Zajárnyékolás határok nélkül: 70 000 m2 Durisol zajárnyékoló fal Litvániában

Mintegy 70 000 m2 Durisol zajvédő fal elemet exportált Litvániába a Leier csoport a jelenleg folyó vasút fejlesztési projekt részeként, az országban zajló, a nemzetközi és belföldi vasúthálózat infrastruktúrájának korszerűsítését célzó beruházásra.

A vasúti infrastruktúra korszerűsítése és az Európai Unió vasúti hálózatába történő integrálása a Baltikum országaiban sem mindennapi üzleti lehetőséggel kecsegteti a szektor résztvevőit. A vasúti beruházásokhoz a Leier eddig mintegy 70 000 négyzetméternyi Durisol zajárnyékoló elemet szállított Litvániába. „A Radviliskis országunk legforgalmasabb vasútállomása, melyen naponta 100-nál is több vasúti szerelvény halad át. Az okozott zajártalmak leghatékonyabb csökkentése csak a megfelelő zajárnyékoló falak telepítésével érhető el.” – nyilatkozta a litván vasúti társaság (LTG) illetékese. Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója nem tartja meglepőnek, hogy a környezetkímélő, újrahasznosított faforgács alapú, kiváló zajcsillapító- és zajelnyelési képességekkel rendelkező Durisol nem csak Magyarországon népszerű, és nem csupán ebben a funkcióban. „Zajvédelmen túl ezt a modern, környezetbarát anyagot éppen úgy családi házak, társasházak falazatának építésére is használják, aminek oka kiváló hő- és páraszabályzó képessége. A gyártásához használt mineralizált faforgács miatt az így készült falazat a legszigorúbb energetikai szabványoknak is megfelel.”

De térjünk vissza a zajártalom elleni védekezéshez, amely az autópályák és vasútvonalak mentén hétköznapi látvány, szükséges, előírás szerinti műszaki megoldás. „A litván vasúti fejlesztés kiemelt céljai közé tartozott az európai vasutak műszaki színvonalának megteremtése mellett a vonatok sebességének növelése, a szükséges biztonsági és környezetvédelmi követelmények teljesítése, a vasúthálózat vonzerejének növelését szolgáló infrastruktúra-korszerűsítések, és természetesen a pályák környezete zajártalmának csökkentése is. Utóbbi kérdés megoldásában fontos szerep jutott a Leier Durisol zajárnyékoló falrendszerének.” – teszi hozzá Mócsy Zsuzsanna, a Durisol International munkatársa, aki a projekteket a kinti gyártó partnerrel történő folyamatos kapcsolattartás révén kísérte a tervezéstől a megvalósításig.


Tervezés és kivitelezés összhangja a zajvédelemben is

Az előírt hatás elérése érdekében a zajártalmak elleni védelem körültekintő tervezést, jó minőségű zajárnyékoló rendszereket és precíz kivitelezést kíván. A zajárnyékoló falak pontos elhelyezését a zajmodellezés eredményei alapján akusztikai tervezők határozzák meg. A zajmodellezés során azonosítják be azokat a helyeket, ahol a zajterhelés túllépi a megengedett határértéket, ezért speciális védelemre van szükség. Ha pedig a műszaki tartalmakat már megállapították, a következő lépésként a falak esztétikai megjelenését is a környezethez igazíthatják.

A Litván projekt esetében az inspirációt a balti épületek hagyományos tetőfedésének moduláris elemei adták. A tájba illesztéshez a Leier zajárnyékoló elemek széles forma, mintázat és színválasztéka volt a tervezők segítségére.

A környezetre tekintettel a zajok ellen

A természetre tekintettel folyó működésnek ma már el nem vitatható részterülete a környezet zajok elleni védelme, amelyre a környezetbarát Durisol kézenfekvő megoldást jelent. A zajárnyékoló fal speciális technológiával tömörített, mineralizált faforgács burka nemcsak a zajelnyelésre vonatkozó követelményeknek tesz eleget, de ellenáll az időjárás viszontagságainak is, ezért hosszú távon esztétikus megjelenést garantál. Az általa körülölelt betonmag pedig biztosítja a szerkezet stabilitását. További előnyös tulajdonsága, hogy nem csak elnyeli a zajt, de megakadályozza annak védett oldalra jutását is, így nem csak hangelnyelő képessége, de a léghang-gátlása is kiváló. Az akár 6 m feszttávolságú falelemeknek köszönhetően gyorsan építhető, a kivitelezés ütemezése jól tervezhető, kevés élőmunkával megoldható. A kész szerkezet pedig vandálbiztos, hosszútávon is fenntartható megoldást nyújt, 40 éves várható időtartammal, hiszen nem igényel karbantartást, tisztítása pedig vegyszermentesen, egyszerűen vízzel és magas nyomású tisztítóberendezéssel megoldható. A széles szín és mintaválasztékának köszönhetően szinte bármilyen környezetben megállja a helyét.