Egy szobával kisebb vagy nagyobb is lehet

Szívesen a helyszínre adaptálják, a megrendelő igényére igazítják a Leier Típusház kínálatába került Séd fantázia nevű házat a „Házat, de gyorsan!” tervezői ötletpályázat nyertes alkotói.

Az ARCH-STUDIO vezető tervezőjével, Vesztergom Ádámmal a pályázatról, a nyertes épületről és arról is beszélgetett Sarkadi Péter, a greenfo.hu főszerkesztője a Zöld építés Podcast csatornán, hogy mennyire jelentett kötöttséget a munka során a Leier előregyártott betonelemeinek előírt használata.


Vesztergom Ádám Veszprém megyében, a Séd patak mellett nőtt fel, innen a pályázatra készített típusház elnevezése. A pályázaton második helyet elnyert épületet jegyző ARCH-STUDIO vezető tervezője szerint valójában nem jelentett komolyabb kötöttséget a Leier előregyártott elemeinek használata, hiszen úgy jó tervezni, ha van mihez igazodni. Mivel a pályázaton sem a telek sem a konkrét megrendelők igényére nem lehetett alapozni, így a moduláris alakíthatóság, kompakt kialakítás, az egyszerű és gyors építés, a lehetőleg gazdaságos kivitelezés igénye jelenthette a kiindulási pontokat.


Az építész iroda munkái között családi házak és középületek egyaránt szerepelnek, de kifejezetten kedvelik a gyorsan befejezhető családi házas léptéket. Kicsi, kompakt, hatékony házakat tervezett már barátoknak, amikor nem volt szoros határidő és volt idő szinte mindent az utolsó szögig megtervezni, ami mindig sok hasznos tapasztalattal kecsegtetett, a típusház tervezése során pedig kifejezetten hasznosnak bizonyult. Jó ötletnek tartja a típusházakat, amelyek jól kitaláltan és alaposan megtervezetten biztosítják a gyors és egyszerű megépítést, mégis a legfőbb erényükként a házak mellett található, a szerkezetekre vonatkozó kalkulálható költséget találja. „Az elmúlt években először a munkaerőhiány, majd nyersanyag- és építőanyaghiány, végül az energiaválság nehezítette az építkezőket a tartható kalkuláció készítésében. Itt legalább a szerkezetek tekintetében segítséget találnak. Ma már egy kivitelező sem, de különösen egy építész nem tudja megmondani, hogy az építkezés végére milyen költségekkel számolhat, aki építkezésbe kezd. Ezért is kifejezetten előnyös, hogy ezek a házak gyártmánytervig elő vannak készítve, így legalább a szerkezetek költségei jók kalkulálhatók.” – emelte ki Vesztergom Ádám.


A letisztult vonalvezetésű Séd ház leírása mellett a honlapon szereplő szerkezetre vonatkozó 16 millió forintos árat például kifejezetten kedvezőnek ítéli meg. Ez a költség a legjobban kidolgozott 3 gyerekes családmodellre alkalmas 4 hálószobás 117 m²-es, tetőtér beépítéses családi házra vonatkozik. Az épület azonban könnyedén egy szobával kisebbre vagy nagyobbra is gyorsan áttervezhető, garázzsal kiegészíthető. A telekadottság függvényében a déli oldalon a ház teljes hosszában fedett terasz csatlakozhat, nagyban növelve a nyári életteret és klímakomfortot. Fontos része volt a koncepciónak, hogy olyan magas térdfalról indul a tető, hogy az jól használható tereket ad a tetőtérben is. Feladat volt, hogy a javasolt típusház minél több helyszínre könnyen adaptálható legyen, aminek a pályázatra beadott épület maximálisan megfelel. Az energetika miatt kiemelten figyeltek a tájolásra, ami része a ma már elvárt zöld építésnek, környezettudatosságnak.A szakember szerint érezhetők a zöld trendek. Ez a gondolkodás néha még akkor is tetten érhető egyre több megbízónál, ha ez egyértelműen plusz költséget jelent. „Egyre többen érzik, hogy érdemes már a folyamat kezdetén a ház energiatakarékos működését biztosító megoldásokat átgondolni és beépíteni, mert később már költségesebb lesz.” – teszi hozzá. A típusház megtervezésekor használt előregyártott szerkezetekről szólva Vesztergom Ádámnak saját európai tapasztalatait is megosztotta az interjú során. Véleménye szerint Nyugat-Európában sokkal elterjedtebb a beton és az előregyártott elemek magas fokú használata. „Ez a trend úgy látom, kezd hétköznapivá válni: minél többen használják, annál többen látják majd az előnyeit.” – fogalmazott a tervező.

A teljes interjú meghallgatható: ⁠Szeretne egy kompakt családi házat?⁠ - Zöld Építés | Podcast on Spotify