Kulcs a kiszámítható építkezéshez — bővül a típusházas inspirációtár

Az építkezők számára inspirációul szolgáló, jól kalkulálható, kiszámíthatóbb építkezést ígérő típusházainak gyűjteményét bővítette a Leier. Az eddigi 14 ház mellé anonim tervpályázat útján kerültek be a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt építészek és építészhallgatók által készített tervek.

Az építkezést tervezők helyzetét az építőanyag árak kiszámíthatatlansága, és az évek óta tapasztalható szakemberhiány igencsak megnehezítette az elmúlt években. Az építőipari gyártók éppen ezért fejlesztéseik fókuszába helyezték azokat a műszaki megoldásokat, amelyek ezek kiszámíthatóságát szolgálják. Az egyik legnagyobb építőanyag gyártó, a Leier, az utóbbi években a kevés élőmunkát igénylő, mégis magas építési minőséget képviselő, gyors és korszerű előregyártott technológiával készülő építési megoldások bővítését helyezte fejlesztéseinek fókuszába.

Inspiráció és kiszámítható építési költségek

Eddig 14 különböző alapterületű ház – közte 12 CSOK kompatibilis –, és 3 garázs terve szerepelt a Leier inspirációtárában, a szerkezet kivitelezéséhez szükséges anyagok kalkulációjával együtt. A tervek a szerkezetek kapcsán és csak az anyagköltség tekintetében adnak támpontot, mégis nagy segítséget jelentenek a „laikus” építést tervezőnek. Ha pedig az érdeklődő végül úgy dönt, hogy a megépíti a ház saját igényeire formált változatát, és a típustervben szereplő összes Leier anyagot megvásárolja, a terveket is megkapja készen, térítésmentesen. Ezekből kiindulva pedig saját építésszel csak az épület telekre tervezésén és személyre szabásán kell tovább dolgozni.


Korszerű, környezetbarát otthonok

Az előregyártott betontechnológiában rejlő lehetőségeket egyre többen felismerik mind építtetői mind pedig kivitelezői körökben. Ennek segítségével korszerű, környezetbarát otthonok építhetők, gyorsan, kevés élőmunka ráfordítással, ami nem csak a kivitelezés idejét, de annak költségeit és minőségét is kiszámíthatóbbá teszi.

A Leier Típusházak szerkezetei a számos előnyt magukban hordozó, legmodernebb előregyártott technológiával készülnek. Egyik ilyen előny, hogy a technológiából adódóan és a szerkezetek a kiselemes építőanyagokhoz képest nagy méretei miatt az építkezés gyorsan halad, azaz a szerkezetkész állapotig eljutni jóval kevesebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos, kiselemes technológiánál. Másrészt, az egyes elemek mértani pontossággal illeszkednek egymáshoz, ezzel számos a kivitelezés során előfordulható problémát kiküszöbölve. Tovább rövidíthető a teljes építkezés ideje is és az esetleges hibázás lehetősége is csökkenthető azzal, hogy az elemekbe már a gyártás során – a tervek szerint -belekerülnek az elektromos szerelvények, vagy azok előkészítései is, így az elektromos dobozok és a hozzájuk tartozó védőcsövezés helyszíni vésése, szerelése kihagyható. A falszerkezetek simák, vakolást nem igényelnek, amivel újabb munkafázis spórolható meg. A Leier Típusházakhoz a gyártó természetesen kínálja a gyáraiból kikerülő további építőanyagokat is: tetőcserepet, kéményt, térburkolatokat, kerítéselemeket.


11 új ház az inspirációtárban

Annak érdekében, hogy a korszerű előregyártási technológiával minél több minőségi otthon épüljön, a Leier honlapján létrehozta a már korábban említett inspirációként szolgáló építészeti ötlettárat. Ez az ötlettár szinte a duplájára bővül most, amikor az eddigi 14 mellé, a 2022-ben lezajlott tervpályázatnak köszönhetően további 11 ház tervei kerülnek fel. A tervpályázatra anonim módon pályázhattak a szakmagyakorló építészek és építész hallgatók. A beérkezett pályaműveket neves szakmai zsűri értékelte és választotta ki közülük a legjobbakat. Ezek a pályaművek szerkezeteik Leier anyagokkal történő kalkulációjával és alkotóik elérhetőségével együtt bekerülnek az inspirációtárba, így az építkezést tervező és az inspirációul szolgáló típusházak tervezői könnyen egymásra találhatnak.