PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Eiffel műhelyház

2019-re a Magyar Állami Operaház művészeti és logisztikai központjává válik a Feketeházy János tervei alapján készült, évtizedeikg a MÁV Kőbányai úton található Északi Járműjavító szerelőcsarnokaként ismert épület. Az Operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad és egy 400 fős kisszínház, a Bánffy terem mellett egy hatalmas méretű és egyedülálló kialakítású díszletraktár is helyet kap majd az egykor 96 mozdony egyidejű javítására alkalmas csarnoktérben. A tervek között szerepel továbbá egy többhektáros közpark kialakítása is. Az átalakításért felelős tervező gárda, a Közúti Zrt. csapata Marosi Miklós Széchenyi-, Ybl- és Pro Architectura díjas építész vezetésével, modern műszaki megoldásokat alkalmazva dolgozik az Opera szellemiségéhez méltó környezet kialakításán.

A legújabb technológia és a kortárs építészeti megoldások mellett természetesen helyet kapnak az épület múltjára visszautaló elemek is: az előcsarnok dísze lesz egy 1911-ben készített, 301-es típusú gőzmozdony, berendeznek egy vasúti emlékszobát is, valamint emléktermet szentelnek Feketeházy Jánosnak, a csarnok építészének, aki az Operaház tetőszerkezetét is tervezte.

A közel 130 éves csarnok 2009 óta üresen állt. A 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét, rajta a mintegy 25 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokkal, 2015 nyarán bocsátotta az állam az Operaház rendelkezésére. A beruházás csaknem 20 milliárd forintos költségvetéséből 14,1 milliárd forintot állami támogatás fedez. Magyarország legnagyobb ipari műemlékének átépítéséhez 15 000 négyzetméter, a Leier győri betonelemgyártó üzemében készülő vasbeton kéregfal elemet fognak felhasználni.

Ha a szokványosnál nagyobb méretű falakról van szó, vagy egy belvárosi foghíjbeépítéskor kevés a felvonulási hely, érdemes átgondolni az előregyártott beton kéregfal és kéregfödém elemek használatát. Szoros határidők, vagy szakemberhiány esetén szintén előnyös lehet az előregyártott monolit beton használata, nem is beszélve a kiterjedt födémek építésének gazdaságossági szempontjairól. Emellett nem csupán a nagyméretű, közösségi vagy ipari igényeket kiszolgáló épületeknél, hanem akár családi házaknál is jelentkezhetnek azok a beruházói igények és technológiai elvárások (pl. pincefalak vagy tetőtér beépítés esetén), amelyek kielégítésére az előregyártott vasbeton elemek alkalmazása a legmegfelelőbb. Ezek az előregyártott elemek mindezen előnyeik mellett remek hangszigetelők is, amely tulajdonságuk társasházak építése esetén kínál használati előnyöket.

 

Eiffel_muhelyhaz