A típusház nem egyenház!

Az uniformizált egyenház nem típusház, legalábbis semmiképpen nem hasonlítható a Leier 25 családi ház tervéből megalkotott típusház inspirációtárában találhatókhoz. A Zöld Építés podcast első „Házat de gyorsan!” pályázati témájú epizódjában Komlós Andor ügyvezető kalauzol a részletekben.

Magyarországon a típusház kifejezésről többeknek az egyenház, a 70-es 80-as évek „divatháza”, a kockaház jut eszébe. Ez az egyenház a Kádár kocka megnevezésű egyszintes, sablon elrendezésű, energetikai szempontból elavult lakóház. Az uniformizált egyenház azonban nem típusház, legalábbis semmiképpen nem hasonlítható a Leier 25 családi ház tervéből megalkotott típusház inspirációtárában találhatókhoz. A Zöld Építés podcast első „Házat de gyorsan!” pályázati témájú epizódjában Komlós Andor ügyvezető kalauzol a részletekben.


Sarkadi Péter, a podcast főszerkesztője a pályázat zsűrijének elnökét idézve „legózáshoz” hasonlította a típusházak terveinek használatát. És hogy miért nem egyenházak hada a Leier tervezői inspirációtára? Elsősorban azért, mert az építtetőnek kifejezetten rendelkezésére áll a mozgástér az igényeinek személyre szabásában. A 2016-től 2022-ig tartó normál gazdasági fellendülés és a családi otthonteremtési támogatások új elemeinek bevezetése, vagy felfrissítése oda Magyarországon a szűk keresztmetszet az építőipar kapacitása lett. A szakemberhiány, a hozzáértők leterheltsége, az alapvetően is stresszt okozó építkezés szinte a szakma ellehetetlenüléséhez vezetett. „A pandémia idején cégünk elhatározta, hogy meg kell mutatnunk: három-négy hónap elegendő az új otthon kulcsának átadásához, léteznek tervezhető költségek, és mindez anyagilag, és időben is megéri. A Leier típusház kínálatát ekkor alakítottuk ki, hogy bebizonyítsuk, hogy aki új otthont szeretne, ezzel a technológiával olcsóbban, gyorsabban, jobbat tud kapni.”- mondta Komlós Andor.

Előregyártás a 90-es évek óta

A fő elvünk a Leiernél az, hogy leegyszerűsítsük az építkezés folyamatát. Előregyártott technológia alatt értendő, hogy megrendelés után kvázi „lapra szerelve” szállítjuk az új otthont. A technológia megengedi azonban azt is, hogy a 25 típusházon kívül bármilyen más terv alapján képesek legyünk pár nap alatt előre legyártani az egyedi igények alapján megrendelt betonelemeket, majd néhány daru és szakember segítségével rövid idő alatt kész házzá alakítani azt. Az esetek döntő többségében utólag szigeteljük a házakat. Energetikai szempontból a betonnak jobb a hőtárolása, mint a téglának, és olyan gyorsan, könnyedén melegszik fel az épület, hogy teljes szellőztetés esetén sem kell sok ideig várni, hogy visszakapjuk az otthon melegét. A jó hőtartóság mellett a beton kiváló földrengésálló, hiszen az épület egy komplett vasbeton-szerkezet. A kezdetben 14 típusházból álló kínálat 2022-ben 11 nyertes tervvel gyarapodott a „Házat, de gyorsan!” című, szakmagyakorló építészek, illetve építészhallgatók számára meghirdetett építészeti tervezési ötletpályázatunk során. A pályázat életre hívása nagy részben annak volt köszönhető, hogy az új otthonra vágyók ne csak a Leier szakembereinek terveiből válogathassanak, hanem lehetőséget kapjanak számos más, neves építész, vagy ígéretes, fiatal építészhallgató egyedi meglátásaiból táplálkozni, és akár a megrendelő saját igényeire szabni azokat.

„Egy életre szól”

Arra kérdésre, hogy merre tovább, Komlós Andor ügyvezető azt válaszolta: „Mindig lehet a technológiát csiszolni, és előbbre lépni, akár a tervezésben a vevőkiszolgálásban, vagy a gyártásban is.” Cégünk legutóbbi innovációja például a a Construma díjas klímafödém, amelynek lényege, hogy a panelbe beépített fűtőcsövek miatt télen sem kell magas hőfokúra fűteni a vizet a ház rendes befűtéséhez. Ez a technológia rendkívül jó módja a rezsiköltségek kordában tartására. A berendezés előnyei közé tartozik a megtérülés szempontjából az is, hogy használata mellett nem szükséges radiátorok beszerelése. A folyamatos technológiai fejlesztések mozgatórugója az elégedett vásárló. Komlós Andor szerint: „Aki építkezik, az egy életre, vagy akár száz évre is hoz egy döntést.” – így törekszünk a legkiválóbb alapot adni az új otthonokhoz.

A 25 típusházból álló inspirációtárunk is ezért született.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést a Zöld Építés podcast csatornán!

https://open.spotify.com/episode/0Qz3y3086FGK9uijG6SzuF