Év háza 2022: Pécsi társasház nyerte a Leier főtámogatói különdíját

A neves szakmai zsűri döntése alapján az idei Év háza pályázaton, Gyergyák Ákos DLA és Kozák Barnabás pécsi társasház felújítása érdemelte ki a Leier támogatói fődíját.

A szakmai fődíjat egy elegáns budapesti villa és a szolnoki Várkapu Látogatóközpont tervezői vehették át Symbol Budapestben tartott gálaesten, amelyet sokan az online térben is követtek. A Leier évek óta, mint az a pályázat főtámogatója van jelen az építészek munkáját elismerő, legrégebbi, legismertebb és elismertebb rangos független szakmai díj, az Év háza pályázat életében. 2022-ben az ismét a Symbol Budapestben megtartott díjátadó gálán, 130 szakember előtt adták át neves szakmai zsűri bírálata alapján odaítélt 2 fődíjat, a 2 szakmai- és az 5 támogatói különdíjat. Az eseményt sokan az online térben követték.
Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója beszédében az építőanyag gyártó cégek és az építészek közti kapcsolat és kommunikáció fontosságát emelte ki. „Aki építkezik, száz évre hoz döntést, ezért nem mindegy, milyen anyagokat használ és az építész az, aki ebben a döntésben hitelesen a segítségére lehet. A környezet folyamatos változása együtt jár azzal, hogy az épületeknek is egyre több kihívásnak kell megfelelniük. Ahhoz, hogy az építőanyag gyártók ehhez megfelelő minőségű termékeket kínálhassanak, szükségük van a szakma visszajelzéseire. Az elmúlt évek fejlesztéseit az energiafelhasználás csökkentésére, az otthonok „rezsiállóvá” tételére való törekvés határozta meg. Ennek eredményeként került a piacra az évek óta tapasztalt szakemberhiányra is megoldást kínáló előregyártott beton építőelemek új innovációja, a klímafödém.” – emelte ki az ügyvezető a cég legfrissebb fejlesztésének jelentőségét. Idén a neves zsűri által odaítélt Leier főtámogatói különdíjat Gyergyák Ákos DLA és Kozák Barnabás nyerte egy pécsi társasházon végzett munkájáért. A fiatal építészek így vallottak a feladatról. „A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan lehet a pécsi várfallal szemben, belvárosi környezetben egy ízig-vérig pécsi házat tervezni úgy, hogy ráadásul ezt egy meglévő ház átalakításával kell létrehozni. Izgalmas volt egy kortás épület megalkotásában a Zsolnay manufaktúrával együtt dolgozni.”


