineralizált faforgács felhasználásával készült, környezetbarát, integrált hőszigeteléssel kínált anyag, mely számos más területen is felhasználható. Kiváló hő és páraszabályozó képessége miatt gyakran családi és társas házak falazata, zajárnyékoló hatása okán pedig ezek kerítése is ebből épül.


A Durisol számokban

Mivel az ár mindig kényes kérdés egy projekt kapcsán, ezért készítettünk egy kis költség áttekintést segítségképpen. A szerkezetkész Durisol fal építése ugyan költségesebb, mint egy hasonló méretű zsalukőből épült falé, de ha figyelembe vesszük, hogy a gyorsan felépíthető Durisol fal szemben a hagyományossal további munkafolyamatokat nem igényel, összességében már ugyan ott vagyunk. Nem kell vakolni, festeni, így nem csak időt, de rengeteg élőmunkát is lehet vele spórolni. Hosszú távon is fenntartható, ugyanis nem igényel további karbantartást, legfeljebb tisztítást, ami egy magas nyomású mosóberendezés segítségével könnyen megoldható. A költségek pedig a korábban említett, zajforrás köré lokálisan épített falakkal még tovább csökkenthetők.

Vannak azonban olyan esetek, amikor valóban kész falszerkezetre van szükség. Ez esetben a kész falszerkezet paraméterei a következők: vastagsága 25 cm, belsejében 13 cm- es vasbeton található. A falazat megfelelő alapozással, erősítő vasalással és a falszerkezetbe töltött betonnal széltehernek ellenállóvá tehető.

A Durisol zajárnyékoló falazatok hangelnyelési mutatója 15 decibel, léghanggátlási mutatója 30 decibel. A szükséges falmagasság meghatározása akusztikai tervező feladata, aki a zaj és a terepszint feletti magasság függvényében pontos méreteket ad, de átlagosan 2-3 méterrel lehet számolni. Cégünk igény esetén az akusztikai tervezéshez informális segítséget nyújt.

További érvek a Durisol mellett

A Durisol zajárnyékoló falak széles szín, felület- és mintaválasztékban készülnek, ezért bármilyen környezetben jól mutatnak. Az így elkészült falazat akár kerítésként is funkcionálhat a fent említett módon, könnyen tisztítható. Hosszú távon is költség és karbantartás mentes megoldást jelent.