Beton tetőcserép? Oszlassunk el néhány tévhitet!

Egyre kevésbé tartja magát néhány, a beton tetőcserepekkel kapcsolatos sztereotípia, ami a minőségét, felületi tartósságát esetleg súlyát, vagy éppen a környezetre gyakorolt hatását illeti. Annak, aki tetőfelújításra készül, érdemes számításba venni a beton tetőcserepet is.

Hosszú távon állandó minőség? Felületi tartósság? Nagyobb súly? A betonspecialista szakértők szerint a héjazat anyagának kiválasztásakor az építkezők és felújítók az esztétikai elvárásokokon túl elsődleges szempontok között említik a tartósságot és gazdaságosságot. Egyszerűbben megfogalmazva tehát a tető legyen sokáig változatlanul látványos és ne kerüljön sokba. Jogos elvárás. És vajon ennek eleget tesz a beton tetőcserép? Mindjárt megmutatjuk, hogy mennyire, de előbb oszlassunk el azt a tévhitet, hogy a betontechnológia környezetterhelése nagyobb bármely másik tetőfedő anyag gyártási technológiánál.

Modern betontechnológia: természetes anyagok és energiatakarékos gyártás

A környezettudatosságról csak akkor beszélhetünk, ha a termék egész életciklusát figyelembe véve minél kevésbé terheli a környezetét. A beton tetőcserepek nem csupán környezetbarát anyagokból – vízből, cementből, homokból és vasoxid alapú színezőanyagokból – készülnek, de előállításuk is „zölden” történik. A gyártás során a hűtési, fűtési energia használat csekély, hiszen a beton kötése során hő szabadul fel, amelyet, az ún. hulladékhőt bevezetik a szárításhoz használt kamrákba. A folyamat része a gyártás során keletkező ún. „piszkosvíz” újrahasznosítása is. A felhasznált technológián és a folyamaton túl, a több generáción át biztonságosan használható műszaki megoldások mellett olyan apróságnak tűnő részletekre is odafigyelnek a gyárban, mint például a kevés csomagolóanyag felhasználása. A környezettudatossághoz tartozik az is, hogy egy termék legyen tartós, hosszan szolgálja funkcióját. A beton tetőcserép ilyen.



A beton tetőcserép minél idősebb, annál erősebb

És pontosan mit is jelent ez a vásárló, a tetőfelújítás költséges folyamata előtt álló számára? Tartósan strapabíró és a környezeti hatásoknak ellenálló stabil tetőt, sokáig. A betonban végbemenő kémiai folyamat hatására ugyanis a beton termékek szilárdsága „folyamatosan” nő. És ha még egy kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, megállapíthatjuk, hogy a beton tetőfedő anyagok tartósságukkal és tartós szépségükkel általában széles vásárlói réteg ízlésének és tárcájának egyaránt megfelelhetnek. És persze sorolhatjuk a beton tetőcserép anyagminőségéből következő előnyös tulajdonságait: fagyálló, nem vetemedik, akár jelentős hőmérséklet vagy nedvesség ingadozás ellenére sem változtatja térfogatát vagy tömegét. A tökéletesen egymáshoz illeszkedő cserepekkel gyorsan és egyszerűen épülhet a tartós tető. A hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatban pedig az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem tesznek kárt, mert azoknak többek között a fedőanyag nagy szilárdsága és tömege stabilan ellenáll.  Itt kell azonban leszögezni, hogy a beton tetőcserepek minőségéről, így pl. nyomószilárdságáról vagy méretpontosságáról a betonösszetétel, a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik, ezért az általánosságban igaz kijelentések csak megfelelő technológiával folyó gyártás esetén igazak valóban.



Nem lesz drágább a tető betoncseréppel

Tévhit, hogy mivel a beton valamivel nagyobb súlyú fedőanyag, így erősebb és drágább tetőszerkezet építése indokolt. A beton tetőcserepek nem jelentenek nagyobb terhelést a tetőszerkezetre, mint kerámiából készült társaik, de amúgy sem csupán a fedőanyag súlyára kell a tetőt méretezni. Sokkal nagyobb terhelést jelentenek a fedésre nézve a környezeti hatások, pl. a szél vagy a hóteher. Ezeknek a betoncseréppel fedett tetők önsúlyuknak köszönhetően jobban ellenállnak, mint a könnyebb anyagokkal fedett társaik. A betonból készült tetőcserép saját súlyához viszonyítva 2%-nál kevesebb nedvességet vesz fel, ez biztosítja a héjazat vízzáróságát, és még időszakosan sem nedvesedik át, így jelentősebb esőzés után sem nem jelent plusz terhelést a tetőszerkezetre nézve, de pont ennek is köszönhetően például nem fagy meg. És még egy előny, ami az anyag stabilitásából fakad: a beton tetőcserepek erősek, jól viselik a gyártósortól a végleges helyükig tartó, gyakran viszontagságoktól sem mentes utat. A beton tetőcserepek strapabírását a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek is megerősítik.



És miért a betonspecialista?

A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a magyar piacon tapasztalható, a munkaerőhiány enyhítésére is szolgáló megoldás, az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek, valamint az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsítésére szolgáló műszaki megoldások, mint a lépcsők, erkélylemezek is egyre népszerűbbek. 9 magyarországi gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés. Ehhez csatlakozott a cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára, amely mára a korábbinál ötször több beton tetőcserép előállítására képes, mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Naponta akár 30 átlagos méretű tetővel rendelkező családi ház fedésére elegendő beton tetőcserép gördül le az 5 milliárd forintos hajdúszoboszlói gyárbővítéskor beépített legmodernebb svéd gyártósorról. A betonspecialista betoncserepei így ma már az ország minden részébe eljuthatnak. A gyár kapacitása elegendő, hogy az egész ország területén jelen lehessen a „betonspecialista” egy sor innovatív betontermék mellett, immáron betoncserepeivel is.