Nyolc hét alatt szerkezetkész társasház? Már lehetséges

Nyolc hét alatt felépült egy kis társasház szerkezete Budapesten előregyártott elemeinknek köszönhetően. A III. kerületben, a Nimród utcában található háromemeletes, négylakásos épületbe lényegében minden előregyártott elemünk beépült.

A kivitelező S&S Wood 95 Kft. már az alapozásnál is előregyártott elemeket használt, a monolitikus talpgerendákat Leier kéregfalakkal helyettesítve. Ez az új építési módszer gyors és precíz munkavégzést tesz lehetővé. Az előregyártott elemek alkalmazása nem korlátozódik a szabályos formákra, amit jól példáz a társasház tetőszerkezete is. A bonyolult geometriájú koporsófödém szerkezet szintén előregyártással készült, a függőleges és ferde szerkezetek Leier kéregfalból, a födém pedig (a 2022-es Construma-díjas) klímafödémből épült.

Az előregyártás előnyei

A beruházó már harmadszor választotta előregyártott termékeinket, mivel ezek gyorsan, minimális utómunkával és kiszámítható módon építhetők be. Az előregyártott elemekkel végzett építkezés tiszta, nincs szükség vakolásra vagy utólagos vésésre, ami jelentősen csökkenti az élőmunka-igényt is. Az S&S Wood 95 Kft. kis létszámmal, átlagosan öt fővel dolgozott az építkezésen. Az épület kútalapokra épült, amelyeket Leier kéregfalból készült talpgerendák kötöttek össze, ezáltal elkerülhetővé vált a helyszíni zsaluzat készítése és betonacél szerelése.

A projekt kivitelezése

Az épület teljes falszerkezete Leier kéregfalból készült, beleértve a tartó- és hanggátló falakat is. Az elektromos szerelvények már a gyárban bekerültek a falelemekbe. A klímafödém és az emeleti koporsófödém is mennyezeti hűtő-fűtő csövezéssel, valamint elektromos szerelvényekkel együtt érkeztek a helyszínre. Az építkezést gyorsította a Schöck Tronsole rendszerrel ellátott előregyártott lépcsők és a Leier mesterpanelből készült erkélylemezek használata is. Az első szállításra 2023. június 19-én, az utolsóra pedig augusztus 22-én került sor, amikor az egyedi, vasbeton timpanonelemeket beépítették az épület két végére.

Radnai Gábor kollégánk összefoglalása szerint a társasház jelenleg teljesen elkészült, már csak a kertészeti munkák vannak hátra. Ez a projekt jól szemlélteti az építkezések jövőjét, hiszen az előregyártott elemek használata ma már nem csupán kísérleti jellegű, hanem a jövő megoldása.

Cikk. Magyar Építők