Három hónap alatt 17 ezer négyzetméternyi vasbeton szerkezetet építettek Leier termékekkel

Új csarnokot épít a Leier saját beruházásban, amelynek szerkezete a legkorszerűbb technológiának köszönhetően rekordidő alatt készült el.

A Leier Hungária Kft. saját beruházásában, a Merkbau Zrt.-vel együttműködésben építi a pápai iparterület új, 17.000 m2 alapterületű épületegyüttesét. A beruházás során egyszerre, egy ütemben, rekord gyorsasággal épült fel a bérbeadás céljára szánt gyártócsarnok, raktárépület és iroda.

A Magyar Építők lapja Takács Gábor, a Leier előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetőjének segítségével tájékozódott a fejlesztésről. A szakember szavaiból kiderült, a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata számára készülő épületegyüttes teljes vasbeton szerkezete 3,5 hónap alatt készült el, amelyben

  • 123 kehelynyak és ugyanennyi pillér,
  • összesen 220 lágyvasas gerenda és feszített főtartó,
  • közel 8.000 m2 kéregfal,
  • 6.000 m2 körüreges födém,
  • két lépcsőház és
  • négy kamiondokkoló beépítésére került sor.


Így az épület teljes vasbeton szerkezete a Leier saját gyártású elemeivel valósulhatott meg.Természetesen ezek mellett termékeinek széles spektrumát is alkalmazta a vállalat: a vízelvezetéshez és útépítéshez szükséges aknaelemek, térkövek és támfalelemek is a Leier saját gyárából érkeztek.

Új technológia, szokatlan ütemezés

Bőti Gergő, a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. projektvezetője a csarnok építésének részleteibe is segített betekinteni. Mint megtudhattuk: itt a vasbeton előregyártott kéregfalak a pillérek közé kerültek, amely meghatározta az épület építésének sorrendiségét, így törékeny ütemezést generált. A pillérállítás után a falak beépítése következett, majd csak ezt követően lehetett helyére emelni a tetőgerendákat, főtartókat és peremgerendákat. A tetőszinti kiváltók elhelyezése, a trapézlemez fektetés, valamint a tetőrétegrend építési sorrendje így megfordult, a falak előbb készültek el, mint a tetőszerkezet. A bonyolult ütemezés bonyolult gyártási sorrendet és összehangolt szállítást kívánt meg, amelyet a gyártó több gyáregységéből kellett összekoordinálni. Az előregyártott szerkezet már ütemterv szerint elkészült, az elemek gyártása és kiszállítása gördülékenyen történt, összhangban a kivitelezési ütemtervvel. Műszaki teljesítményükön túl, látványukban is kiemelkedő szintet képviselnek az előregyártott vázszerkezet elemei és a kéregfal és –födémelemek. Ezt segítette az is, hogy az előregyártott szerkezetek előnyéből adódóan a nyílásméretek már korai szakaszban ismertek voltak, a gyártó ezeket pontosan alakította ki a gyártmánytervek szerint. Így a nyílászáró, ajtó- vagy épp kapubeszerzések már az építés korai szakaszában elindulhattak, a nyílások felmérési fázisa gyakorlatilag kiesett a folyamatból, amivel jelentős időt spórolhattak meg a kivitelezés során.

Kevesebb, mint 12 hónap alatt készülhet el az új csarnok

A rekordidő alatti kivitelezést az üregekkel könnyített, előfeszített födémpalló tette lehetővé, ami a jelenleg ismert leggazdaságosabb födémrendszer – hangsúlyozta Takács Gábor. A Leier üreges födémpallók (LÜF) nagyobb falközméretű terek lefedésére is alkalmas, előregyártott vasbeton előfeszített födémelemek. A födémpallók egymás mellé építésével olyan teherhordó födémszerkezet létesíthető, amelynél nincs szükség helyszíni alátámasztásra, zsaluzásra vagy vasbeton mező kialakítására; a beépítést követően pedig azonnal terhelhető. A projekt során külön kihívást jelentett a szakemberek számára a júniusi esőzések következtében megnövekedett talajvízszint, ugyanakkor a gyors építési technológiának köszönhetően a víztelenítési munkák időtartama is redukálható volt. A projekt aktuális előrehaladása kapcsán megtudtuk, immár elkészült az összes vasbeton vázszerkezeti elem, valamint az irodarész szintén vasbeton szerkezete is, jelenleg pedig folynak a trapézlemezes csarnokfedési munkálatok. A projektvezető hangsúlyozta, az előregyártott technológiának köszönhetően ősszel már a belső munkák is elkezdődhetnek, mivel csak minimális zsaluzási munkára volt szükség. A 2023 június végén kezdődött kivitelezést a tervek szerint kevesebb, mint 12 hónap alatt le is zárja majd a Leier cégcsoport, a teljes épület kulcsrakész átadása 2024 nyarán várható.

Cikk: Magyar Építők