Megoldást, de gyorsan! - Ivóvízzel locsolni pazarlás!

Kertünk állapotán és hamarosan a rezsiszámláinkon is érzékelhetjük, eljött az ideje, hogy a vízhasználatról is elgondolkodjunk: a jövő nyáron például már ne az időjárás szeszélyétől függhessen, tudunk-e locsolni.

Telepítsünk mielőbb strapabíró esővízgyűjtőt! Mutatjuk a megoldást, és ötleteket is adunk a költségcsökkentésre!

Szelektív szemétgyűjtés, megújuló energiaforrások használata, víztakarékosság. És van, amiről le kell mondani, mert pocsékolásnak tűnik.

A „ne használjunk felesleges mennyiségű vizet pl. fürdésre, mosogatásra” üzenetek mellett az elmúlt hónapokban az öntözés kérdése is kritikus témává vált. A tisztított ivóvízzel való locsolásról lemondani azonban ebben az aszályos időjárásban, gyakorlatilag egyenlő a növények pusztulásával. A tavak, folyók és kutak rekord alacsony vízállása, a ritka és kevés mennyiségű csapadék még inkább annak átgondolására sarkallja az embert: mihamarabb gyűjtsük össze legalább azt, ami hullik. Meglepő, de utóbbi megoldása sem lehetetlen egy tartós és észrevehetetlen megoldással. Persze az elszánt döntés és anyagi eszközök mellett szükséges, hogy az eső is essen, hogy megteljen a földbe süllyesztve láthatatlanná váló víztartályunk.


Gyűtjsünk esővizet föld alatti vasbeton tartályba!

Lehet ellenérv, hogy nem fér el vagy nem esztétikus, de a földbe süllyesztett és így láthatatlanná váló Leier vasbeton tartályoknál ez sem akadály. Sőt! Kerüljön az autóbeálló vagy éppen a kert egy része alá az esővíz gyűjtésére alkalmas 2-4-6-8 vagy 10 m3-es gyűjtő, amely beépítés után akár azonnal terhelhető.

Kialakítása miatt nem kell azon aggódni, hogy a föld alatti feszültség hatására megreped, és így elfolyik az értékes, összegyűjtött víz, mint ami egy műanyag tartállyal egyszerűbben megtörténhet. Ez a veszteségen túl további költségeket is jelent, ha ki akarjuk cserélni – jöhet újra földmunkagép... Nos, ez a vasbeton tartályokkal nem történhet meg, és lássuk be a kert bármely zugában elrejtett műanyag gyűjtőedény sem biztos, hogy esztétikus látvány. További előnye a más anyagú tárolókhoz képest a Leier vasbeton tartályok hosszú élettartama. A beton receptúrájának köszönhetően az sem jelent gondot, ha agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkezik, mivel erősen korrózió- és szulfátálló betonból készül.

Első érv: a földbe süllyesztett vasbeton tartály láthatatlanul szolgálja a növényeket és telepítése után azonnal terhelhető.


Építkezéskor könnyű előkészíteni a terepet

Egy építkezésen a tartály számára a megfelelő gödör kiásása minden bizonnyal egyszerűbb feladat, mint az utólagos telepítés, hiszen gyakran van a helyszínen megfelelő földmunkagép, amivel ez előkészületek gyorsan kivitelezhetők. Az épület szerkezetépítése során vagy a födém beemelésekor rendelkezésre álló daru szintén hadra fogható a munkagödörbe történő beemeléshez. A tartály bekötése az összes többi gépészettel megoldható.

Második érv: építkezéskor egyszerűen telepíthető.

Utólagosan telepített esővízgyűjtés gazdaságosan

Sajnos a fenti lehetőségek csak új családi ház építése esetén könnyítik, gyorsítják és teszik olcsóbbá egy-egy vasbeton esővíztároló föld alatti telepítését. Ha azonban eldöntöttük, utólag is megéri a természet adta vizet a természet életben tartására fordítani és erre pénzt áldozni, gondoljuk végig a következőket, hátha költségtakarékosabbá is tehetjük a megvalósítást!

Fogjunk össze a környezetért – például a szomszéddal!

Ne kerteljünk: egy-egy ilyen mondjuk 2 m3 víz tárolására alkalmas tartály ára nagyságrendileg 350 – 450 000 Forint. A telepítés – fuvarozás, daruzás, megelőző és befejező földmunka, bekötés és gépészeti eszközök költsége – nagyságrendileg ugyanekkora összegre rúghat. Ha azonban a szomszéddal, vagy szomszédokkal összefogva, egyidőben rendelünk több vasbeton tartályt, akkor akár a fuvarköltségeket, akár a földmunka költségeit is megoszthatjuk.

És egy javaslat: fogjunk össze a szomszéddal és a természettel, használjuk esővizet a környezetünk érdekében!

További információ a Leier vasbeton vízgyűjtő tartályokról: Leier HU - Vasbeton tartályok