PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Leier klímafödém gondoskodik az öko lakónegyed lakásainak kellemes hőmérsékletéről

A közel 38 hektáron épülő projekt a Szőlőliget Ökopark Kft. beruházásaként, a B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében valósul meg a Naplás-tó természetvédelmi körzete szomszédságában.

A beruházás egyik legfontosabb elve a környezetbarát építés, melynek során a fenntarthatóság és az innovatív technológia alkalmazását helyezik előtérbe. Ehhez hozzájárulnak a Leier Hungária Kft. méretre gyártott fal- és födémelemei is, melyekkel minimális hulladék keletkezik az építkezésen, valamint a helyszíni zsaluzási igény is jelentősen csökken, a monolit födémhez képest töredékére.

 Szőlőliget Ökopark

Beépített csővezetékek szállítják a vizet

Takács Gábor, a Leier előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője kifejtette, mivel gázhálózatot nem alakítanak ki, vagyis a terület fosszilis energiafelhasználástól mentes, az épületek fűtése kizárólag geotermikus energiával történik, így adott volt a klímafödém használata.

A klímafödém nagy előnye, hogy a mesterpanelbe épített csővezetékek egyaránt alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására akár hőszivattyú kiszolgálására is, így elkerülhetők a csövek sérülése. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület kellemes klímájának kialakításában, hűtésében és fűtésében egyaránt. Valamint a gyártástechnológiának köszönhetően a födém alsó felülete egységes és homogén marad.

Az említett Leier elemek segítségével az ökopark területén lévő, összesen 300 négyzetméter alapterületű házat a hozzá tartozó medence vasbeton szerkezetével együtt mindössze 6 nap alatt megépítették.

Szőlőliget Ökopark

Az előregyártott termékekkel munkaerő spórolható

A Leier által gyártott falak és födémek esetében jelentős könnyebbséget jelent, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben több munkafázis elhagyható a helyszíni kivitelezésnél; ilyen a villanyszerelés védőcsövezésének kialakítása, a kötődobozok beépítése, a gépészeti áttörések kialakítása, valamint a hagyományos téglafalazathoz képest nem kell belső vakolatot készíteni.

A falak felhasználási módja igen tág; a pincefalaktól kezdve a főfalakon át a támfalakig, de még medencék falának kivitelezésére is alkalmasak.

Az előregyártott termékek mellé helyszíni szaktanácsadást is nyújtanak a Leier szakemberei, illetve a kivitelezők részére a cég győri tanpályáján szervezett képzéseket is tartanak, ahol elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert az érdeklődők.

Feliratkozás hírlevélre