Így látta a szakmai zsűri a Leier főtámogatói különdíjasainak alkotását

Egy budapesti házaspár vásárolt Pécs belvárosának frekventált részén, az Aradi vértanúk útján egy Székesegyházra panorámás lakást. A terv a tetőtér beépítése volt. Ezzel a feladattal keresték meg Gyergyák Ákos és Kozák Barnabás építészpárost - így indult az Év háza Leier főtámogatói különdíját elnyert projekt története. És hogy mi lett belőle? Kiderül Erhardt Gábor, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjjal kitüntetett építész méltatásából. „Pécs számomra – a várost fájóan ritkán látogató építész számára – Dévényi Sándor építészetével egyenlő. Bár vándoriskolásként még hűvös távolságtartással figyeltem az ő építészetét, de megismerve az alkotót, az embert megértettem és ezáltal megszerettem épületeit is. Mert Pécs és Dévényi építészete ilyen: meg kell ismerni, ahhoz, hogy igazán szeretni lehessen. Természetesen lehet imádni a mediterrán város sokszínűségét, ízeit, de az csak a felszín… Gyergyák Ákos DLA és Kozák Barnabás belvárosi társasháza is így „működik”. Első ránézésre egy hangulatos, harmonikus homlokzatú, háromszintes épületet látunk, amely szervesen illeszkedik az utcaképbe, mégis eltéveszthetetlenül mai. „Mediterránsága”, de egyben kortárs karaktere szinte kézzelfogható, mégis van benne valami egyedi, pécsi hangulat.
Már a helyszín is kitűntetett, amennyiben itt a több évszázados történeti múlt a közelmúltig íródott, illetve máig íródik az Aradi Vértanúk útjának kialakításával, belakásával. Értékek sora tárult fel, vagy jött létre az elkerülő út építésekor, amire a díjazott épület nagyon jól reflektál. A telken korábban álló, évtizedek alatt szinte minden értékétől megfosztott épületből csak a legszükségesebb maradt meg: a falak és ezáltal a történeti karakterű tér- és nyílásrendszer. A Megbízó és a Tervező felvállalta az ezáltal nehézkesebb alaprajzi szervezést és a kötött főhomlokzati struktúrát, lyukarchitektúrát. A korábbi kétszintes házból észrevétlenül válik háromszintes épület, amire a felső két szint nyílásainak összevonása, közös keretezése elvontan, de kedvesen éppen csak emlékeztet. Az egykori bejáratot megtartva, a nyugati nyílástengely leválik a többi négyről, ezáltal megtöri a homlokzati monotóniát. A vakolatarchitektúrát jól egészíti ki a jura mészkő lábazat és nyíláskeretezés, valamint a speciálisan ide gyártatott Zsolnay kerámia bélletburkolat. A főhomlokzat a tervezettség érzetét kelti, de teljesen szervesül klasszicista műemléki szomszédjához. Az alaprajzi szervezésre is a hely szelleméből fakadó esetlegesség és a tudatos tervezettség egyensúlya érvényes. Az „L”-alakú beépítés megtartása tiszteletteli gesztus, amelyet több rétegben tölt ki az épületben helyet kapó három lakás és egy iroda. A telek nagy lejtésének köszönhetően szerves lehetőség adódott a lakások intim tereinek, saját udvarainak szintbeli szeparálására, ugyanakkor egy kimondottan izgalmas belső közlekedési rend alakult ki. Az utcai homlokzat kőburkolata, natúrfa nyílászárós, vakolt világa az udvari oldalon szinte észrevétlenül vált – az egykori gazdasági és műhelyépületeket megidéző – téglaarchitektúrába. Ezáltal szintekre bomlik a főépület, illetve önálló életre kel a kishajlású, fémlemezzel fedett hátsó épületrész, amelyben tulajdonképpen egy kétszintes családi ház kapott helyet. A kiváló minőségben megvalósult építészeti részleteket, finomságokat még hosszan lehetne sorolni, összességében azonban elmondható, hogy a nyugati oldalon kapcsolódó Petrezselyem kút időtlen, mediterrán hangulata mellé egy olyan épület épült, ami követendő modellt mutat a kisléptékű, értékorientált, a helyhez kötődő társasházépítésre vállalkozóknak. Bárcsak sokkal többen lennének ilyenek!”


Néhány szóban az Év háza pályázatról

A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak összefogása és támogatása teszi lehetővé. Az Év háza pályázatot 2022-ben is a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be. 25 családiház és 20 középület mérettetett meg idén, és a zsűri véleménye szerint egytől egyig kiváló munkák születtek, így nehéz dolguk volt a neves ítészeknek. Az Év háza pályázat az idei évben is neves szakembereket tudhatott a zsűri soraiban: Noll Tamás a zsűri elnöke, Ybl Miklós- díjas építész, a MÉK egykori elnöke, Dévényi Tamás társelnök, a Magyar Művészeti Akadémia Tagja, Krizsán András DLA társelnök, a MÉSZ elnöke, Dr. Hajnóczi Péter társelnök, a MÉK elnöke, Szoják Balázs társelnök, az Év háza díj alapító kurátora, Tóth Balázs okl. építész,  az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, Dr Tóth Elek DLA, címzetes egyetemi tanár, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszékéről, valamint a 2021- es Ybl Miklós- díjjal kitüntetett építészek: Erhardt Gábor, Erő Zoltán, Fernezey Gergely DLA, Lente András és Szőke László.