Negyedik üteméhez érkezett a Leier előregyártott elemeiből épülő biatorbágyi Szarvasugrás lakópark

A harmadik lakóház a tervek szerint 2023. nyarára készül el, itt jelenleg a homlokzatszigetelési és belső burkolási munkálatokat végzik.

Jelentős fejlesztésen dolgoznak a kivitelezők a biatorbágyi Nimród utca és Csodaszarvas utca találkozásánál fekvő területen: a térségben több párhuzamos projektet is megvalósító IKO INVEST HUNGARY Kft. beruházásában a Szarvasugrás lakópark kivitelezése halad előre. A fejlesztés során a Pest és Fejér vármegye határán található városban öt emeletes (illetve a pinceszinten teremgarázzsal ellátott) épületeket alakítanak ki a Leier Hungária Kft. komplex előregyártott megoldásait felhasználva.


A munkálatok folyamatáról a cég munkatársai, Józsa Péter, az előregyártott elemek termékmenedzsere és Takács Gábor, az előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője tájékoztatták lapunkat. Kifejtették: a természetközeli lakópark tervezésénél kiemelt szempont volt az élhető környezet kialakítása, valamint a fenntarthatóság és környezettudatosság is. Józsa Pétertől megtudtuk: a lakópark egyenként 2200 négyzetméter hasznos alapterületű, 40-40 lakásból álló épületeiből kettőt már átadtak, a lakók birtokba is vették őket.


A lakópark harmadik épülete a tervek szerint 2023. nyarára készül el: jelenleg a homlokzatszigetelést és belső burkolási munkálatokat végzik rajta. A negyedik, szintén öt emeletesre tervezett ház munkálatai során ezzel párhuzamosan a pince és a földszint szerkezete már elkészült, és hamarosan a helyszínre érkeznek az első emeleti kéregfalelemek is. Az ötödik háznál pedig az előkészítési munkálatokkal készültek el.

Az épületek teljes szerkezete Leier Rendszerház elemekből készül

Józsa Péter és Takács Gábor rámutattak: mindegyik lakóépület teljes szerkezete a Leier Rendszerház elemeiből készül, az épületek teremgarázs falai, a liftfalak, valamint a lépcsőházi és lakáselválasztó falak pedig kéregfalból készülnek.


Nagy erkélyek, csendes lakások

A lakások közötti hangszigetelés is kiváló a rendszerben: a 25 centiméter vastag vasbeton falak 60 dB-es léghanggátlást biztosítanak, ami bőven meghaladja az 51 dB-es előírást, ráadásul a gyárban készült falaknál nincs kivitelezési hibalehetőség. Takács Gábor azt is elmondta: az épület födémszerkezete az első lakóháznál még hagyományosnak tekinthető Leier kéregfödémből készült – bár mint kifejtette, hagyományosnak azért nevezi csupán, mivel ezt a födémmegoldást a Leier már több mint 25 éve gyártja Magyarországon. Hozzátette: az energetikai előírások szigorodását követően a beruházó a második ütemtől a Leier Klímafödémeket választotta, amelyeket az épületekben hatékony hőszivattyú táplál. Így ezek éves energiaigénye 80 kWh/m2 alá csökkent. A mennyezetbe épített hűtő-fűtő vezetékek huzatmentes hűtést biztosítanak, ami komfortosabbá teszi a lakásokat.


Szintén Takács Gábortól tudtuk meg: az épületeteket úgy tervezték meg, hogy harmóniában legyenek a természettel, ezért minden lakásnak nagy erkélye van. Az erkélyeket is előre gyártották és korszerű Schöck hőhídmegszakító elemekkel szerelték fel. A lépcsők is a Leier üzemeiből származnak – ezeket olyan precízen gyártják, hogy a tervezett szintmagasság elsőre megfelelő, ezt sem kell utóigazítani, valamint arra sincs szükség, hogy a kültéri lépcsőkre utólag burkolat kerüljön.


Fél év alatt elkészülnek a szerkezetépítéssel

Egy-egy lakóházat másfél év után adnak át kulcsrakészen, a szerkezetépítési munkálatok pedig ebből mintegy 6-8 hónapot vesznek igénybe. Az épületek és azok környezetének kiteljesítéséhez a Leier nagyméretű, térelhatároló virágládáit használták, kiegészítve a széles termékpalettával rendelkező Leier térkőburkolatokkal.

Cikk: Magyar Építők