Felmérés az előregyártásról: jó úton jár az innováció

A 2021. nyár elején, szakemberek körében végzett kérdőíves felmérésünk eredményei jól mutatják: egyre több szakembert győznek meg a cég az előregyártott betontermékek területén az elmúlt években végzett fejlesztései.

Egyre kevesebb a tévhit, és az információhiányból adódó félreértés e modern műszaki megoldás használatát illetően.

Egy sor hasznos visszajelzést kaptunk a szakemberek körében elvégzett felmérésből, amelyek megerősítették, hogy a munkaerőhiányra adható egyik korszerű válasz, az előregyártás területén tett erőfeszítéseinkkel jó úton járunk. Többek között e felmérés eredményeire alapozva folytatjuk a munkát.

Idén, május június folyamán összesen 219 szakember töltötte ki a kérdőívet, amelyből kiderült, a válaszadó szakemberek jó része egyértelműen (97/219), vagy részben (113/219) úgy gondolja, az építőipar mai helyzetére (munkaerőhiány, túlterheltség, szakemberhiány) az előregyártás jelenthet megoldást.


Akik ezzel a kijelentéssel teljesen vagy részben egyetértenek, a technológia felsorolt előnyei között a manapság fontos gyorsaságot, a sokféle felhasználást lehetővé tevő rugalmasságot, valamint a kivitelezési hibák elkerülésének lehetőségét tették az első helyekre – nagyon helyesen, hiszen valóban ezek a technológia legfőbb előnyei.

A nem határozott igent mondók szerint ugyanakkor nehézséget okoz, hogy az előregyártott betontermékek beépítéséhez is szükséges a megfelelő szaktudás, illetve az építészek között sokan még nem tudják, hogyan kell a technológiával tervezni. Ez azt üzente nekünk, hogy van még feladatunk abban a tekintetben, hogy e technológia előnyei minél szélesebb körben ismertté váljanak.

Emellett többek szerint az előregyártott betonmegoldások magasnak ítélt költsége is visszatartó erő lehet. Mindazokat, akik így gondolják, arra bátorítunk, kérjenek ajánlatot és hasonlítsák össze más megoldásokkal, az kivitelezési bizonytalanságok és az időtényezőről sem elfeledkezve.

A beton előregyártási folyamat előnyei között a kész elemek betonminősége is előkelő helyen szerepelt, ami a manapság is sokszor gondot okozó kivitelezési minőség és a végeredmény szempontjából is kiemelten fontos szempont lehet.


Nem egyenlő a panelházakkal

Jó hír, hogy mára már viszonylag kevesen (4%) hasonlítják az előregyártott betontermékeket a rossz emlékeket idéző panelépítkezéshez. A válaszadók 40%-a kifejezetten úgy gondolja, hogy a kettő nem összehasonlítható, további 33 % számára pedig éppen az a kijelentés volt a legszimpatikusabb, hogy az előregyártás az építőipari kapacitáshiány kezelésének fontos tényezője lehet.


Kiaknázatlan előny a rugalmasság

A válaszadók mindössze alig a fele (93 fő) tudja elképzelni, hogy bármilyen típusú épületnél használja ezt a technológiát és körülbelül ugyanennyi (82) válaszadó úgy gondolja, hogy ez a technológia inkább ipari jellegű épületekhez illik, mintsem családi házak kivitelezéséhez. Ennél valamivel többen – 112 válaszadó (51%) – még inkább az egyszerű geometriájú épületekhez használná szívesen ezt a technológiát.

A valóságban azonban az előregyártás viszonylag kevés, inkább technikai jellegű korláttal (pl. szállítási méretek) rendelkezik, így gyakorlatilag bármilyen épülethez és formavilághoz gond nélkül alkalmazható. Sőt a gyártási technológia rugalmasságára jellemző, hogy vele lakóházak speciális igényei, vagy az egyszerű geometriájú épületek gyors építése iránti igény egyaránt kielégíthető.

Sokszínű felhasználás egy épületen

A legtöbben feltehetőleg nem találkoztak még a sokszínű felhasználást lehetővé tévő kész elemek mindegyikével, hiszen a legnépszerűbb előregyártott elemek inkább az előfeszített üreges födémek, a gerendás-béléstestes mesterfödémek, valamint lépcsőelemek és falpanelek voltak az utóbbi években, pedig a kínálat még ennél is szélesebb. A leggyakrabban alkalmazott ilyen megoldás pl. a kémény, amelyet ritkán sorolnak az előregyártott elemek közé.

Nem meglepő, hogy a sort a legújabb Leier fejlesztések zárják, mint legritkábban alkalmazott és érthető okokból kevéssé ismert megoldások, köztük az előregyártott gépkocsibeálló, liftakna, erkélylemez, valamint klímafödém is.


A válaszadók 73 % úgy nyilatkozott, hogy már dolgozott előregyártott vasbeton elemekkel és ebből 41% a Leier anyagaival. Emellett mindössze 7 % zárkózik el a használatától (!). A válaszadók kb. ¼ része pedig még nem dolgozott az elemek egyikével sem, de az összes kitöltő 14 %-a szívesen kipróbálná a technológiát.

A felmérést kitöltők kb. ¼-e, 53 fő nyilatkozott arról, hogy kerüli az előregyártott elemek használatát. Az elutasító gondolkodásmód okai között első helyen a megrendelői ellenállás szerepelt, emellett említették még saját ismereteik hiányát, amin persze lehet javítani, míg mások a technológiának az általuk tervezett épületekhez való alkalmatlanságát jelölték meg okként.

Ki vett részt a felmérésben?

A felmérést kitöltőkre jellemzők, hogy a KSH hivatalos régiós felosztást nagyságrendileg reprezentáló földrajzi megosztást mutattak: a 40%-os budapesti, Pest megyei részvétel mellett a többi régióból is elegendő szakember monda el véleményét. A válaszadók többnyire (54 %) egyéni vagy alkalmazott tervezőként dolgoznak, 14 % egyéni vagy alkalmazott statikus, a többiek inkább a kivitelezés egyes területeit jelölték meg fő tevékenységi körüknek (32%). Közülük a legtöbben főleg családi házakon (24 %), illetve társasházakon (12%) dolgoznak, az ipari épületeket 13% jelölte, valamint 15% jelezte, hogy felújítások is a tevékenységi területéhez tartoznak.

Az előregyártással kapcsolatos kérdőíves felmérést 2021. május-júniusában a Leier Hungária Kft. megbízásából a független Build-Communication készítette.