Fejlesztéseinkben látjuk a megoldást

„Hetente érkeznek kivitelező brigádok a győri üzemünk mellett működő, elméleti és gyakorlati oktatást nyújtó bázisunkra. 2022-ben a tetőcserép gyárunkra, 2023-ban téglagyártásunk modernizálása költöttünk jelentős összegeket.

Idén ismét az előregyártott betontechnológiával működő üzemeinkre koncentrálunk. Igen, ebben látjuk a jövőt!”

A fizetőképes kereslet csökkenését prognosztizálja minden alágazatban az ÉVOSZ aktuális jelentése. A piaci szereplők jelentős részének egybehangzó véleménye pedig, hogy a szakma ismét egy nehéz év előtt áll. A rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőiparban 2024-ben a termelés csökkenése várható, hiszen az idén feltehetőleg kevesebb állami és önkormányzati megrendelést nem tudja majd ellensúlyozni a magánerős építkezések igénye. A visszaeső lakásépítési kedv, és a csak júniustól újra elérhető felújítási támogatási lehetőségek több termékkategóriában is feltehetőleg komolyabb kereslet visszaesést idézhetnek elő.
Ugyanakkor vannak olyan cégek, akik termékportfólió szélesítése, diverzifikálása vagy egyes célcsoportokra való erősebb fókusszal igyekeznek áthidalni a nehéz éveket, mások a fejlesztésben látják az előre menekülés lehetőségét. Ilyen a Leier is!

És vajon miért éri meg a visszaeső piacon a kapacitásbővítésre költött pénz?

„A válasz röviden, hogy a befektetett tőke nem csak kapacitást növelt, de gyártási hatékonyságot, energiatakarékosságot, kisebb ökológiai lábnyomot eredményező terméket. És még egy nagyon fontosat: kevesebb élőmunkát igénylő gyors építést. Ez a Leier válasza az elmúlt évek trendjeire. Hetente érkeznek olyan kivitelező csapatok az éppen ezt az irányt leginkább képviselő előregyártott betontechnológia alkalmazását ismertető oktatásainkra, akik családi házak, társasházak, vagy éppen ipari beruházások, autógyárak, de akár mezőgazdasági üzemek építésében vesznek részt. Itt megtanulhatják az egyre bővülő választékban rendelkezésre álló előregyártott vasbeton szerkezetek beépítésének fogásait. Már sokan tudják: ez nem a jövő, hanem a ma építési technológiája.” – mondta Komlós Andor arra a kérdésre, milyen intézkedésekkel igyekeznek a várhatóan visszaeső keresletre és a továbbra sem enyhülő munkaerőhiányra reagálni.

Nem a jövő, ez már a ma technológiája

Éveken keresztül zajlottak azok a fejlesztések, amelyeknek köszönhetőn mára a Leier a piac betonspecialistájaként kilenc magyarországi gyárából hétben betontechnológiával gyártja az építkezések gyorsaságát és csekély élőmunka igényét segítő előregyártott vasbeton építőelemeket. A kezdeti idegenkedés régen a múlté, mára ezt a technológiát minden, a valódi hatékonyságra törekedő kivitelező alkalmazza. A legfrissebb fejlesztések eredményeit már egy sor társasházba is beépítették. Ez pedig az energiahatékony építési trendre választ adó, és a korszerű gépészeti eszközök fogadására előkészítetten a gyártósorról legördülő vasbeton klímafal és klímafödém volt. Piacvezető szerepének megfelelően a Leier idei tervei között további termékfejlesztések is szerepelnek: a tavalyi téglagyártási kapacitásnövelést célzó beruházás után, 2024-ben újra a beton termékek választékának finomítása kerül előtérbe. Ezek között a változatos geometriával rendelkezésre álló ún. hőhíd-megszakító elemmel ellátott erkélyelemek tűnnek kifejezetten izgalmasnak. Előnyük, hogy azokat a födémhez építve utólag nem igénylik a felületképzést, ami gyorsítja a kivitelezést és főleg társasházaknál kínál előnyt. Hasonlóan a gyors kivitelezést szolgálja az emeletnyi méretű liftakna elemek alkalmazása. Az ezt a műszaki megoldást preferáló kivitelezők idő- és költségmegtakarítást érhetnek el, mivel az egyenként bedaruzható egységek esetén nincs szükség helyszíni zsaluzásra.

Fejlesztések a téglagyárban és a tetőcserépgyárban

2022-ben a piacvezető gyártó a hajdúszoboszlói beton cserépgyára modernizálására 4,5 milliárd forintot költött. Ezzel a korábbi mennyiség négyszeresének előállítására vált képessé az üzem, így a széles vásárlói rétegek számára mind anyagilag mind pedig mára fizikálisan is elérhető váltak a Leier beton tetőcserepei. Annak ellenére, hogy az új építésű lakások számának drasztikus csökkenésével a téglatermékek iránti igény is jelentősen visszaesett, a cég mintegy 3,5 milliárd forintot költött 2023-ban a devecseri téglagyár korszerűsítésére. A beruházásnak köszönhetően, a jelenlegi legkorszerűbb technológiával működő üzemben az innovatív, ragasztásos technológiával bedolgozható csiszolt téglatermékek gyártókapacitása háromszorosára növekedett.