A modern Leier típusház maximálisan igényre szabható

„Az előregyártott betonelemek nem idézik többé a ’80-as évek házgyári paneljeit.”- ez derült ki építészek és építkezők körében a közelmúltban zajlott független felmérésekből.

Sőt a megkérdezettek több előnyét is felismerték ennek, az évtizedekkel korábbi technológiához szinte már látványában sem hasonlító építési módnak. És miért ne épülhetne ilyen technológiával típusház, amely a megrendelő igényeire szabottan gyorsan nő ki a földből? Épülhet, hiszem mi már több tucat ilyenhez szállítottuk az alapanyagot.

Az elmúlt években teret nyertek a gyors kivitelezést elősegítő építési módok. Emellett a költségvetés legalább egy részének kézben tartását támogató megoldások is egyre népszerűbbek, nem is véletlenül. A munkaerőhiány, valamint az építőanyagok- és munkadíjak kalkulációját nehezítő bizonytalanságok számos kérdést vetnek fel, amelyekre egyfajta innovatív választ ad az előregyártott betonelemekből történő építés. 15 éve sokakat a ’80-as évek házgyári építkezéseire emlékeztetett az arra talán látványában sem hasonlító technológia, mára sem a szakemberek, sem az építtetők nem azonosítják a modern előregyártott betonelemekből épülő családi házakat az elavult technológiával készült épületekhez – ez derült ki az építészek és építkezők körében a közelmúltban lezajlott felmérésekből.

Típusház: gyorsan és igényre szabva

A felmérésben résztvevő potenciális építkezők egyértelműen inkább a pozitív kijelentésekkel azonosultak az előregyártott betontermékek és a munkaerőhiány összefüggései kapcsán: a preferencia-rangsor élére a gyors kivitelezés és a szakszerű építkezés lehetősége kerültek. A technológia ezen előnyei ténylegesen akár pénzben is kifejezhető hasznot jelenthetnek a családi házat tervezőknek. Az építkezés ilyen esetben többek között sokkal kevésbé van kitéve a kivitelezésekre jellemző csúszásoknak, ami a gyártás szigorú ütemezéséből adódik. Szintén az előregyártás miatt jelentősen korlátozódik az esélye annak, hogy az épület egyik legfontosabb részén, a legfőbb szerkezetek, falak, födémek készítésekor nem szakszerű megoldásokat adhoc alkalmazzanak.

Adjuk a szaktudást

Mindössze 11 %-nyian azonosultak leginkább azzal a kijelentéssel, hogy ez a technológia hozzá nem értőként biztosan nem használható. Ez valóban igaz: az előregyártott betonelemekkel történő építéshez szükséges az a szaktudás, amelyet azonban a Leier tanpályájá az erre vállalkozó kivitelező csapatok egynapos képzésen elsajátíthatnak. Ezek után azonban egy átlagos családi ház szakszerű szerkezetkész megépítése mindössze 3-4 napot vesz igénybe, amelyhez egy a munkát irányító szakemberre és néhány munkásra van szükség. Tehát a technológia valóban igen gyors.


A szakemberekhez hasonlóan az építtetők is egyre kevésbé azonosítják a modern előregyártott betontechnológiát a korábbi házgyári paneles építési móddal.  Éppen ezért egyre kevesebben vannak, akik nem szívesen laknának előregyártott betonelemkből készült házban, mert az a paneles építési módra hasonlít. Ezzel szemben 76 %-ban inkább hisznek a technológia előnyeiben.


Egy sor további előnyt kínál ez az építési mód

Az előregyártott betonelemekből építhető házakhoz társított gondolatok kapcsán is többen azonosulnak a pozitív, mint a negatívabb kijelentésekkel. Minden negyedik válaszadó szerint előnyös, hogy ez egy a teljesen igényre szabható építési megoldás, de a gépészeti előkészítéseket vagy magát az ezzel megoldható gyors és ütemezhető építkezést is sokan gondolják hasznosnak.


Kreativitás, korlátok nélkül

A felmérésben résztvevőknek mindössze 4%-a gondolja úgy, hogy az előregyártás korlátozza a kreativitást, vagy az egyedi otthon kialakítását. Ugyanakkor még mindig él a típusházakkal kapcsolatosan az a tévhit, hogy egyenházakról van szó, ami a Leier Típusházak esetén közel sem igaz. A korszerű Leier Típusház rendszer modelljei maximálisan a megrendelő igényeire alakíthatók, gyakorlatilag inspirációul szolgálnak. Ám ebben az esetben olyan inspirációról van szó, amely mellett forintok is vannak. Az érdeklődők ugyanis korrekt tájékoztatást kapnak a számukra szimpatikus típusház Leier anyagokból szerkezetkészre építésének költségeiről. Ezt a felmérésben résztvevők közel harmada kifejezetten hasznosnak találta, a válaszadók további 24 %-nak az is tetszett, hogy a típusházakat inspirációkét használhatja saját otthona megtervezéséhez. És hogy milyen további előnyöket kínál a mára 25 különböző méretű és kialakítású Leier Típusházak választéka, arról itt olvashat bővebben:  https://www.leier.hu/hu/tipushazak