PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Várépítő: gazdára talált az idei slágertermék, a Leier térkő

Országszerte 13 gyermekintézménynek és 2 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából. A 13 felajánló építőanyag gyártó cég – közte a kezdeményezésben harmadik éve partner Leier Hungária Kft. –, szövetség és építőipari médiacsatorna nettó 12 millió forint értékű építőanyagára, valamint közel kétmillió forint készpénzére idén 23 intézmény pályázott. A legtöbben közülük Leier térkőre jelentkeztek. Idén rendkívüli módon, a vírushelyzet miatt online zajlott a zsűrizés, és az eredményhirdetésre is ilyen formában, a pályázat Facebook-oldalán került sor.Varepito

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és a legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el olyan gyermekintézmények és műemlékek számára, melyek elkötelezettek az építkezés, felújítás megvalósítása iránt, ám szűkös forrásaik nem tennék lehetővé a teljes körű, korszerű és igényes munkát. A pályázaton gyakran olyan kistelepülések gyermekintézményei indulnak, melyek pusztán néhány szobában végeznek komoly szakmai munkát, és akár egyetlen csoportszoba, vagy a rossz állapotú tető biztonságos felújítása is óriási előrelépést jelent az intézmény fejlesztésében. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott ismét a Leier Hungária Kft, egy új és rendkívül népszerű kategóriával, a térburkolattal. Idén az eredményhirdetés a járvány miatt online történt, de a személyes jelenlét hiánya sem akadályozta a nyeremények bejelentését.

Társadalmi felelősségvállalás Leier módra

A Leiernél évek óta nagy hangsúlyt fektetnek az épített örökség védelmére. E tevékenység egyik formája – sok más aktivitás mellett – a Várépítő pályázaton való részvétel, amely segítségével gyermekintézményeknek kínálnak pályázati úton termékbeli támogatást.

Idén ismét nettó 1 000 000 Ft értékben lehetett Leier termékeket igényelni: kéményrendszert, kéregfalat és kéregfödémet, valamint zajvédő falrendszert és térkövet is – idén utóbbi felajánlás talált gazdára négy intézménynél. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lehetőséget kap, hogy járdát építsen az iskola főépülete és műhelye között. A Balassagyarmati Központi Óvoda Cseperedő Tagóvodájában is megvalósul a térkövezés: a 100 éves épület hátsó udvara jelenleg homokos, lankás, ami nem alkalmas az óvodai rendezvények megtartására. A jásszentandrási Gyermekvilág Óvoda mostani balesetveszélyes burkolata is megújul, illetve a Zalaszentgróti Napköziotthonos Óvoda-Bölcsőde belső közlekedési útjának felújítása is megvalósul az épület és parkoló között, ahol gyalogos és gépjárműforgalom (ételhordás) is zajlik.

Az elmúlt évek számokban

A Várépítő pályázaton az elmúlt 9 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 110 millió forint értékű építőanyagból 163 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

2020-ban az előző évekhez hasonlóan nettó 12 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, közel kétmillió Ft készpénz, és – az ÉMSZ tagjainak köszönhetően– több helyen a tető felújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek.

A 2020-ban pályázatot benyújtó 21 gyermekintézmény és 2 műemlék 30 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 13 gyermekintézmény és 2 műemlék között osztotta szét.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának elnöke Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, aki az idén – a járványhelyzetre való tekintettel – online-platformon lebonyolított zsűrizés miatt nem tudott részt venni a döntéshozatalban. A zsűri tagjai: Beleznay Éva okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész; Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó; valamint Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

Feliratkozás hírlevélre