Zöld edukáció, zöldebb építés - Előregyártott beton, hallgatók zöld hozzáállása

A „Házat de gyorsan!” pályázatnak köszönhetően ma típusház kínálatunk 11 új, nívós családi ház tervével bővült, így megrendelőink már 25 különböző impozáns, megbízható és viszonylag olcsón megvalósítható elképzelés közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbb új otthont.

A Greenfo és a Zöld Építés podcast csatorna vendége volt a pályázat egyik zsűritagja Prof. Dr. Kiss Gyula DLA egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karán – aki a zöld építés elkötelezett híve, így erről is bőven szól a beszélgetés során.

„A Leierrel az építészeti ideát szabadon meg tudjuk valósítani, olyan előregyártott szerkezettel, amelyben egyfajta zöld gondolat is benne van.” – kezdte. Az előregyárthatóság előnyei vitathatatlanok: gyorsaság, megbízhatóság, tartósság, vagy akár az ökológiai szempontot is tekinthetjük. Miért? Mert a beton 50 év múlva is beton marad. Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, a Zöld Építés podcastban a cementből készült építőanyagot a villanyautók akkumulátorához hasonlítja, amely ma az autózás leginnovatívabb perspektívája. Gyakorta hangsúlyozza tanítványainak, hogy ha igazán lakályos otthont szeretnének teremteni, abban az esetben a fa kül-, de leginkább beltéri használata javasolt, már-már elengedhetetlen. A beton ridegebb, zordabb alapanyag ugyan, de könnyed használható és időtállósága nem megkérdőjelezhető. Véleménye szerint a betont általában nem szoktuk a zöld alapanyagok közé sorolni, mégis az; ezt pedig egy olyan példával támasztotta alá, hogy az ember azt gondolná, a ház építésekor a fa felhasználásánál ökologikusabb döntés nem létezik, hiszen a fa „újratermelődik”. Ennek ellenére egy fából készült házat muszáj folyamatosan karbantartani, ennél fogva környezetbarát értéke folyamatosan csökken. A beton ezzel szemben 50 évig beton, és nincs szükség állandó karbantartására. Olyan aspektusból is érdemes vizsgálni a korszerűséget, hogy az előregyártott betonelemek gyárban, minőségbiztosított körülmények között történő előállítása biztosítja az egy-két nap alatt, csekély munkaerőt igénylő beszerelését, felhasználását – ezzel pénzt és időt megtakarítva.

A „zöld” generáció

De mi kell a környezettudatos lét hosszútávú fenntartásához? – hangzik a kérdés. „Először is, elszántság és tudatosság. Magyarország, már csak a szomszédunkhoz, Ausztriához képest is lemaradásban van. Ennek ellenére ez az említett elszántság vagy tudatosság egyénenként és főleg a fiatalok körében is napról napra növekszik itthon is.” – mondta Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, aki ezt kellő közelségből látja, hiszen maga is egyetemi oktató. A felnövekvő építész generációt könnyedén lehet az e féle környezetkímélő aspektusok, a zöldebb építés fele terelni. A fiatal építészhallgatóknál az energiatudatosság ma már egy alapvető érték – tényező, amely minden tervezés során az egyik, ha nem a legfontosabb szerepet kapja. Jól látszik a tudatosság az egyetemisták diplomamunkáján, amely saját gondolatokból, ötletből, saját tervezés alapján születik, és amely során az energiafelhasználás valamely ötletes, kreatív és előremutató formája, szinte kivétel nélkül megjelenik.
Egy épület energetikai és környezetbarát megoldásairól szóló döntései ugyan a befektető, a megrendelő kezében vannak, azonban véleménye szerint egy építész is sokat tehet a zöld megoldásokért, ebben az esetben feladata az edukálás. A „Házat de gyorsan!” pályázat nem csak neves építészeknek kiírt pályázat volt, sőt, tekintettel titkosságára, bárki biztonsággal pályázhatott, hiszen nem a neve, hanem a teljesítménye számított. Emellett mivel építészhallgatók számára külön kategória állt rendelkezésre, egyértelműen lehetőséget kínált fiatal feltörekvő építészhallgatóknak az egyetemen elsajátított tudásuk hasznosítására. Így a még nem végzett hallgatók kapcsolatba kerülhetnek a megrendelőkkel, a tervezési folyamat szinte éles, hiszen tétje van, a pályázati díjak és a későbbi felhasználás lehetősége. A megrendelők pedig kapcsolatba kerülhetnek azzal a generációval, amelynek tudása, szakértelme a tanulási folyamat első percétől kezdve környezetbarát magatartáson alapszik. Kialakulóban van egy „zöldebb generáció”.

Prof. Dr. Kiss Gyula újabb úttörő megoldásról számolt be podcast beszélgetésben. Az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karán új tanszéket alapítottak, amely az energia olyan fajta használatát tűzte ki célul, hogy az e féle áramlástechnikai módszerekkel már a tervezés fázisában, tervezett módon meg tudják állapítani, hogy ha például az épület egyik helyiségében ajtót nyitnak, az milyen hatással lesz az ottani légkörre, a hőmérsékletre, illetve keletkezik -e elég huzat ahhoz, hogy ne legyen hideg vagy meleg. Ezzel a metodikával pedig az épületgépészet kialakítása során akár 20-30-40%-ban költségmegtakarítás is lehetségessé válhat.

Hallgassa meg a beszélgetést!