Leier Típusház is épül az ÉMI mintaház parkban

A Leier Marcal Típusháza az egyetlen nem könnyűszerkezetes technológiájú épület a kilenc, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI) szentendrei nemzeti mintaház telepére tervezettek közül.

Az előkészületek a végéhez közelednek, így hamarosan kezdődhet a modern előregyártott betontechnológiára jellemző gyors kivitelezés.

Mi lehet a közös abban a kilenc épületben, amelyek kivitelezése idén nyár elején indul az ÉMI szentendrei központja mellett létesülő mintaház parkban? És hogy kerül a Leier népszerű, 2 szintes Rába Típusháza a nyolc könnyűszerkezetes ház mellé? „A mintaház parkba történő megjelenésnek fontos feltétele volt, hogy az épület gyorsan és egyszerűen, csekély élőmunka igényű kivitelezéssel készüljön, ami az előregyártott betontechnológia egyik legfontosabb előnye, így ezeknek az igényeknek a Leier Típusházai maximálisan megfelelnek. Kézenfekvő volt tehát, hogy felépítünk mi is egy házat Szentendrén, amivel több célunk is van.” – indokolta a döntést Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója. - „Szeretnénk ezzel is megmutatni a Leier széles termékszortimentjét használat közben, az építkezést pedig dokumentálni is fogjuk. Ebből egy sor hasznos információt nyerhetünk mi gyártók, a kivitelezők és természetesen az építtetők is. Az épületet mintaházként fogjuk használni, amit akár a közép- és felsőfokú oktatásban tanulók is látogathatnak. A háznak lesznek olyan részei is, ahol a szerkezeteket nem fedjük el, azokat testközelből később is bemutatjuk.” Szintén mindenki számára hasznos információval szolgálhatnak a kész épületekben az ÉMI és a Leier által is tervezett energiafelhasználására vonatkozó mérések.

A megrendelőknek már nem kérdés, mire jó egy típusház, vagy mintaház

Eleinte fontos volt tisztázni: a modern típusházak semmiképpen sem egyenházak. „Az évtizedekkel korábbról még rossz emlékeket idéző és rossz minőségű egyenházakhoz való összehasonlításon gyorsan túljutott a piac.” – mutatott rá Komlós Andor. – „Ma már országszerte több tucat család lakik, vagy költözik hamarosan olyan otthonba, amelynek alapja egy-egy, a gazdaságossági és energiatakarékossági elvekre alapozottan, modern anyagokkal megtervezett Leier Típusház volt.” A folyamatban a Leier Típusházak inpirációként szolgáltak, és néha még azok számára is, akiknek egyébként volt saját ötletük, elképzelésük. Az ő számukra ugyanis az volt a segítség, hogy képet kaphattak nem csupán arról, hogy nézhet ki jövőbeli otthonuk, hanem arról is hogyan épülhet meg gazdaságosan.

A Marcal Típusház a legnépszerűbb

A Leier Típusház gyűjteményének bővülő választékában az építkezést tervezők nagyjából három éve inspirálódhatnak. Egy nyílt építészeti ötletpályázatnak köszönhetőn az épületválaszték 20-ra bővült, így szinte mindenki megtalálja az elképzeléseinek megfelelőt. Pontosabban fogalmazva: megtalálhatja azt a típust, amelyet a saját igényeihez, elvárásaihoz és akár pénztárcájához alakíttatva kezdheti megvalósítani álmai otthonát. A Leier Típusházak többsége különböző gyerekszámra CSOK-kompatibilis. Ezek tervezése során a cég szakemberei nem csupán az építés költségeit igyekeztek optimalizálni, hanem az anyaghasználatot is, így a terek méretét is jól átgondolták. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a változatos kialakítású egy- és kétszintes, egytől négy hálószobásig terjedő épületek között a 85 m2 körüli alapterületű, nappali plusz kétszobás modell, a Marcal Típusház bizonyult eddig a legnépszerűbbnek. A mai gazdasági helyzetben, mikor az árak nehezen kalkulálhatók, és nem könnyű kivitelezőt találni, akkor a takarékosság az idővel, a pénzzel, az energiával egy olyan helyzetet idéz elő, ami komplex problémát jelent az építkezők számára. „Az újgenerációs Típusházak terjedésében fontos szerep jutott az elmúlt években egyre fokozódó szakemberhiánynak, ami növelte az élőmunkaszegény műszaki megoldások népszerűségét. Ha a Típusházak alkalmazásának okait vagy előnyeit keressük, gyorsan eljutunk a takarékosság kérdésköréig. Nyilvánvaló és jogos elvárás, hogy egy típusház méretei, anyaghasználata, szerkezei jól átgondoltak legyenek, vagy éppen a későbbiekben fenntartása se legyen pazarló. Ez mind jellemzője a Leier Típusházak legfőbb szerkezeteit alkotó előregyártott betontechnológiával készülő elemrendszernek, amivel a cég piackonform választ ad a ma építkezőinek.”

Miért éppen előregyártott betontechnológia?

Ha építkezést tervezünk, akár a Leier választékából is dönthetünk a tégla, a beton vagy a Durisol szerkezeti anyag mellett. Felmerülhet a kérdés, a típusházak esetén a cég miért éppen a betontechnológia alkalmazása mellett döntött. „Az előregyártott betontermékek éppen a felsorolt, és a ma építkezőinek a legfontosabb előnyöket kínálják: kevés élőmunkaerő igénnyel, gyorsan épül a ház, amely maximálisan a megrendelő igényeire szabható. És ami kiemelten fontos: biztosak lehetünk abban, hogy minden előfeltétel adott az épület gazdaságos működéséhez.” – osztja meg a megrendelők véleményén alapuló információkat a cégvezető. Egy további, sokak számára nem ismert szakmai tényező is szóba kerül. Az előregyártott betontechnológiával készülő ház tervezésére valamivel több időt kell szánni, hiszen a kivitelezéskor már nem lesz lehetőség rögtönzésre. Előre meg kell tervezni, hova kerülnek nyílászárók, hol lesznek födém áttörések, sőt még azt is, hova kerülnek a villamos dobozok, dugaljak, kapcsolók. „Mindez azonban megtérül a kivitelezés gyorsaságán, mivel az építkezésre érkező betonelemekből akár néhány nap alatt szerkezetkész állapotba kerülhet a ház.”  Nem is csoda, ha a szakemberhiányos időben ez a „legószerű” építési mód a kivitelező és a megrendelő számára is egyaránt vonzó és egyre népszerűbb alternatíva.