A kandalló lehet az új környezetbarát

Az új szabályozásokkal érvénybe lépő „közel nulla energiafelhasználás” elsőre ijesztőnek tűnhet, hiszen sokan gondolhatják, hogy a hagyományos műszaki megoldásokat sutba vetve kell bonyolult és drága környezetbarát rendszerekre váltani.

 Pedig ez egyáltalán nem így van, ugyanis nem is gondolnánk, hogy egy ma is népszerű fűtési mód innovatív környezetben történő alkalmazása egyszerű, de tökéletes megoldást jelenthet. Az energetikai elvárások teljesítése mellett, otthonos, barátságos környezetet teremtő, valódi biztonságot adó választás lehet egy modern fatüzelésű berendezés (akár kandalló, akár kazán) és egy jó kémény.

 Hogyan lesz egy kandalló „zöld”?

Ahhoz hogy megtudjuk, hogyan is válhat „zöld” energiaforrássá legősibb tüzelőanyagunk a fa, olyan bonyolult műszaki fogalmakon kellene átverekednünk magunkat, mint például az összesített energetikai jellemző, a teljesítménytényező, vagy éppen a primer energia átalakítási tényező. Szerencsére ezeket a számításokat elég, ha rábízzuk a szakemberekre, nekünk csak a javasolt műszaki megoldások közül kell kiválasztanunk a pénztárcánknak és életvitelünknek legmegfelelőbb technológiát. Visszatérve a „zöld” fatüzelésű megoldások kérdésére az ok tehát, amiért egy napon említhetünk egy hőszivattyút, egy pellet tüzelésű kazánt, vagy akár egy kandallót a megújuló energiaforrások között, az a fent említett tényezők eltérő értékeiben keresendő, amelyek számításakor kiegyenlítik a végeredményt.


Mindenki megtalálja a megfelelőt

Fontos megjegyezni, hogy a 25% teljesítéséért tett törekvés nem a különböző energiahordozók és hőtermelők közötti versenyről szól, hanem arról, hogy mindenki találja meg a számára leginkább megfelelő megoldást. Egy zárt égésterű légfűtéses kandalló és egy huzathatásra méretezett, az égési levegőt is biztosító kémény kombinációja, - ami az egyetlen, valódi függetlenséget, igazi biztonsági tartalékot nyújtó fűtési mód – vagy egy pellet tüzelésű készülék sokoldalúan kihasználható az új szabályozási környezetben is.

Az, hogy a különböző energiahordozók és hőtermelők milyen részarányban vesznek részt az épület hőellátásában, ezáltal milyen mértékben alakítják az összesített energetikai jellemzőt, igény, lehetőség és tervezés kérdése. Egy azonban biztos: a tervezőnek lehetősége nyílik a megrendelői igényekre szabott megoldások létrehozására, ahol valóban testet ölthet a „kellemeset a hasznossal” gondolata.

Leier LSK kémény

Alternatív megoldások: számokban

És, hogy mit is jelent egy-egy ilyen megoldás az anyagiak tekintetében? Alábbi táblázatunkban összeállítottunk néhány olyan alternatív fűtési/hűtési lehetőséget, amelyekkel könnyedén teljesíthető a 25%-os megújuló energia részarány. Ha a teljes ház fűtési rendszerét egy megoldással szeretnénk kiváltani, érdemes lehet egy nagyobb befektetést igénylő hő- vagy levegőszivattyús technológiát választani. Ha valóban a legzöldebb, megújuló energiaszint elérése a célunk, akkor egy termikus szolár rendszer jelentheti a tökéletes megoldást. Ha azonban szeretnénk a hagyományos megoldások mellett maradni, esetleg csak kiegészítő fűtéstechnikára lenne szükségünk, akkor egy hangulatos kandalló, vagy egy pellet kazán – egy minőségi kéménnyel kiegészítve – lehet a legjobb választás. A megfelelő kémény paramétereit pedig a tüzelőanyag, a tüzelőberendezés és a beépítési környezet sajátosságai határozzák meg. Egy gondosan megtervezett kémény optimális feltételeket teremt ahhoz, hogy a tüzelőberendezés biztonságosan és hatékonyan működjön. A Leier hat kéménytípust kínál vásárlói részére, lefedve ezzel a felhasználói igények teljes körét, legyen szó klasszikus szilárdtüzeléses (Hasábfa, szén), nagy hatásfokú szilárdtüzeléses (Pellet, faelgázosítás) vagy gáztüzeléses fűtőeszközről, a Leier kínálatában mindenki megtalálhatja a tökéletes megoldást.


Irány a kéményshop!