Viszi a tetőt a szél? Ezt nem!

Rekord összegű, 4,5 milliárd forintot is meghaladó kárértékkel számoltak a biztosítók mindössze egy hét, a 2023. augusztus elejei viharok után. Ezek egy része minden bizonnyal tetőkhöz köthető kár volt. Mit tehetünk, ha éppen építkezünk vagy tetőfelújításban gondolkodunk, és nem akarunk így járni?

A szokatlan, és világszerte egyre szélsőségesebb időjárás az elmúlt években Magyarországot sem kímélte. Tavaly a viharszezonnak hívott négy hónap alatt – május és augusztus között - összesen 7,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók, mintegy 63 ezer bejelentésre, míg 2018-ban ez az összeg alig tett ki 3,2 milliárdot. Az említett nyári vihar után pedig rekord mennyiségű, 20 ezret megközelítő bejelentés érkezett. A Mabisz számításai szerint az építési költségek emelkedése miatt az átlagos kárösszegeket is nagyjából a duplájukra, kétszázezer forintot is meghaladó összegre taksálták.
Egy közepes tetőkár természetesen az átlagnál több költséget okozhat a családi házak tulajdonosainak, főleg biztosítás nélkül. Ha nem akarunk a jelentős károkat szenvedők egyre népesebb táborához tartozni, akkor például a tetőre feltétlenül válasszunk tartós, stabil és erős tetőfedő anyagot – például betonból!

Mitől függ, hogy a tető bírja-e a vihart?

Ugyan a hó egyre kevesebb, de a heves záporok, meglepő méretű és hevességű jégverés „tetőt próbáló” módon tesztelik a házakat, és a tulajdonosok pénztárját se kímélik. Ez ugyan ráirányíthatja a figyelmet a vihar elleni védekezés szükségességére, ám ahogy a biztosítók statisztikája is mutatja, gyakran csak akkor, amikor már megtörtént a baj.
Mit tehetünk a megelőzésért, akár építkezést, akár felújítást tervezünk?

Fontos-e hogy milyen nehéz a tetőszerkezet?
A viharállósággal kapcsolatban nem nehéz belátni, hogy a nagyobb súlyú tetőfedő anyagot, pl. a betoncserepeket egy viharos szél nehezebben mozdítja le. Persze csak akkor, ha a tető jól meg van építve.

És így el is jutottunk a beton tetőcserepekkel kapcsolatos legnépszerűbb tévhithez: a tetőszerkezetre nem a tetőfedő anyag súlya fejti ki a legnagyobb hatást, hanem a viharos szél.
Nagy Gergely, a Leier Hungária Kft. betoncserép-üzletágának vezetője számokkal is alátámasztotta mindezt.
Egy beton tetőfedés súlya átlagosan 45 kg/m²-es terhet jelent a tetőszerkezetre, míg a tetőnek gyakran a 100 kg/m²-es szélnyomásnak is ellen kell tudnia állni. Tehát elég nagy baj lenne, ha a beton tetőcserép súlya gondot okozna egy új építésű ház esetén – úgy kell tervezni, szakkifejezéssel élve az építésznek arra kell méretezni a tartószerkezetet, hogy ne okozzon.
Felújítás esetén persze más a helyzet. Ám ha a beton nem jöhet szóba, akkor a kerámiával sem biztos, hogy érdemes próbálkozni, ugyanis egy kerámia tetőfedés akár nehezebb is lehet a betonnál.
Hogy lehet ez? Nem titok, mindez a tető hajlásszögétől és a fedési módtól is függ. A beton tetőcserépből hajlásszögtől függően átlagosan 10 darab az anyagigény négyzetméterenként, míg egyes típusú anyagcserepekből, pl. a kisebb méretű, hódfarkú változatból, akár 25 darab is szükséges lehet. Ez anyagi konzekvenciákat is vonhat maga után, de ezúttal maradjunk a viharállóságnál.

Anyagától erős, kialakításától tartós a beton tető
A betoncserepekre is jellemző az, ami általában a betonra: extrém módon strapabíró. Így pl. a jégverés nem tesz benne kárt, mint ahogy esetleg más anyaggal fedett tetőkben. De egy rosszul kivitelezett tető cserepei alá az erős széllel bejutó nedvesség a teljes szerkezetet, sőt az épület minőségét is rongálhatja. Tehát nem csak az anyag és gyártástechnológia, de a tető egyes részleteinek kialakítása, a szakszerű kivitelezés is döntő fontosságú lehet, ha viharálló tetőt szeretnénk a fejünk felett.

Mindennek megoldása pedig a tervezésnél kezdődik. Az épület tömege, formája, a tető hajlásszöge eleve meghatározzák a tető széllel szembeni ellenálló képességét, és azt is, hogy a tető egyes részein milyen hatások támadják a szerkezetet. Alacsony hajlásszögűeknél a szél megbontó hatásával számolhatunk, míg meredekebb tetők esetén, a szél-ellenkező oldali szívó hatás, szél-oldalon a nyomó hatás a jellemző.
A Leier üzletágvezetője saját sokéves tapasztalatára is alapozza a kijelentést, miszerint mindez egy jól megépített beton tető esetén – többek között az előzőekben említett okoknál fogva - minimalizálható.
Szakmai szervezetek sürgetik a felújítást támogató állami programok újra indítását. De amíg ez meg nem történik, addig is érdemes megvizsgálni, hogy szükséges-e a tetőt felújítani, és ezzel párhuzamosan a beton tetőfedésben rejlő lehetőségeket is számba venni. Külső hatásokkal szemben is strapabíró tetőnk ugyanis csak akkor lesz, ha minőségi és stabil anyagot, például betont választunk a fejünk fölé, így a tetőfedő kezei közül hosszú távon viharálló tető kerülhet ki.

További információ termékeinkről: Leier betoncserepek