Saját otthonukkal pályáztak, megnyerték és meg is építik!

Pályázat útján bővítjük idén típusházaink ötlettárát. Ehhez a tavaly lebonyolított szakmai pályázaton neves zsűri választotta ki azokat a terveket, amelyek a honlapon lévő inspirációtárba kerülhetnek. A legjobbnak ítélt egy építész házaspár saját otthonának terve lett.

Az építkezést, felújítást tervezők körében az elmúlt években érthető módon megnőtt az igény a kiszámíthatóbb, jobban tervezhető folyamat iránt. Mindennek okaként említhető az építőanyagok árai és a kivitelezési költség terén tapasztalható bizonytalanságok mellett a szakemberhiány is. Az egyik legnagyobb hazai gyártóként, a Leier is felismerte ezeket az igényeket, ezért hozta létre a 14 típusház tervéből álló és az elmúlt években egyre népszerűbbé váló ötlettárát. Mára több tucat családi ház építése zajlik éppen vagy fejeződött be az optimálisan megtervezett, milliméter pontosan legyártott és gyorsan kivitelezhető Leier szerkezetekkel. A különböző alapterületű házak – amelyek közül 12 CSOK kompatibilis – és 3 garázs terve a szerkezet kivitelezéséhez szükséges anyagok kalkulációjával együtt szerepel az inspirációtárban. Az jól átgondolt háztervek ugyan csupán az épületszerkezetek kapcsán és a szükséges Leier által gyártott anyagok költségének tekintetében adnak támpontot, mégis nagy segítséget jelentenek az építést tervezőnek. Ha pedig az érdeklődő úgy dönt, hogy a megépülő háza valamely típusház saját igényeire formált változata, és a típustervben szereplő összes Leier anyagot megvásárolja hozzá, a terveket készen, térítésmentesen megkapja. Saját építésze ezekből kiindulva már csak az épület telekre tervezésén és személyre szabásán kell tovább dolgozzon.

Pályázat útján bővült az inspirációs tervtár

A Leier 2022-ben tervpályázatot írt ki gyakorló építészek és építészhallgatók számára típusterv inspirációtára bővítésére. A cél, hogy minél több minőségi otthon épülhessen a sor előnyt kínáló korszerű előregyártott technológiával. Az anonim módon beküldött terveket neves szakmai zsűri tekintette át és választotta ki közülük a legjobbakat. Ezek, Leier anyagokkal elkészített kalkulációjukkal és alkotóik elérhetőségével együtt bekerülnek az inspirációtárba. Így idén 25-re nő a korszerű, jól tervezhető, kényelmes családi házak terveinek száma, amelyek között bátran inspirálódhatnak az új otthonra vágyók.  És ha valamelyik ezek közül tetszik meg? Könnyedén felvehető a kapcsolat az adott típusház tervezőjével, és már indulhat is a ház tervének a megrendelő telkére igazítása.



Megépül a nyertes ház

A szakmai zsűri döntése alapján legjobbnak ítélt tervből hamarosan meg is épül az első ház. Ennek ugyanis nem mások lesznek az építtetői, mint maguk az építészek, akik saját megtervezett otthonukkal pályáztak.
A pályázaton első helyezést elnyert Kerka tervet ugyanis Balku Bertalan és felesége, Balku-Hodován Katalin építészházaspár jegyzi, akik saját otthonukat tervezték át Leier anyagokkal, adták be a felhívásra és nyerték el ezzel az első díjat. A ház építése a tavasszal zajló tervegyeztetés után pedig hamarosan kezdődik. Az izgalmas építkezést szakértők, szakemberek és maguk a tulajdonosok szemével követhetjük majd végig időről-időre az ÉpülAház rovatban.


Vajon milyen építőanyagok kerülnek Pencre Balkuék házához a Leier gyáraiból és milyen egyéb szerkezeti elemek mellett tették le már most a voksukat, hogy korszerű és energiatakarékos otthonba költözhessenek be hamarosan?

Hamarosan jövünk a részletekkel!

Addig is érdemes szétnézni a Leier Típusházak és az Építészek típusházai között is:
https://www.leier.hu/hu/tipushazak