Építés a XXI. században: előregyártás 3D tervezéssel

Az előregyártásban rejlő lehetőségeket egyre inkább felismerő kivitelezői és megrendelői igények növekedése a gyártókat termékeik folyamatos fejlesztésére ösztönzik.

Egyre szélesebb körben és egyre innovatívabb műszaki tartalmakkal készülő előregyártott elemek kerülnek a piacra, amelyek már teljes mértékben igazodnak a XXI. század energetikai elvárásaihoz is, sőt néha kifejezetten arra reagálnak.Az építkezések mennyiségi és minőségi növekedése, és az elmúlt időszakra jellemző szakemberhiány a kivitelezés idejének lerövidítését és a mérnöki munka támogatását helyezte a gyártó cégek fejlesztéseinek fókuszába. Mindezek mellett az egyre szigorodó energetikai szabályok, az energiaárak elszabadulása és a fenntarthatóság iránti igény is fontos szerepet kapott. Szükség van tehát olyan műszaki megoldásokra, amelyek mindezeket az igényeket egyszerre kielégítik.


Klíma koporsófödém izgalmas és rendhagyó építészeti megoldással


Gyorsaság, gazdaságosság, energetika és környezettudatosság. Ezekre ad választ a beszerelést könnyítő klímafödém és a klímafal, amely a hűtés és fűtés megoldására egyben kínál megoldást. Egy nemrég Győrben épült irodaépület kivitelezésekor speciális koporsófödém is épült a Leier klímafalakból és klímafödémekből. A több szempontól is rendhagyónak számító építési megoldás egyik különlegességét az eltérő tetőhajlás adta. Az egyik tetőidom tizenöt, a másik negyvenöt fokos hajlással készült. Kialakítását úgy oldották meg a szakemberek, hogy az alacsonyabb hajláshoz kéregfödémet, a magasabbhoz kéregfal elemet használtak. A másik különlegesség, hogy ezeket a vasbeton szerkezeteket klíma csövekkel látták el, így az emeleti szint teljes felületi hűtést és fűtést kapott. A technológia lényege, hogy a lemezekbe gyári körülmények között előre bekerülnek a fűtési és hűtési csövek, amelyek alkalmas fűtő- és hűtővíz szállítására és akár hőszivattyú kiszolgálására is. A terv szerint kialakított, elosztó dobozokat, vezetékcsatlakozókat, fűtő és hűtő köröket előre beépítetten magában foglaló kéregfal és kéregfödém elemek minimálisra csökkentik az építési hibákat, nem kell utólag vésni, csövezni, ezért jelentős mennyiségű szakmunka és építési hulladék takarítható meg alkalmazásukkal. Új épületek ellenőrzött helyiség-szellőzéséhez a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is ki kell dolgozni. A klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata erre kínál megoldást, hiszen ebben az esetben a szellőztetés pozíciói is kialakításra kerülnek.Előregyártás 3D tervezéssel

Abban az esetben, ha a beküldött tervek alapján a különböző betonelemeket valós méretben egy program segítségével „összeépítik”, akkor azok a pontatlanságok is elkerülhetők, amelyek a rajzokból esetleg nem derülnek ki. Ezzel a plusz kontroll ponttal a technológia legapróbb hibái is kiküszöbölhetők. A Leier mérnökei az építési tervek alapján elkészítik a szerkezet teljes 3D modelljét, beleértve az elektromos kiállásokat, kapcsolókat, dugaljakat, és a szaniter kiállások felvezetéseit is, így a gépészek, szakipari kivitelezők még a modellen keresztül tudják ellenőrizni, hogy minden jó helyen van-e. Az esetleges hibák, a szükséges módosítások tehát még a tervezés fázisában elvégezhetők, egyeztethetők az építésszel, gépésszel, villanyszerelővel és a statikussal. A javításokat pedig ugyancsak bele lehet integrálni a tervbe, és így a végleges 3D terv alapján készül el a gyártmányterv és a gyártmány. A különböző elemek a folyamatnak és a technológiának köszönhetően egészen biztosan nagyon nagy pontossággal illeszkednek egymáshoz, senkit sem érhet meglepetés az építés helyszínén.