Tartós tető? Csak rendszerben érdemes!

Otthonunk első, és az agresszív környezeti hatásoknak leginkább kitett része a tető. Legyen az bármilyen formájú vagy lejtésű, kivitelezése során egy sor műszaki követelménynek kell megfelelnie, amellyel építkezőként vagy felújítóként nem lehetünk tisztában. Miért fontos erről mégis beszélni?

Adunk néhány tippet!

Építkezőként vagy felújítóként nem csak azért nem kell tisztában lennünk, milyen mértékig precíziós munka egy tartós és tartósan szép tető megépítése, mert a tetőfedő feltehetőleg ezzel tisztában lesz, hanem azért, mert a gyártók, és így a Leier is rendszerben kínálja modern beton tetőfedő anyagait. De vajon mi a jelentősége mindennek? Milyen kérdésekre adnak választ egy modern tető kiegészítői, miért foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel a gyártók? Nézzük, melyek lehetnek bennünk megrendelőként fel se merülő, de a tető tartósságát nagyban befolyásoló tényezők!

Felmérések szerint szinte minden építkező és felújító számára a legfontosabb, hogy a tető legyen kellően viharálló, azaz ne legyen könnyű dolga a szélnek, és a csapadék se jusson semmilyen formájában könnyen a cserepek alá. Ebben a tekintetben maguk a Leier betoncserepek is jól megállják a helyüket, amely tulajdonságukat az egyes, különleges kiegészítő cserepek rögzítésére szolgáló elemek is teljessé teszik. Mindennek köszönhetően a Leier tetők stabilan viharállónak mondhatók.

Mivel a tetők kiemelt szerepet játszanak az épület külső hatásokkal szembeni védelmében, e védelmi vonal legérzékenyebb részei az ún. tetőáttörések. Egy tetőre sokféle eszköz, pl. a nap erejét hasznosító vagy antenna, egyéb gépészet is kerülhet. Ezek tetőn való átjuttatását egy jó szakember vízbiztosan alakítja ki, a különböző átvezetések és pl. kémények környékére nagyobb figyelmet szentelve. A munkát pedig egy sor, a Leier választékában található, a biztonságos tetőn való átjutást lehetővé tevő elem segíti.

Akár lakunk a tető alatt, akár nem, a tetőszerkezet lakótéren kívül eső részét át kell szellőztetni, mert így elkerülhető a gerendák penészedése, a szerkezet gyengülése. Ez a tető tartósságának egyik kulcsa. Ritka eset, hogy a tetőre ki kell jutni, de azt felététlenül biztonságosan szükséges megoldani. Erre szolgálnak a tetőn való járást biztosító eszközök, vagy éppen azok, amelyek nem engedik a havat a tetőről a fejünkre zúdulni. A tető esztétikájának kérdése annak lejtése. Egy kis hajlásszögű, laposabb tető esetén is víz- és párabiztos tető kialakítása létszükséglet, erre valók az ún tetőfóliák, amelyet az igénybevételnek megfelelően szokás kiválasztani. Ezek biztosítják, hogy egy kisebb hajlásszögű tető se ázzon be. Ezeket a feladatokat sokkal könnyebb a tetőfedőnek megoldani, ha tetőcserép-gyártó rendszerben kínálja termékeit, azaz a tetőkiegészítő elemekkel segíti a tartós és szép tető építését. A kiegészítők jelentős része nem a tetőcserép anyagából készül, de ahhoz harmonikusan illeszkedve biztosítják a tető műszaki minőségét és maradandó szépségét egyaránt.