PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Várépítő pályázat: ismét sokan pályáztak a legnépszerűbbre, a Leier térkőre

Idén országszerte 18 gyermekintézmény és 1 műemlék jut támogatáshoz az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából. A 21 felajánló építőanyag gyártó cég, építőipari szövetség és médiacsatorna nettó 13,6 millió forint értékű építőanyagot, és közel kétmillió forint készpénzt ajánlott fel. Köztük a Leier Hungária Kft. már négy éve vesz részt támogatóként a folyamatban. Idén az adományokra 30 intézmény jelentkezett, közel felük pedig Leier térkövet kért.


A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és a legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el olyan gyermekintézmények és műemlékek számára, melyek elkötelezettek az építkezés, felújítás megvalósítása iránt, ám szűkös forrásaik nem tennék lehetővé a teljes körű, korszerű és igényes munkát. A pályázaton gyakran olyan kistelepülések gyermekintézményei indulnak, melyek pusztán néhány szobában végeznek komoly szakmai munkát, és akár egyetlen csoportszoba, vagy a rossz állapotú tető felújítása is óriási előrelépést jelent a fejlesztésükben.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik hagyományosan immáron negyedik éve a Leier Hungária Kft. A cég egyéb építőipari termékeik mellett tavaly térkő kínálatát is megnyitotta a pályázók számára, amely gyorsan a pályázat egyik slágertermékévé vált. A Leier térburkolat 2020-ban és 2021-ben is a legnépszerűbb megpályázott építőanyag volt.

Társadalmi felelősségvállalás

A Leier mindig is nagy hangsúlyt fektetett az épített örökségek védelmére. E tevékenység egyik formája – sok más aktivitás mellett – a Várépítő pályázaton való részvétel, amely segítségével gyermekintézményeknek kínálnak pályázati úton termékbeli támogatást, amelyet a rászoruló intézmények új építkezésekhez és felújításokhoz egyaránt fel tudnak használni.

Az idei pályázat során ismét nettó 1 000 000 Ft értékben lehetett többféle Leier terméket igényelni: kéményrendszert, kéregfalat és kéregfödémet, valamint zajvédő falrendszert és térkövet is –idén utóbbi felajánlás talált gazdára két intézménynél. A Komárom-Esztergom megyei Csudijó Egyesület lehetőséget kap, hogy intézményük udvarát és járdáit kiépítse, ezzel a tervezett kinti közösségi terét szebbé és nemmellesleg biztonságosabbá tegye a gyerekek számára. A Nógrád megyei Egyházasgergei Napraforgó Óvodában is a Leier segítségével valósulhat meg a térkövezés, hogy a legkisebbek is biztonságosan és balesetmentesen közlekedhessenek.

Az elmúlt évek számokban

A Várépítő pályázaton az elmúlt több mint 10 évben a gyermekintézményi és műemléki pályázók száma meghaladta a hétszázat, és a több mint nettó 127 millió forint értékű építőanyagból 178 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.  A 2021-ben pályázatot benyújtó 29 gyermekintézmény és 1 műemlék 49 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 18 gyermekintézmény és 1 műemlék között osztotta szét.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának elnöke Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész. A zsűri tagjai: Beleznay Éva okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész; a zsürizés után elhunyt Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó; valamint Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

Várépítő pályázat

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Feliratkozás hírlevélre