Ezt a cserepet nem kapja le egy vihar

Egy életre választ, aki a betoncserép mellett dönt a háza fedésénél, legyen szó új építésről vagy felújításról. Vannak, akik idegenkednek tőle a súlya miatt, de ez tévhiten alapul.

Tartós, kedvező árú, és ami nem elhanyagolandó szempont, kifejezetten környezetbarát a betoncserép, amelyet egyre többen választanak. Nagy Gergely, a Leier Hungária Kft. betoncserép-üzletágának vezetője szerint a „zöld” jelző két szempontból is igaz a betonra. - Egyrészt csupa természetes alkotóelemből – homokból, vízből és cementből – áll, még a színezéshez is természetes, vasoxid-tartalmú festéket használunk. Másrészt a készítése egyáltalán nem energiaigényes folyamat, a felhasznált energia ennél az építőanyagnál a legkevesebb. Nem kell égetni, mint a kerámiacserepet, azaz plusz energiát fektetni a megszilárdulásába, hanem a kötés közben keletkező hő segíti a folyamatot – mondja a szakember.

A Leier 2005 óta hajdúszoboszlói gyárában készíti a betoncserepeket, amely a közelmúltban hatalmas fejlesztésen ment át. Ennek során a területi bővülés mellett teljes technológiai korszerűsítés történt, aminek köszönhetően a ma már legmodernebb, robotizált gépsorokon folyik a gyártás. A kapacitás is jelentősen nőtt a tavaly szeptemberi átadás óta, a korábbi évi 5 millió cserépnek ma már a négyszerese, évi 20 millió darab gördül le a szalagról. Hogy könnyebb legyen elképzelni a mennyiséget, ez azt jelenti, hogy napi másfél focipályányi, vagy másképp fogalmazva 30 átlagos családi házra elegendő cserép készül az üzemben.


Mindent kibír

Ahhoz nem fér kétség, hogy a beton extrém mértékben strapabíró építőanyag, nincs ez másként a betoncserepek esetében sem. Jól bírják többek között az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségeket, mint az extrém viharok vagy a jégverés. Egy betoncserepet nem kap le egy nyári vihar, mint a könnyebb kerámiacserepet vagy a divatos cserepeslemezt – nem csoda, hogy a Leier 50 év garanciát vállal a cserepeire. A betoncserepeknél legfeljebb némi elszíneződésre lehet számítani az idő múlásával, de az is orvosolható. Sőt, a Leier speciális felületkezelési eljárása extra védelmet és megjelenést biztosít a cserepeknek. A sima, magasfényű „Lux” bevonat különösen ellenállóvá teszi a cserepet az UV-sugárzással szemben, nehezebben telepedik meg rajta a szennyeződés, olyannyira, hogy szinte „lecsúszik” a felületen. A betoncserép másik nagy előnye a méretpontossága és mérettartása, az, hogy egyáltalán nem vetemedik. Méretét és illeszkedését még a jelentős hőingadozás vagy a hosszan tartó, jelentős mennyiségű esőzés sem befolyásolja. A vízfelvétele 2% alatti, ellentétben a kerámia cserepek 10% körüli értékével. Ez a különbség például nagyobb hóterhelés vagy hosszabb esős időszakok idején mutatkozik meg, amikor a nagyobb vízfelvétel nagyobb terhelést jelent a tetőszerkezetnek. Anyagilag sem mindegy, milyen cserepet választunk, a betoncserép ára ugyanis közel közel negyedével alacsonyabb lehet, mint a kerámiacserépé. Egy átlagos családi ház 130-150 négyzetméteres tetőjének esetében ez félmilliós különbséget is jelenthet.

Fordul a trend, jön vissza a barna


A Leier kétféle betoncserepet gyárt; a hullámos Toscana típust elsősorban felújításokhoz és klasszikus stílusú, hagyományos megjelenésű épületek fedéséhez, míg a sík Granite modern, letisztult, új házakhoz választják. A különbség a színekben is megmutatkozik, a Granite a ma nagyon divatos fekete, sötétbarna és szürke árnyalatban készül, míg a Toscana termékcsaládban megtaláljuk a klasszikus téglavörös és barna színeket is. Igaz, Nagy Gergely szerint a trend fordulóban van: a 2010-es évek vége óta taroló fekete-szürke színeket egyre inkább felváltják a barna árnyalatai, az egykor divatos „cirmos” mediterrán cserepet pedig már csak egy szűk réteg keresi.


Nem minden a súly

Sokan a súlya miatt idegenkednek a beton tetőcserepektől, Nagy Gergely szerint azonban ez egy tévhit, a cserép súlyán - jó esetben - nem múlik semmi. - Az már rég rossz, ha a tető méretezése vagy minősége olyan, hogy nem bírja el a betoncserepet, hiszen akár 100 kg/m2-es szélnyomásnak is ellen kell állnia, míg a betoncserépfedés mindössze 45 kg/m2-es terhet jelent... Nem mindegy a fedési mód sem, az is befolyásolja a súlyt, a terhelést; egy hódfarkú agyagcserép például akár a másfélszeres terhelést is elérheti. Sokan csak azzal számolnak, hogy a betoncserépnek mennyi a súlya, azt már nem, hogy egy négyzetméterre tetőhajlásszögtől függően átlagosan 10 darab az anyagigény, míg egyes típusú anyagcserepekből akár 25 darab is… Gond inkább a régi házak felújításánál, a nem megfelelő méretezésű és stabilitású tetők esetében adódhat, ám ott a kerámiacserepet sem feltétlenül bírja el biztonságosan a tetőszerkezet - oszlatja el a tévhiteket Nagy Gergely.


Felújításból egyre több van, az utóbbi időben az új házak építése visszaesett és a felújítások vették át a vezető helyet. A tavaly év végén kivezetett 3+3 millió forintos állami támogatás sokat dobott a keresleten, rengetegen használták fel a lehetőséget tetőcserére. Ez az a felújítási munka, amit – ellentétben például egy térkövezéssel vagy konyhabútorcserével – nem lehet halogatni, ezért is nőtt többszörösére a Leier betoncserepeire is a kereslet. Ráadásul a beruházás szinte minden esetben tetőszigeteléssel is együtt jár, jelentősen javítva az adott ház energetikai jellemzőit. - Bízunk benne, hogy a jövőben is születnek a felújítást, otthonteremtést célzó támogatások. Erre nem vagyunk hatással, de arra igen, hogy minél több tetőfedő szakember használja bátran és szakszerűen a betoncserepet. Ennek érdekében képzéseket szervezünk és csatlakozunk másokéhoz, szakmai konferenciákon népszerűsítjük ezt a környezetbarát és tartós megoldást.