Családi házból sokszínű referenciaház – hamarosan indul a díjnyertes KERKA-ház kivitelezése

Otthonuk eredeti tervei már készen álltak annak az építész házaspárnak, amelynek pályázata a „Házat de gyorsan!” szakmai zsűri döntése alapján fődíjat nyert. A 2022-ben családi házakra kiírt megmérettetésen olyan építészeti munkákat díjaztunk, melyek betonelemeinkből felépíthető típusházak.

Ezek nem egyenházak, mivel a megrendelőnek van mozgástere az „össze-leierezhető” elemek használatakor A díjnyertes KERKA-ház terveit Balku Bertalan és felesége, Balku-Hodován Katalin építészházaspár jegyzi. A Balku-házaspár KERKA-ház nevű pályázatának különlegessége, hogy már meglévő terveiből a felhívásra Leier-kompatibilissé változtatták azokat, ez pedig olyan remekül sikerült, hogy a tervezőket egészen a „Házat, de gyorsan!” első helyéig repítette.


A legjobbnak ítélt tervből rövidesen meg is fog épülni az első ház, amelyet az építtetők a saját megtervezett otthonuknak szánták. A ház építése Pest vármegyében, Penc községben a tavaszi tervegyeztetés után hamarosan meg is kezdődik. A nem szokványos pályázat; egy valódi, előregyártott szerkezetű otthon megteremtésének folyamata az Épül a ház rovatban tervezők, szakértők és szakemberek szemüvegén keresztül, az építtetés ideje alatt időről időre követhető. Elsőként a ház társtervezője, Balku Bertalan ismertette jövendőbeli otthonának terveit. A kétemeletes, nyeregtetős épület tömegének súlypontján helyezkedik el a lépcső, a fenti emelet pedig kedv szerint alakítható. Saját igényeikre szabták a pályázati anyagot: a nagy mozgásterű, négyszobás családi ház földszintjén egy vendég-dolgozószobát alakítottak ki, ugyanis a pandémia óta különösen jelentősnek tartják a munkavégzésre elkülönített terek meglétét. Az emeleten pedig lépcsőház különíti el a szülői- és a gyermekblokkot. A tervezők több alkalommal is megkerülték a garázs kialakításának kérdését, azonban költség és energetikai szempontból a kinti autóbeálló mellett döntöttek. A típusterv különleges velejárója, hogy ez a leválasztott garázsterv szabadon mozgatható házon belül és kívül, a megrendelő igényei alapján: leszigetelhető, vagy akár össze is tolható az épülettel.

„Amit elveszünk, azt adjuk vissza a tetőn!”

A garázson elhelyezett napkollektorok egyszerre járulnak hozzá a környezet és pénztárca megóvásához is. Az így kialakított zöld tető nem csak energiahatékonysági szempontból előnyös, hanem esztétikailag is látványos megoldás. A KERKA-ház projektje felkeltette Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatójának, valamint a pályázat bonyolítója, a Build Communication Kft. figyelmét, akik mindenképpen szerettek volna hozzájárulni segítségükkel, szakmaiságukkal a ház megvalósításához. Több partnerrel kötötték össze a tervezői párost, terveikben mindenki megtalálta a potenciált, és azt a részt, amelyhez a látványtervek alapján a saját termékét el tudja képzelni. Így műanyag nyílászárók, bejárati és kültéri ajtók, valamint szálcement homlokzatburkolat és alumínium ereszcsatornarendszer lesz a referenciaházon.Színes „egyéniség”

Balku Bertalan és Balku-Hodován Katalin szerint szinte kizárható annak a lehetősége, hogy egy megrendelő 100%-ban elégedett a számára megalkotott típusterv koncepcióival. Ezért úgy gondolták, hogy a pályázatot több oldalról szeretnék bemutatni, így háromféle színkombináció került bemutatásra: egy sötétebb, egy világosabb, és egy klinker burkolattal rendelkező - amely a tervezők személyes kedvence.

Hallgassa meg a beszélgetést és ismerje meg a házat az alkotótól!