A piaci igényekre adnak választ a típusházak

A piac szinte minden területén az érzékelhetőnél kisebb mértékű visszaesést könyvelhetett el az egyik legnagyobb, és minden kétséget kizáróan a legszélesebb termékpalettával rendelkező hazai építőanyag- gyártó vállalat.

A Leier Hungária Kft. Komlós Andor, a cég vezetője szerint a vevőkörben a hatékony és gyors kivitelezésre törekvők évek óta egyre nagyobb számban vannak jelen.

2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban; a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 21 501 volt, ez 39%-kal kevesebb, mint a 2022. évi adat – olvasható a KSH legfrissebb jelentésében. A piac szereplői számára a lakásépítési engedélyek a közeli jövő megítélése szempontjából hagyományosan használt mérőszám. Az épületszerkezeti anyagokat – falak, födémek és tető építéséhez, valamint kerítés- és kertépítéshez használható betonelemeket, valamint mélyépítési elemeket – 9 magyarországi gyárában, döntően a magyar piacra termelő, magyar tulajdonú Leier számára sem csupán a családi házas piac fontos. „A Leier évtizedek óta folytatott, széles portfólióra épített startégiája hatékony eszköze a nehezen kiszámítható piaci mozgások kiegyensúlyozásának. Mivel cégünk a magyar építőipar magas- és mélyépítési ágazatában is számottevő tényező, a minden területen tapasztalható keresletcsökkenés mértékénél csekélyebb visszaesést könyvelhetett el 2023-ban. Ez elsősorban tehát a széles termékpalettánknak köszönhető, amely lehetővé teszi, hogy a piaci igények változásaihoz dinamikusan alkalmazkodjunk, és akár csomagajánlatokkal tegyük vonzóbbá termékeinket.” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint vevőkörükben évről-évre növekszik a hatékony és gyors kivitelezésre törekvők aránya, így termékeik népszerűsége.

A hagyományos téglatechnológia is lépést tart a trendekkel

„A hagyományos téglaépítést előnyben részesítők is egyre inkább a kevés előmunkával, kisebb anyagszükséglettel járó, gyors és tiszta kivitelezést lehetővé tevő anyagokat részesítik előnyben. Ez pedig a ragasztásos technikával 5x gyorsabb munkát lehetővé tevő csiszolt téglatechnológia, ami az általa kínált előnyöket figyelembe véve az innovatív előregyártott betontechnológiával igyekszik lépést tartani.” – tette hozzá a szakember.
Az új építésű lakások számának drasztikus csökkenése ellenére, amely a téglatermékek iránti igény is befolyásolta, a cég mintegy 3,5 milliárd forintot költött 2023-ban a devecseri téglagyár korszerűsítésére, amit akár előre menekülésnek is nevezhetünk. A beruházás során a jelenlegi legkorszerűbb technológiával modernizálták az üzemet, ahol így a modern, ragasztásos technológiával bedolgozható csiszolt téglatermékek gyártókapacitása háromszorosára növekedett. A Leier a kisebb költségkerettel építkezést tervezőkre gondolva, a legjobb hőszigetelő képességű, vékonyfalú, ún. PRO téglák és a csiszolt termékvonal sorozatgyártása mellett, továbbra is kínálja a mátraderecskei gyárában készülő hagyományos nútféderes falazóblokkokat.

A betontechnológiáé a jövő

A Leier a lakásépítéshez alapvető (fal és födém) szerkezetek építésére kínált termékvonalai a hagyományos téglatechnológiával készülő termékek és az emellett egyre népszerűbbek előregyártott betonelemek. Mindkettőből szép számmal épülnek családi házak és társasházak országszerte. Ám a betontechnológia növekvő súlyát az is jól jellemzi, hogy a 9 kilenc magyar gyárból 7 ezzel termel, míg mára mindössze kettőben zajlik a hagyományosnak mondható kerámia építőanyagok gyártása. A cél természetesen a magyar piac kiszolgálása, ám ha mégis kevésnek bizonyulna a kapacitás, a vállalat kassai gyárából gyorsan pótolhatja a hiányt az ott gyártott csiszolt téglatermékekkel.

Típusházak: már több mint 50 megépült

Mintegy három éve indult a típusházak választékának felépítése. Ezek között a viszonylag kisebb, 85 m2 körüli alapterületű, nappali plusz kétszobás modell, a Marcal ház bizonyult az elmúlt években a legnépszerűbbnek. A 16-ra bővült, és az építkezők számára inspirációul szolgáló Leier Típusházak választékába tartozó épületekhez a Leier ugyan csupán a szükséges építőanyagokat adja, egyre bővül a megépítésükhöz ajánlott kivitelezők köre is. Mára több mint 50, egy-egy Leier Típusházat alapul vevő családi ház készül vagy épült meg országszerte.

Hetente érkeznek a kivitelezők a képzésekre

Az előregyártott betontechnológiával történő építkezésben rejlő lehetőségeket valóban egyre több kivitelező ismeri fel. Nem csak lakásokon, de ipari beruházásokon, autógyárak vagy éppen mezőgazdasági üzemek építésében résztvevő kivitelezők heti rendszerességgel fordulnak meg a győri üzem mellett működő, elméleti és gyakorlati részből álló képzéseken. Komlós Andor véleménye szerint a kivitelezési hatékonyságra törekvő szakemberek nem sajnálják a tervezésre szánni azt a plusz időt és munkát, ami a kivitelezés során fog megtérülni. Ezzel a precíz technológiával ugyanis az előkészítő fázis valamivel hosszabb: már a tervezéskor eldől, hol lesznek födém áttörések, nyílászárók, hova kerülnek a villamos dobozok, dugaljak, kapcsolók. Viszont az erre fordított időtöbblet a kivitelezés során a rövidebb építési időnek és a jobb minőségnek köszönhetően bőven megtérül.

A kevés élőmunka-igényű, előregyártott betontechnológia alkalmazását oktató képzésre a vasbeton@leier.hu címen folyamatosan várjuk kivitelezőbrigádok jelentkezését.