Bálint Gazda is a Leier Durisol magaságyást választotta!

Ha valaki magaságyépítésen gondolkodik, általában első lépésként elképzeli kertjében az új építményt. Megpróbálja képileg összerakni a kertjével, kitalálja, hogy hol fog állni, milyen formájú lesz, milyen növények lesznek majd benne.

Majd elmereng azon, hogy egy napsütéses nyári reggelen kimegy a kertjébe, elegánsan kihúz egy apróbb gyomot, majd szed egy marék paradicsomot a reggelihez. Papucsban!
 Ezt követően talán körülnéz az interneten, hogy másoknak mije van. Gyönyörű rusztikus magaságyakat találni a képeken, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a  fa gyorsan elkorhad, ápolni kell, nem is olcsó. Legyen inkább kőből, betonból! De ne akármilyenből: könnyű fabetonból. Ez az anyag rendkívül időtálló, fagyálló, szellőzik és a vastag falai miatt a hőszigetelése is példás. Én egy ilyet néztem ki magamnak a Leier Kertshopjából; ami ráadásul pimaszul egyszerűen – mint egy legójáték – építhető össze. Nem olcsó, de ügyesen ki van találva és látszik rajta, hogy jó játék lesz az egész családnak.


Honnan van a magaságy?
Amikor megnéztem az aktuális választékot (a gyártó Durisol márkanéven árulja a fabeton építőanyagokat), akkor elbizonytalanodtam, hogy milyen formát is válasszak. Van ugyanis hatféle. A legegyszerűbb és legolcsóbb magaságy négyzetes alapú, 120 centi minden oldala. Az eggyel nagyobb olyan téglalap, amely két négyzetnek megfelelő méretű: én végül ezt választottam. Van dizájnos hatszögletű, L-alakú, és kétféle U-alakú is, mind nagyon praktikusnak tűnik. Én nagyon fontosnak tartottam, hogy ne legyen túl széles sehol, hogy könnyedén be tudjak hajolni minden oldalról a közepéig. Ebből a szempontból az U-alak a legjobb, hiszen az ember egy helyben áll és a magaságy három oldalról körülveszi. Álom így kertészkedni! Láthatóan mindegyik ugyan azokból a legó-elemekből áll, csak az ötletes tervek teszik sokfélévé a felépítményt. Bármit is rendel az ember, választhat a „sima” verzió és a virágfölddel kiegészített csomag között: az utóbbihoz a felső 10-15 cm megtöltésére alkalmas mennyiségű zsákos föld is jár. Én ilyet kértem és mint utólag kiderült, nagyon jól jártam vele.

Darus teherautón érkezett a kertbe

A webshopos megrendelés egyszerű, viszonylag mérsékelt áron házhoz lehet szállítatni a Kerti magaságyást építekraklapra halmozott elemeket (ez átalánydíjas, 7000 Ft + a raklap, azaz valahol 10 000 Ft alatt állt meg). Ez lényegesen jobb, mint több száz kilót autóban hurcolni. A kiszállítást egyébként egy nem túl nagy darus teherautó végezte. A futár bejelentkezett telefonon, pontosan egyeztettük, mikor ér hozzánk. Amikor megjött, a kerítés mellé parkolt és a daruval beemelte a kertbe a raklapot, majd óvatosan letette a kerti járdára, ahová kértem. A beton durván nehéznek néz ki, de valójában nem az: a teljes raklapon 295 kg-nyi rakomány volt, ez a teljes súlya a magaságynak. A beton tetejére pedig lerakta a földes zsákokat (16 db, egyenként 20 liter földet tartalmazó zsák jár hozzá, ezt is a Leier gyártja).

Akár puszta kézzel is összeszerelhető
Eddig minden klappolt. Kinyitottam az összeszerelési útmutatót és elolvastam belőle a legfontosabb lépéseket. Végül is nagyon egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a betonelemeket a rajz szerint tegyük egymásra, majd a hozzá adott merevítővel és a méteres rozsdamentes fémrudakkal (fémtüskével) rögzítsük.
Szerszámok egyáltalán nem kellenek hozzá, bár egy kalapács és egy léc jól jött a végén, amikor a fémtüskéket a helyükre kellett kalapálni. Mivel a beton kemény, ezért mindenkinek ajánlom, hogy kesztyűben fogjon a munkához! Apró tipp az útmutatóból, hogy ha valakinek egyedi elképzelései vannak és szeretné megfaragni a betonelemeket, akkor egy közönséges háztartási fűrésszel is nekiállhat, mert az oldalfalak könnyen megmunkálhatók.

Nem mindegy, hova kerül a kertben
Először a magaságy helyét jelöltem ki. Mivel az építmény egyik fő előnye az, hogy gyorsan felmelegszik tavasszal és korán megérleli a zöldségeket, ezért kifejezetten napos területet szántam neki. A másik szempontom az volt, hogy a hosszanti tengelye észak-dél irányba nézzen, hogy a beleültetett növényeket „körbe süsse” a nap. Így az ágyás közepére is ültethetek nagyobb méretű növényt, ami nem fogja majd el a fényt a többiektől.

A könnyű ápolás miatt illik pontosan vízszintbe hozni a magaságy alapját. Nálam olyan kicsi volt a terület lejtése, hogy nem törődtem vele, hanem egyszerűen a fűre fektettem az első sort, mint alapot, és ekkor végeztem el az apróbb korrekciókat. Amint minden úgy állt, ahogy kell, pillanatokon belül felépítettem a 4 egymásra kerülő elemsort. Minden betonelem végében van egy lyuk és ezek a lyukak az építéskor épp egymás fölé kerülnek. Amikor felépült a magaságy betonváza, akkor a sarkaiban egyszerűen átengedjük rajta a hozzá kapott óriási acélszögeket, és ez nem engedi többé elmozdulni az építőelemeket. Mindegyik betongerenda 20 cm magas, így jön ki a 80 cm-es összmagasság. Nem kell egyébként majd csurig tölteni földdel, nem árt, ha egy kis szélvédő káva marad a palántáknak.
Amint elkészültem, a család birtokba is vette, megcsodálta és még a szomszédok is a kerítéshez gyűltek. Mindenkinek volt ötlete, hogy mit termeljünk majd benne, de én egyelőre azon törtem a fejem, hogyan – és legfőképp – mivel fogom megtölteni. 5 rétegre gondoltam, amelyek majd beindítják a növények gyors növekedését. Illetve az a tervem, hogy palántákkal indítok, hiszen már jócskán benne vagyunk a szezonban és nem szeretnék lemaradni semmiről.

Forrás: www.balintgazda.hu