Konszolidálódó építési piac

A tavalyi, az energiaárak kiszámíthatatlansága okozta sokk után konszolidálódni látszanak az építőanyag árak, így mostanra az év elejihez képes akár 20-30 %-kal is kevesebbet kell fizetni egyes termékekért – jellemezte a trendet a Leier Hungária Kft.

Az év elejére az energiaárak növekedése tovább fokozta az elmúlt évek nyersanyagár emelkedése által befolyásolt gyártási költségeket, amely így felzárkózott az évek óta fokozódó munkaerő-hiány miatt felszökő kivitelezési díjak mellé. Ez a trend látszik megszakadni az év utolsó hónapjaira: az árkorrekciók főleg az energiaigényes építőanyagok esetén érezhetők. Ugyanakkor a kiváró megrendelők, a hitelezésnek a magas kamatok miatti visszaeső aránya a kereslet jelentős csökkenését okozta. „Jó hír a most építkezésbe kezdők számára, hogy a csökkenő építőanyagárak mellett, a visszaeső építési kedv miatt a kivitelező kapacitások is rendelkezésre állnak. Azt látjuk, hogy akinek nincs szüksége hitelre, az most előnyös feltételek között kezdhet építkezésbe, felújításba.” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki az építőipari visszaesést nagyságrendileg 30 %-ra teszi.



Ezzel párhuzamosan a piacvezető gyártó adatai szerint az év második felében, augusztus óta a felújítási piac élénkülése volt tapasztalható. „Idén a terveink szerint zajlott a csúcsminőségű gyártósorról lekerülő beton tetőcserepeink országos piaci bevezetése. A piacépítésnek ebben a fázisában a kivitelezőkkel fontuk szorosabbra az együttműködést, akik a tetőfelújítások növekvő népszerűségéről számoltak be.” – tette hozzá a szakember. Egy idén zajlott felmérésből az is kiderült, hogy a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében a beton tetőfedő anyagok kifejezetten népszerűek. Sőt, a több mint 110, tetőépítéssel foglalkozó szakember – ács, tetőfedő, bádogos - véleményét összegyűjtő felmérésben résztvevők többsége egyértelműen a beton tetőcserepet használja legszívesebben. „Ennek különféle okai lehetnek, amelyek között hamarosan remélhetőleg az is szerepel majd, hogy a Leier tetőcserepek, a gyártástechnológiából adódóan kiemelkedően viharállók, ami az elmúlt években tapasztalt egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között mind fontosabbá válik. Ez ugyan az építtetők számára kínál előnyt, de a munkájára igényes szakember olyan anyagokkal dolgozik, ami elégedett megrendelőhöz segíti.” Komlós Andor kiemelte azt a fejlesztési célt, aminek eredménye lett a nagyon erős, durva jégesőnek is ellenálló, komoly nyomószilárdsággal rendelkező beton tetőcserép piaci bevezetése.

A kiszámíthatóságé a jövő

Az elmúlt években a körültekintően megtervezett, profin előkészített, így hatékonyan bonyolítható, gyors lefolyású projektek kerültek előtérbe, sőt előnybe. Minden területen érződik a minőségi munka és -anyagok iránti növekvő kereslet, amire az építőanyag gyártás egyik válasza az előregyártott betontermékek bővülő köre. „A trend évek óta erősödik, ehhez igazodtak a fejlesztések is. A kivitelezéshelyi élőmunka csökkentését segítő, és az építést könnyítő olyan elemek, mint az előregyártott beton erkélyelem vagy liftakna, az energiatakarékos otthonok kivitelezésében hasznos fejlesztések eredményei, az előregyártott beton klímafalak és klímafödémek is már a piacon vannak. Ezek szakszerű beépítését az erre a célra kialakított tanpályán szervezett képzéseink segítik. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy a szakképzés fejlesztése sem várhat tovább, amit cégünk az iskolában előadásokkal, mintatermékekkel támogat, de gyakran invitáljuk üzemlátogatásra is a jövő kivitelező szakembereit.”