5 év alatt 5 millió forint értékű támogatás a Leiertől

Várépítő pályázat 2022-ben utoljára: idén is a Leier térkövek voltak a legnépszerűbbek

Egy korszak lezárult. 1999- től napjainkig gyűjtötte építőipari cégek, szakszövetségek és médiacsatornák felajánlásait az építőipar jótékonysági összefogásából megszületett Várépítő pályázat. 2022- ben 15 gyermekintézmény és 1 műemlék felújítása valósulhat meg több mint 17 millió forintnyi felajánlásból. A Leier Hungária Kft. térkövei idén is a legnépszerűbb terméknek bizonyultak, 2 óvoda és 2 iskola növendékei koptathatják hamarosan azokat.

A Várépítő pályázat utolsó eredményhirdetésének idén is Budaörs Önkormányzatának díszterme adott otthont, ahol Wittinghoff Tamás polgármester köszöntötte a nyertes intézmények képviselőit. Szám szerint 16 intézmény részesült a beruházását segítő építőanyag, illetve készpénz támogatásból. A Várépítő pályázat az építőipari cégek és médiumok összefogásával jött létre. Jelentősége abban állt, hogy olyan kisebb-nagyobb felújításokhoz lehetett építőanyaghoz és a kivitelezéshez szükséges készpénzhez jutni, amire más forrásokból nem lehetett támogatást kapni. A zsűri két tagja is megtisztelte jelenlétével az eseményt. Beleznay Éva, a környezettudatos építéssel foglalkozó okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója, a Várépítőnek köszönhetően létrejövő együttműködés jelentőségéről beszélt, mely a cégek és a pályázók között alakult ki az évek során. Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, - aki már a kezdetek óta a pályázat zsűrijének tagja -, elmondta, hogy a pályázat abban a tekintetben is hiánypótló volt, hogy a felajánlókat és a beruházásra készülő, forráshiányos intézményeket összehozta. A jelenlévő cégek képviselőit pedig arra bíztatta, hogy találják meg a hagyomány folytatásának módját.

Idén is toplistásak a Leier térkövek

A Leier 2018-ban csatlakozott az idén 23 éve működő jótékonysági összefogáshoz. A cég az elmúlt 5 évben nettó 5 millió forintnyi építőanyaggal segítette az építőanyag ipar legrégebbi jótékonysági összefogásán keresztül gyermekintézmények beruházásait. A pályázók az idei évben is Leier termékek széles skálájából választhattak: kéményeket, tetőcserepeket, kéregfal, kéregfödém elemeket is igényelhettek, de mint az elmúlt években, idén is a térkövek bizonyultak a legnépszerűbbnek. Sőt, összességében is erre pályázott a legtöbb intézmény. Így a zsűrinek nehéz dolga volt a döntésben, míg végül a vállalat 2 millió forint összértékű térköveit négy intézmény között osztotta szét. 202 848 Ft+ÁFA értékű térkövet a süttői Százszorszép Kéttannyelvű Óvoda és Bölcsőde; nettó 341 000 forintnyit a székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola; 1 000 000 Ft+ÁFA értékűt a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde; míg 580 000 Ft+ÁFA értékű térkövet a Hernádi Általános Iskola udvarán hasznosítanak majd.


23 év „várépítés”

A Várépítő pályázat 2010 előtt időszakában évi nettó 55-65 millió forintnyi építőanyagot osztott szét a szakmai ítélő bizottság, jellemzően 200-300 nyertes pályázó között. A 2010-es újjáélesztés után pedig a pályázaton összesen 157 millió forint támogatást kapott 213 nyertes intézmény. A pályázatot benyújtók száma több mint 770 volt. A Leier már évek óta nyújt segítséget építőanyagaival, és ezzel már számos projekt megvalósulását tette lehetővé.

2022- ben 26 intézmény pályázott a 15,6 millió forint építőanyagra és az 1,65 millió forintnyi készpénzre. Közülük 16 intézmény támogatását javasolta a bíráló bizottság a felajánló cégeknek.

Neves építészek idén is

A Várépítő pályázat zsűrije, ahogy fennállása óta minden évben, 2022- ben is a szakma és a közélet legjelesebb képviselőiből állt össze. Az idei, egyben utolsó nyertesek kiválasztását köszönjük Beleznay Éva, okleves várostervezőnek és építészmérnöknek, aki magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművésznek és végül, de nem utolsó sorban Tóth Balázs, építésznek, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértőjének. A évtizedek óta a zsűri elnökeként dolgozó Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, az online zsűrizésen nem vett részt ezúttal.

További információ: www.varepitopalyazat.hu