Előregyártott elemeinkből épül a Balaton déli partjának legújabb lakóparkja

Kivitelező partnerünk első ízben alkalmazza előgyártott elemeinket a jelenleg készülő projektben. Már néhány hónap elteltével számos pozitív eredményről számolt be. A szakemberek segítségével részleteiben is bemutatjuk, hogy mindez hogyan segíti a gyors és minőségi lakásépítést.

A Balaton partján, Balatonmáriafürdőn, a település központi részén, a strand közelében épül a Part Lakópark. A projekt a Perfect Steel System Kft. kivitelezésében és az L Stúdió Kft. tervei alapján valósul meg, előregyártott elemeink felhasználásával. A győri székhelyű B. M. I. L. Kft. beruházásában az első ütemben egy 29 lakásos társasház épül, amelyet további négy társasház követ majd ugyanitt. A részletekről a kivitelező és gyártó segítségével tájékozódtunk.

A beruházó több mint tíz éve építtet előgyártott elemekből

A projekt előzményeként előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetőnk, Takács Gábor elmondta, hogy már a tervezési szakaszban eldőlt: a befejezés után öt épületből álló lakópark szerkezetei előregyártott elemekből készülnek. „A tervező és a beruházó számára nem volt újdonság előregyártott elemeink alkalmazása” – hangsúlyozta Takács Gábor, utalva a B. M. I. L. Kft. és az L Stúdió Kft. döntésének hátterére. A három cég közötti együttműködés ugyanis több mint 12 évre nyúlik vissza: ebben az időszakban több száz lakás valósult meg  hasonló tervezői koncepció alapján.” Kifejtette, a fő tervezői szempontok között szerepelt, hogy az épületek magas minőségben, mégis  gazdaságosan és gyorsan épülhessenek. „A balatonmáriafürdői komplexumban ötszintes épületek jönnek létre, mind az öt szinten kihasználva az előregyártás által nyújtott előnyöket.”

Jövőre átadják az első épületet, és elkezdhetik a következőt

A Perfect Steel System Kft. ügyvezetője, Papp Gábor elmondta, hogy a projekt előkészítése 2023 novemberében kezdődött. Az épület alapozását már 2022 végén elkészítették, és 2024 márciusában kerültek az első elemek a helyükre. A projekt tervezett befejezése 2025 szeptemberére várható, és ezt követően további négy társasház épül ugyanezzel a technológiával és kialakítással. 

A tempó felgyorsult, az élőmunka igény csökkent

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy ez volt az első alkalom, hogy előregyártott elemeket alkalmaztak kivitelezésük során, így nagy érdeklődéssel fogtak hozzá a feladathoz. Ehhez segítséget nyújtott a Leier is, továbbá az is segített, hogy a cégen belül a projektvezető kollégánk már dolgozott ilyen elemekkel, így gördülékenyen, könnyen halad előre az előkészítés és az építkezés is.” Válaszolva kérdésünkre, elmondta, hogy elégedettek a termékekkel és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal is. „A logisztikai és az építkezés közben felmerülő vevői és kivitelezői igényekre, módosításokra gyorsan reagál a gyártó, a kommunikáció folyamatos” - fogalmazott Papp Gábor. Az előregyártott elemek használatából adódó előnyökből kiemelte a gyorsaságot is. „A mai napon már a 3. emeleti födém betonozásánál tartunk, így még az előzetesen megállapodott ütemtervhez képest is gyorsabban készül az épületünk, ami nekünk és a beruházónak is előnyös. Emellett a szükséges fizikai létszám is jóval alacsonyabb mint más technológiáknál.”

A vékony falszerkezeteknek köszönhetően egy lakásnak megfelelő tér keletkezett

A szóban forgó társasház építésénél alkalmazott előregyártott elemekről Takács Gábort kollégánk kiemelte, hogy a külső falszerkezet 20 cm vastag kéregfala a 25 cm vastag polisztirol szigeteléssel kiemelkedően jó hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, amelynek értéke 0.15 W/m²K. „A belső falszerkezetek szintén 20  cm vastag kéregfalból készülnek, itt fontos kiemelni, hogy a vékonynak  tekinthető falvastagság is teljesíti az elvárt 56 dB léghanggátlási értéket” – tette hozzá. Szavaiból az is kiderült, hogy a vékony falszerkezetek alkalmazásának köszönhetően összesen egy apartman méretével megegyező, azaz több mint 50 négyzetméter hasznos lakótér többlet keletkezett, ahhoz képest, hogy ha az épület 30 cm vastag kerámia falazóelemből készült volna.

Négy kéregfödém panel megoldja egy apartman lefedését

A balatonmáriafürdői beruházás során nemcsak a falszerkezetek, hanem az épület egyedi építészeti kialakítását meghatározó pillérek és párkányok is előregyártott elemekből készülnek. „Itt az egyforma termékek nem csak a gyárthatóságot, de a kivitelezést is nagymértékben megkönnyítették” – hívta fel a figyelmet. A szakember a födémszerkezetre külön kitért, amely a már hagyományosnak tekinthető Leier kéregfödémekkel készül. „Egy-egy apartman lefedése összesen 4-4 panel beépítésével tud megvalósulni. Az erkélylemezek a kéregfödémekbe gyári körülmények között, szakszerűen beépített Schöck hőhídmegszakító elemekkel csatlakoznak az épülethez, ezáltal vékonyabb lemezvastagságot lehetett elérni, mintha az erkélylemezek hőszigeteléssel lettek volna körbecsomagolva.” Elmondása szerint az előregyártott áthidalók, amelyek a teraszajtók feletti redőnyök és zsalúziák kialakításához is igazodnak, szintén elengedhetetlen részét képezik az előregyártott építési koncepciónak. „Egy többszintes épület nem készülhet lépcsőkarok nélkül, így természetesen  azok is magas minőségű, előregyártott elemként kerülnek be az épületbe” – fűzte hozzá Takács Gábor.

Újabb sikeres példa az előregyártás terjedésére

Az üzletágvezető jelezte, a mai igényeknek, valamint a jogszabályoknak is megfelelően a házat lifttel is ellátják. „Itt szintén fontos szempont volt, hogy a lift vasbetonfala minél vékonyabb és minél pontosabb falszerkezettel készüljön: ezek 15 cm vastagságú, tömör, előregyártott vasbeton falként valósulnak meg. További fontos részlet, hogy a liftakna és a lakáselválasztó falak, valamint a födém akusztikailag elkülönített, így a lift működéséből keletkező hangok nem terjednek át a szerkezetre.” Zárásként úgy összegzett: a projekt egy újabb sikeres példája annak, hogy a 21. századi építőipar az előregyártott technológia felé vette az irányt.

Cikk: Magyar Építők