PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Várépítő Pályázat: 19 felajánló cég, nettó 16 millió forint építőanyag és 22 nyertes

Várépítő pályázatA Build-Communication Kft. 2010. óta Várépítő Pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede gyűjti a cégek felajánlásait és juttatja el rászoruló gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben már több mint 100 millió forint értékű építőanyag került 147 nyertes intézményhez.

A felajánlásokat a szinte az első évtől változatlan felállásban működő neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházást kezdeni.A Vadász György Kossuth-díjas építészből, Ráday Mihály Kossuth-díjas alkotóból, Nagy-Kállózy Eszter Jászai Mari-díjas színésznőből, Beleznay Éva építészből (Budapest volt főépítészéből) és Tóth Balázs építészmérnökből (az ÉMI szakértőjéből) álló zsűrinek idén is nehéz dolga volt.

Mindig vannak régi, évtizedek óta részt vevő cégek és új felajánlók egyaránt. Idei új felajánló a MEVA Zsalurendszerek Zrt., amely készpénzt ajánlott fel, de végül termékeire is mutatkozott igény, és a Leier Hungária Kft., amely egy kéményt és egy a modern építőipari trendnek megfelelő előregyártott kéregfödémet ajánlott fel.

A 2018-as Várépítő Pályázaton gyermekintézmény kategóriában 20 pályázó nyert. Közülük a Leier felajánlásában a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda újépítésű épületéhez nyert 250 000 Ft értékű Sika ragasztóanyagot, valamint betonfödémszerkezetet. A Tiszainokai Tiszavirág Óvoda pedig az életveszélyesnek nyilvánított kéményének cseréjére nyert egy 469 530 Ft értékű Leier kéményt.