„Hatékonyan és gyorsan építeni: ezt jelenti ma a panel”

Hogyan lehet ma minél gyorsabban és minél olcsóbban családi házhoz jutni? Hogyan építkeznek ma az emberek, mit gondolnak a típusházakról? Sarkadi Péter, a „Zöld építés” podcast új epizódjában Karlovecz Zoltánnal beszélgetett.

Az Ybl Miklós-díjas építésznek, Pécs város volt főépítészének a jelen építési szokásaival kapcsolatos véleménye, hogy alapvetően külön kell választani a magánépítésben és az ingatlanfejlesztésben készülő épületeket, hiszen ezek beruházói magatartása, gondolkodása, döntési mechanizmusa jelentősen különbözik egymástól. A magánépítkezésnél kevésbé foglalkoznak a folyamat első felében azzal, hogy az épület mennyibe fog kerülni, és rendelkezésre áll-e egyáltalán az adott összeg. Ez részben érthető, hiszen ez a család intim tere, a kikapcsolódás színtere, amit maximálisan az igényekhez próbálnak alakítani. „Tapasztalatom szerint a családok nagyobb házakat építenek, mint amire szükségük van. Ennek a lakáspiacon, a vállalkozói lakásépítkezéseknél pont az ellenkezője tapasztalható: ott feszes a program, nincsenek extrák. Egy biztos, a szakértők iránymutatására a családi házat építőknek nagy szükségük van.”

És hogy mennyire jelennek meg a korszerű építési anyagok a családi házas építkezéseken, és ezek mennyire szolgálják a hosszú távú energiatakarékos működést? A válasz az, hogy erre már előírások is vannak, amelyek kényszerítik a beruházókat, építkezőket, hogy a lehető legjobb megoldásokat próbálják megtalálni, amire egy sor különféle lehetőségük is van. „Évtizedekkel ezelőtt a téglaházak a természetes és energiatakarékos építkezés szinonimái voltak. De a mai előírásoknak, sőt az elvárásoknak már csak egy 50-60 cm vastag téglafal felelne meg. Ez nagy tömeg, sokba kerül és sok helyet foglal el a telekből, nem életszerű megoldás. A téglafalak így ma már csak kiegészítő hőszigeteléssel képzelhetők el mint külső határoló szerkezetek. Ha pedig többrétegű falról beszélünk, akkor viszont a variációk száma hirtelen nagy lesz: jöhetnek a szerelt szerkezetek, olyanok, mint a Leier kéregfalai, kéregfödémjei, amelyek egyszerűsítik az építkezést és korszerű, energiatakarékos szerkezetek építését kínálják.”
Karlovecz Zoltán egyetértett azzal, amit a szakemberek és építkezők körében a közelmúltbeli felmérések is igazoltak, miszerint az utóbbi 10-15 évben megváltozott a lakáshasználók, -vásárlók véleménye a paneles építkezésről. „A panel ma már nem szitokszó, nem a kevésbé minőségi házak gyűjtőfogalma. A panel jelentése ma: valamit hatékonyan és gyorsan építeni. Jó ez az irány, van, amit más technológiával meg se lehetne valósítani. Gondoljunk egy 5-10 emeletes épületre, ezek általában pillérvázas betonszerkezetek, de ugyanígy lehetnek kéregfalas, kéregfödémes szerkezetek is. Ez átgondolandó műszaki megoldás, ami szabadságot ad amellett, hogy ez a lépték ezzel a technológiával oldható meg.

A Leier típusház tervek bővítését célzó pályázat kapcsán Karlovecz Zoltán hozzáfűzte, hogy minden olyan megoldás, ami gyorsítja vagy költséghatékonyabbá teszi az építkezést, segít a költségeket kordában tartani, az értékes lehet az építkezés előtt állók számára. „Egy építkezés költségvetéséből a szerkezetépítési költség 30-40%-ot is kitehet, amin jól átgondolt tervezéssel akár 10 milliós nagyságrendet is lehet spórolni. Ilyen megoldás az előregyártott betontechnológia, aminél a két felréteg közé öntik a betont, a falakat glettelni sem kell, lehet azonnal festeni, a falak elő vannak készítve a gépésztre, egyértelműen érzékelhető a megtakarítás lehetősége. A másik arányszám, hogy az anyag és munkadíj költsége 50-50%, itt is lehet akár a munkadíjon spórolni a technológia gyorsasága miatt.” – összegezte tapasztalatait a szakember.

A 2023 évi Év háza pályázat eredményei kapcsán kiemelte annak fontosságát, hogy ettől az évtől társasházakkal bővült a bírált épületkategóriák köre. Elmondta azt is, hogy a benyújtott pályaművek nagyon különbözőek voltak. A Leier alapította a társasházak tervezőinek munkáját jutalmazó társasház különdíjat, amelyre első alkalommal 14 pályázat érkezett. „Azért gondolom kiemelten fontosnak a társasházépítési projekteket és azok díjazását, mert ezek az épületek hosszú távon is nagyon meghatározóak egy város életében.” – mondta Pécs város volt főépítésze, aki az interjú második részében a pécsi városfejlesztési tervekről is beszélt.

A teljes interjú itt meghallgatható: Tégla helyett beton, és Pécs jövője a volt főépítész szemével  - Zöld Építés | Podcast on Spotify