PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Velencei-tavi partfal rehabilitáció speciális Leier előregyártott betonelemekkel

 

2017-ben kezdődött a Velencei-tó partfalának rehabilitációja a Colas Alterra Zrt. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében több mint 9,8 milliárd forint értékben, melynek munkálatai jelenleg is folyamatosan zajlanak. Az egyes munkálatok megvalósításához a Leier előregyártott termékeit használják, valamint egy kizárólag ennél a projektnél használt műszaki megoldást alkalmaznak a szakemberek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) beruházásában megvalósuló projekt kivitelezési munkáinak befejezése 2021 júniusában várható. A fejlesztés során felújítják a tó elavult partvédműveit, valamint a természetvédelmi területeken áramlásjavító, a vízfolyások torkolati szakaszán és az öblökben vízminőség-védelmi kotrások történnek.

Egyedi technológai megoldásokkal készül a projekt

A Leier és a Colas közös gondolkodásának eredményeként kifejlesztettek egy olyan egyedi műszaki megoldást, melyet eddig kizárólag ennél a projektnél alkalmaztak.

Mindeddig egyesével kellett a cölöpveréssel telepített elemeket megvalósítani, ez azonban nagy zajhatással járt, hiszen nagyon sok elemet kellett volna ezzel a módszerrel bejuttatni, ami a hanghatás mellett többletidőt is jelentett.

Ezen nehézségek kiküszöbölésére született az az ötlet, hogy olyan acéltartó oszlopokat helyezzenek el, amiket csak 3-4 méterenként kell leverni, ezáltal kisebb a zajhatás és csak bedaruzott vagy úszólétesítményről beemelt elemek valósulnak meg. Ez a műszaki megoldás esztétikailag is egységes megjelenést biztosít, így összességében egy minden szempontból jól használható technológiát sikerült kifejleszteni. Fontos szempont volt a terméknél, hogy a környezeti korróziónak ellenálló magas minőségű betonból (szulfátálló cement) készüljön. 

Velence-to2 Velence-to3 Velence-to4

29 kilométeres partvédőmű épül a fejlesztésben

A kotrási munkálatok keretében a Velencei-tóba torkolló vízfolyások és öbölszakaszok kotrása valósul meg mintegy 114 150 köbméternyi iszapkotrással. A természetvédelmi, áramlásjavító és vízminőségvédelmi kotrások mintegy 39 600 köbméternyi mederanyag eltávolításával történik.

Ennek megfelelően együttesen több mint 150 ezer köbméternyi munkálatot végeznek el a helyszínen, melyek részben NATURA 2000 érintettségű területeken, valamint 1,3–1,7 méteres üzemi vízszint mellett valósulnak meg. A kiemelt iszap és egyéb anyagok elhelyezéséhez zagytér kerül kialakításra a Cserepes-szigeten, illetve a Dinnyési zagytéren.

A projekt keretében 29 kilométernyi partvédmű újul meg az érintett települések belterületén, valamint 6 darab természetes ívóhely és 2 darab fenntartható halbölcső létesül.

Velence-to5 Velence-to6

 

Feliratkozás hírlevélre