Bevezetés a magaságyás technológiájába

Kertészkedjünk, termeljünk, spóroljunk: vegyszert, energiát, pénzt! Most amikor nyakig benne vagyunk a gazdasági válságba az ember, elgondolkodik hogyan tovább, hogyan teremtse meg családjának a mindennapi betevőt?

A megoldás kulcsa egy ötletben rejlik: termeljük meg ezt a"betevőt„ miben, hogyan :magaságyásban!

Az ötlet gazdája dr. Bálint György, a 90-es években kiadott Magaságyás című kertészeti füzete, valamint a 70-es években megjelent: Házunk Tája Aranybánya c. könyv. Véleményem szerint mostanság is meg lehet termelni magaságyásban a család élelmiszer szükségletének nagy részét! Egy vagy több magaságyás kora tavasztól késő őszig ellát bennünket terméssel!

Ez a fajta kertészkedés nem igényel nagy területet , akár kerekes székből is lehet a magaságyást gondozni! Mivel kb. asztal magasságban van a termő felülete. Magam is építettem egy ilyen magaságyást, így őszintén tudok véleményt mondani: szerintem nagyon jó, és bevált kertészkedési módszer!
A magaságyás lényege: asztal magasságú hosszabb- rövidebb keret, aljában bomlóképes szerves anyag, majd –e fölött komposzt, és végül jó minőségű termőföld.
A magaságyás előnyei a következők: kis területen, sőt olyan helyen is megvalósítható, ahol egyébként nem volna lehetőség a termelésre. A vegyes növény állomány következtében az ágyásba vetett és palántázott növények erőteljesebben fejlődnek, gyorsabban nőnek, szinte támogatják, és védik egymást! Vegyszeres növényvédelemre szinte nincs is szükség! Így alkalmas bio termelésre! A magaságyás részletes kialakításáról, tapasztalataimról egy következő cikkemben írni fogok! A tervezéshez azonban adok a „Bálint gazda"füzete alapján néhány ötletet, tanácsot.

Milyen növényeket termeljünk? A magaságyás alkalmas palánta nevelésre, zöldségfélék, fűszer növények termesztésére. Ezeken kivül szépen fejlődnek benne a szamóca tövek és a dísznövények is. A gazdaságosságra való törekvés azt diktálja nekünk, hogy az ágyásban kis termetű, gyorsan fejlődő rövid tenyészidejű, folyamatosan szedhető, családi fogyasztásra alkalmas növényeket termeljünk! Az állandó hely kihasználás érdekében a növényeket folyamatosan ültetjűk, vetjük! Így az ágyásunk tavasztól őszig soha sem ürül ki! Jelentősen kímélve ezzel a pénztárcánkat. Elsőként a hosszanti fallal párhuzamosan vessünk hónapos retket, beljebb fejes salátát, a köztes helyekre dughagymát nyomkodjunk a termő talajba. Második szakaszba a kiszedett retkek helyére sárgarépa magot vethetünk, valamint törpe növésű paradicsom és paprika palántákat is ültethetünk. A növények közzé ültetett büdöske / bársonyvirág / pedig távol tartja a kártevőket. A harmadik szakaszban a megüresedő helyekre gyors növekedésű kifejtőborsót érdemes vetni. Így a növények a késő őszi fagyokig ellátják a családot terméssel.

A magaságyás a mostani technológiákat figyelembe véve nagyszerűen tudnánk automatizálni /öntözés,árnyékolás stb. /

„Magas ágyás – a mini édenkert" – Bálint gazda