Csiszolt - a tégla XXI. századi innovációja

Az építőipari termékek fejlesztésének fókusza az elmúlt évtizedben a hétköznapi nyelven „zöld” irányba tevődött át. Igaz ez a Leiernél is, ahol a cég termékválasztékának kezdetektől fogva az egyik fontos eleme, a leginkább természetesnek tartott építőanyag, a tégla.

Ma pedig annak csúcstechnológiás innovációja, a LeierPlan, a csiszolt téglák családja is népszerű az építkezők körében.

Az elmúlt évek fejlesztéseit az iparban és így az építőiparban is a környezetünk megóvására, a környezetterhelés visszaszorítására, a fosszilis energiahordozókról a megújulókra való áttérés dominálta. Az építőipari termékek fejlesztésének fókusza is szükségszerűen a hétköznapi nyelven „zöld” irányba tevődött át a Leiernél is. A gazdaság egyik legenergiaigényesebb területén, az építőiparban is alapvető cél a minél kisebb energiaigény biztosítása a gyártás és a használat során egyaránt. A szerkezeti építőanyagok esetén pedig speciálisan a jobb épületenergetikai értékek, vagy akár a jobb hőszigetelő képesség mind-mind fontos szemponttá váltak. „Nyugodtan állíthatjuk, hogy a cég ebben a tekintetben is az élen jár. Az elmúlt években a fejlesztésekre költött több milliárd forintnyi beruházásának egyik fontos célja volt az energiatakarékos otthonok építésére szolgáló termékek körének további szélesítése – minden üzletágban az előregyártott betontermékektől az égetett kerámia, azaz tégla gyártásáig.” - mondta Komlós Andor a Leier ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évtizedekben sok más építőanyag mellett a tégla evolúciója a szemünk láttára kapcsolt rekord sebességbe. A nyolcvanas években a szakemberek számára is meglepő méretű és kinézetű nútféderes téglák jelentették az újdonságot, ma már a milliméterpontosra csiszolt felületű modellek, vagy éppen a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagok jelentik a tégla XXI. századi innovációját. A Leier is gyártja mindhárom típusú téglát, így választhatunk közülük igényünk vagy pénztárcánk lehetőségei szerint. Az újításokra nyitott szakemberek gyorsan nyitottá váltak a XXI. század téglatechnológiájára. Ennek egyik oka, hogy a téglát, már csak alapanyagai miatt is, ma is a legtermészetesebb építőanyagok egyikének tartják.

Tégla: természetes anyag, energiatakarékos folyamatok

Tény, hogy az építőanyag gyártók a termelés során jelentősnek mondható energiát használnak fel, de jól láthatók az ipar törekvései az energiafogyasztás visszaszorítására. A téglaiparban a szárításhoz és égetéshez felhasznált energia szintén jelentősnek tűnhet, de a végtermékből épülő energiatakarékos házak miatt mindez összességében megéri. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a gyártás során keletkező hulladékhőt újra felhasználják, illetve számos égetéssel működő gyár tetején jelennek meg a napenergia hasznosítására szolgáló berendezések is, így az itt felhasznált energia is „zöld” lesz. Igaz ez a Leier devecseri téglagyárára is, ahol a felhasznált energiát a gyár tetéjén elhelyezett napelemek biztosítják. Nem véletlen a téglagyárak földrajzi elhelyezkedése sem: ahol a gyártást bányászat előzi meg, ahogy a tégla esetén, maga a gyártómű is a bánya közelébe települ, így a nyersanyagszállítás energiafelhasználása nem jelentős. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az ország több területén van kiváló minőségű alapagyag, így szinte bárhol viszonylag kis távolságból elérhető ez az évezredes múlttal rendelkező, de ma már modern gyártósoron készülő falazóanyag. A tégla gyártásához ma is természetes alapanyagokat – agyagot és hozzákevert fűrészport - használnak, ebben nincs változás. És hogy az életciklus végére is rápillantsunk: természetesen a téglaépület bontása során nem keletkezik veszélyes hulladék, az elbontott anyag pedig újrahasznosítható.

Téglaházba épített előnyök, csiszolt változatban is

A masszív téglaszerkezettel készült házakat a jó hőtartó és a hosszan hőt leadó cserépkályhákhoz szokták hasonlítani. Jogosan, ugyanis néhány tervezési elv figyelembe vételével, minőségi kivitelezéssel, és megfelelő vastagságú és szerkezeti felépítésű téglával épült házban a fűtési költség erőteljesen visszaszorítható, és a klímaberendezés akár szükségtelenné is válhat. A kevesebb hűtési és fűtési energiának köszönhetően csökken az épület CO₂-kibocsátása.
Így, aki ezekről az előnyökről nem szeretne lemondani, válassza ma is a legősibb építőanyagot, a téglát, és feltétlenül ismerkedjen meg a modern tégla innovatív változatával, a csiszolt téglákkal, amelyet pl. a Leier kínál. A LeierPlan Pro különleges keresztmetszeti geometriával rendelkező termékcsalád, amelyből a mai előírások szerinti alacsony energiafelhasználású otthon épülhet – professzionális és takarékos módon. Általánosságban igaz, hogy a milliméter pontosra csiszolt téglából készült falazat esetén nincs szükség utólagos hőszigetelésre. Ez gyorsabbá teszi a kivitelezést, amely tekintettel a ragasztásos technológiára már eleve sebesen halad. Mivel a habarcs helyett használt vékony ragasztóréteggel a falba kevesebb víz kerül, a falazat gyorsabban szárad, így akár 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis. Sőt, manapság a csekély élőmunkával gyorsan haladó kivitelezés a legkeresetteb, ezt az igényt pedig a csiszolt technológia messzemenőkig kielégíti.

Mind a szakemberek mind pedig a megrendelők számára egy sor előnyt, köztük anyagiakban is megjelenőt jelent a méretpontos, gyors és tiszta munkát lehetővé tevő csiszolt téglák használatára. A anyagszükséglet könnyebben kiszámolható, a megépülő stabil szerkezet pedig egy környezetbarát, időtálló ház alapja, amely nagyban hozzájárul az épület gazdaságos üzemeltetéséhez is.

Bővebben a csiszolt tégláról: https://www.leier.hu/hu/termekeink/leierplan-csiszolt-falazoelemek