Napenergiára áll át a Leier

Óriási energetikai fejlesztés befejezése előtt áll a Leier Hungária Kft.: Hamarosan a cég összes hazai telephelyén naperőművek váltják ki az energiafelhasználás közel harmadát.

Az energetika eddig "csak" aktuális kérdés volt, de mára sorsdöntővé vált számos nagyvállalat életében. Nincs ez másként a Leier Hungária Kft.-nél sem, ahol a közeljövőben hatalmas beruházással váltják ki az energiafelhasználás jelentős részét zöld energiával, ennek keretében napelemek kerülnek a Leier üzemekre. A naperőművek telepítése - mert ebben a nagyságrendben már ezekről beszélünk - összesen 4,5 millió euró, azaz közel kétmilliárd forint beruházást jelent. A jelenlegi körülmények között  ez az eddigieknél jóval gyorsabban térül meg; a tervek szerint a vállalat energiafelhasználásának 30-35 százalékát fedezi majd az így nyert energia.

A fejlesztés a Leier összes gyártócsarnokát érinti Jánossomorjától Gönyűn és Győrön keresztül Pécsig, valamint Kiskunlacházáig, összesen tíz telephelyen. Ezek egy részén már elkészült a beruházás - a többi között Győrben és Ácson is -, Jánossomorján pedig a napokban fejeződik be. Sőt, nemcsak a Leier magyarországi üzemeiben folynak hasonló energetikai fejlesztések, hanem Romániában, Lengyelországban, Horvátországban, Szlovákiában is hasonló intenzitással zajlik az áttérés a zöld energia használatára.

Eddig is "zöldítettek"

A vállalatnál eddig is nagy hangsúlyt fektettek az energiahatékonyságra és a környezetvédelemre, már csak azért is, mert a Leier máig családi cég, így a tulajdonosi szemléletnek köszönhetően Michael Leier, a cég vezetője ennek megfelelő gondoskodással hozta meg a céget érintő döntéseket. Ezt a szemléletet viszi tovább az utódja, Matthias Ebner is.

"Az energetikai fejlesztések nem most kezdődtek a Leiernél, az elmúlt években folyamatosan tettünk lépéseket ebbe az irányba. Az összes gyártócsarnokunk hőszigetelt, megtörtént  a régi irodák szigetelése és nyílászáró cseréje, valamint optimalizáltuk az áramfelhasználást a gyártás során. A cég győri központjának hét épülete pedig már eleve ezzel a szemlélettel, zöldenergiával tervezve épült meg, itt hőszivattyú és napelemeke látják el energiával az itt dolgozó több, mint 700 ember munkahelyét " - mondta az ügyvezető.

Több millió kilowattot termelnek

A jelenlegi naperőmű-fejlesztésre annál is inkább szükség van, mert az építőanyag- gyártás nagyon energiaigényes ágazat: a téglagyártásnál a gázfelhasználás - a gázüzemű kemencékben ezer fokon történik az égetés - míg a betonüzemekben az áram jelenti az egyik legjelentősebb tételt. A napelemek telepítésével évi 6,6 millió kWh energiát termel meg "házon belül" a Leier a jövőben. Matthias Ebnertől megtudtuk, hogy a hálózat adottságai sajnos nem teszik lehetővé a keletkezett pluszenergia visszatáplálását, így nem lehet teljes mértékben felhasználni a megtermelt energiát. S mivel ilyen nagyban hatékony technológiai megoldás jelenleg nincs az energia tárolására, a vasárnaponként megtermelt áram például termelés, azaz felhasználás híján elveszik...

Az ausztriai Zurndorfban, ahol a Leier térköveket és előregyártott betonelemeket gyárt, kedvezőbbek a feltételek, ott a cég egy megawatt kapacitású naperőműve visszatáplálja  a fel nem használt áramot az elektromos hálózatba. A nyugati szomszédunk egyébként is jóval előbbre tart a zöldenergiatermelés terén, mint hazánk - ott nemcsak a napelemek, hanem a szél- és vízi erőművek aránya is sokkal nagyobb.

Energiahatékony betonelem a sláger

Komlós Andor, a Leier Hungária ügyvezetője elmondta, a zöldenergiára égetően szükség van a többi között a Leier specialitása, az előregyártott betonelemek készítésénél; ezek az elmúlt egy-két év slágertermékei: "A beton kéregfal- és kéregfödémelemek alapjaiban változtatják meg a kivitelezést, hiszen a hagyományos építési módoknál sokkal gyorsabban és kevesebb élő erővel építhetők fel belőlük a családi és társasházak. Mivel az előregyártott elemek már tartalmazzák az elektromos és gépészeti előkészítéseket, a helyszínre szállítva mindössze két-három ember képes egy-két nap alatt összeállítani egy átlagos, egyszintes családi ház szerkezetét, amelyet a helyszínen öntenek ki betonnal. A beton egyébként maga is környezetbarát és energetikailag is korszerű építőanyag, mivel nagy tömegének köszönhetően jól tartja a hőt. Az előregyártott betonelemekbe épített fal- és mennyezetfűtés, -fűtés alacsony hőfokú víz előállításával képes magas hatásfokot elérni, egyenletes hőérzetet biztosítva az egész házban. Mivel a beton hőtartó képessége kiemelkedő, ez a megoldás kifejezetten energiahatékony, ami a jelenlegi energiaválságban az eddiginél is fontosabb szempont.