PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Leier tervezési segédlet

Adatszolgáltatás LMP gyártáshoz

LMPA Leier mesterpaneles födémből készült teherhordó szerkezet tulajdonképpen nagy felületű, vékony előregyártott filigrán elemekből és helyszíni felbetonból áll. Viselkedését és méretezését tekintve a monolit vasbeton födémekkel egyformán kezelendő. Készülhet egy- de akár kétirányban teherhordó szerkezetként is. Felhasználható teherhordó falas és pillérvázas épületek esetén is.

A födémek tervezésekor a monolit vasbeton lemezekhez alkalmazott méretezési módszer szerint kell eljárni. Azonban LMP elemeket alkalmazva  a kiviteli tervek elkészítésekor a hagyományoshoz képest egy kissé eltérő tervdokumentációt kell készíteni. Ez tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy a hagyományos tervezési gyakorlatban elkészülő födém zsaluzási és alsó vasalási terv helyett egy terv készül, amely tartalmazza a tervezett födém zsaluzási adatszolgálétatását, teherviselési főirányait minden mezőben jól láthatóan megjelölve, és a födémbe kerülő mindkét irányú alsó vasalást cm²/fm-ben kifejezve. Azaz, leegyszerűsítve egy vasalási adatszolgáltatással és födémmezőnként teherviselési főirányokkal ellátott zsaluzási tervet kell készíteni. A födémszerkezethez kapcsolódó felső vasalási tervet változatlanul kell elkészíteni, de az előregyárott mesterpanel vastagságát a hajlított (pl. szegő) vasak geometriájának meghatározásakor figyelembe kell venni.

A födém alsó vasalásába tervezett esetlegesen szükséges erősítéseket, beépítendő átszúródási vasakat  is meg kell adni. Ezekről külön elhelyezési tervet nem kell készíteni, hiszen a kéregpanel tartalmazni fogja ezen elemeket. Lehetőség van a panelra közvetlenül vasakat is elhelyezni , ezt szintén a vasalási adatszolgáltatásban kell a gyártó számára megadni. A Leier szakemberei ezek után tudják az adott födémhez szükséges födémpanel elhelyezési tervet és elemterveket elkészíteni, amely minden a tervező által megadott kiegészítő, erősítő vasalást tartalmazni fog.

 Letölthető anyagok:

Leier panelkiosztási terv mintaLeier panelkiosztási terv MINTA

 

 

 

 

Leier vasalási adatszolgáltatás LMP MintaLeier vasalási adatszolgáltatás LMP MINTA