Gyors, kalkulálható, Típusházak - érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Egyáltalán nem meglepő, ha kifejezetten nagy az érdeklődés az építkezést egyszerűsítő, vagy éppen a költségek megbecslését segítő megoldásokra. Ilyen ötletes inspirációul szolgálnak a Leier Típusházak. Sőt, az elmúlt év igényeire alapozott újabb modellek kerültek a választékba.

A nem szűnő építőipari munkaerő-hiány és az építőanyag árak tavaly tapasztalt extrém növekedése mellett szinte lehetetlen biztos költségvetést készíteni vagy akár megsaccolni a költözés időpontját. Ezért minden olyan ötlet jól jön az építkezőknek, amely ebben segít.

„A Leier Típusházak életre hívásának éppen ez volt az egyik oka.” – mondta el Komlós Andor, a Leier Hungária Kft ügyvezető igazgatója, aki szerint a jelentős számú érdeklődő jól használható információval is szolgált a háztípusok választéka és a hozzájuk kapcsolt szolgáltatások további fejlesztéséhez. „A másik okunk természetesen az, hogy cégünk egy szerkezetkész otthon megépítéséhez minden szükséges építőanyagot egy kézből kínál, így az adott háztípushoz költségeink kikalkulálásával is támpontot nyújtunk az építkezést tervezőknek. A tervek és a hozzájuk kapcsolt költségek ugyanakkor inkább inspirációul szolgálhatnak saját ház tervezéséhez és saját kalkuláció készítéshez, hiszen azoknak saját telekre illesztéséhez és akár további igényekre szabásához még tervezőre van szükség.”


Tervek és anyagok a megvalósításhoz

A már 14-re bővült Leier Típusházak között megtalálhatók a különböző ízlésre szabottak – lapostetős, egy- és kétszintes, tetőtér beépített házak -, de ami még ennél is fontosabb, közülük 12 modell 1-3 gyerekre CSOK kompatibilis kialakítású.

Sokan keresik a Leiert a kérdéssel, hogy a választékban szereplő házak megépítését mikorra vállalja. „Vannak már bevált kivitelező partnereink, akiket jó szívvel ajánlunk, folyamatosan építjük is ezt a hálózatot, de a Leier maga nem vállal kivitelezést.” – fejti ki Parádi Zsuzsanna a Leier Típusházak tervezője. – „Tapasztalatink szerint az építkezők számára ennek ellenére nagy segítséget jelent az első lépések, a szerkezetkész épület költségvetésének kalkulációjában, hogy „garzonszerű” 30 m2-es, akár nyaralóként is elképzelhető háztól az akár népesebb család otthonául is szolgáló 160 m2-es épület szerkezeteinek költségvetésébe bepillantást nyerhetnek. Ha pedig bármely ház megtetszik, és az anyagokat megvásárolják hozzá, a saját építészükkel tovább gondolható terveket ingyen átadjuk.”

A Leier különböző szerkezet építőanyagainak felhasználásával – a faltól, a födémen, a kéményen át a tetőig és a külső térburkolatig – megtervezett 14 különböző méretű szerkezetkész ház és a 3 garázs remek támpontot adhat a családi házat építeni tervezőknek.

Érdekesség, és gyorsasága miatt plusz előny, hogy az épületek falai és födémei kivétel nélkül a Leier legmodernebb technológiáját jelentő előregyártott betonelemekből tervezettek. „Szerencsére mára gyakorlatilag senki nem von párhuzamot a régi panelépületek technológiája és a mai modern kéregfal és kéregfödém elemekből készülő házak között. Viszont szinte mindenki számára meggyőző, hogy az elemek a megrendelés szerint visszajelzett időben legyártva kerülnek a kivitelezés helyszínére. Az így könnyen ütemezhető munkálatokhoz – a ház méretétől függetlenül – 4-5 szakember jelenléte szükséges, akik akár 3-4 nap alatt csúszások nélkül kivitelezik a szerkezetkész épületet.” – emeli ki a szakember, aki szerint az érdeklődést jelzi, hogy az igények alapján máris két újabb modell a Maros és a Mura ház megtervezése és választékba illesztése mellett döntött a cég.

Kalkuláljunk, mennyibe kerülhet a szerkezet!

A 30 – 160 m2 közötti szerkezetkész épülethez a tervek szerint szükséges szerkezeti anyagok nettó árai pedig 3 és 10 millió forint között mozognak. A tervek tehát csupán a szerkezetek kapcsán adnak iránymutatást és csak az anyagköltség tekintetében. Ha az érdeklődő úgy dönt, hogy a megépítéshez kínált típustervben szereplő összes Leier anyagot meg is vásárolja, úgy a terveket készen és térítésmentesen megkapja, így az építész ezekből kiindulva dolgozhat tovább az épület többi elemének kialakításán, személyre szabásán.