PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Leier előregyártott elemekből épült fel a ZalaZone okosvárosa

A Smart City Zone a jelenleg meglévő tesztpályáknál sokkal többféle települési környezeti, forgalmi, forgalomtechnikai és járműdinamikai vizsgálati körülményt kínál tesztelésre. A Leier Hungária Kft. itt található termékeivel egy városias környezetű csomópontot szimulál. A megjelenő előregyártott vasbeton elemek négy homlokzati egységet alkotnak.

A projekt részleteiről Samu Bence, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágának termékmenedzsere, a projekt vezetője informálta lapunkat. A Leier a ZalaZone-ban felhasznált termékek gyártására és szállítására a Vasi Árcsi Építő Kft.-től kapott felkérést, a beruházást az Autóipari Próbapálya Zala Kft. végzi.

Nemcsak fal- és födémelemeket alkalmaztak

A projektben használt Leier termékek közül

  • vasbeton pilléreket,
  • gerendákat,
  • kéregfalakat
  • és kéregfödémeket építettek be.

ZalaZone

A homlokzatoknál különböző műszaki megoldásokat eszközöltek a szakemberek. A falakat részben kitöltő szerkezetként valósították meg, ebben az esetben a vázszerkezetet a 11-12 méter magas pillérek és a közbenső, valamint fejgerendák alkotják. Másfelől önálló szerkezetként kerültek alkalmazásra a fal- és födémelemek.

Az előregyártott szerkezetek legfőbb előnyei közé sorolta Samu Bence a gyorsaságot, a megszakítás nélküli építhetőséget, az egyedi méretre gyárthatóságot és az állandó, kiváló minőséget, mely glettelésre és festésre kész. A Leier termékei mellett szól továbbá az áttörések és a nyílások gyártás közbeni kialakítása, valamint az elektromos szerelvények üzemi beépítése is.

„Patyomkin-falu” Leier módra

A hagyományostól eltérő módon nem komplett, vagyis használatra alkalmas épületeket kellett létrehozni ennél a beruházásnál, hanem „mindössze” utcafrontra néző homlokzati falakat földszint, valamint további két emelet magasan, melyek utcáról nézve városképet alkotnak – akár egy Patyomkin-falu.

A Vasi Árcsi Építő Kft.-től Kálmán Ernő ügyvezető kifejtette, választásuk azért esett a Leier termékeire, mert mindenképpen előregyártott szerkezetet terveztek beépíteni, és erre a Leier szerkezet tűnt a legalkalmasabbnak. A kivitelezés előkészítésében a cég munkatársai szakmai tudásukkal is segítették a Vasi Árcsi Építő Kft. munkáját.

 

Az ügyvezető szerint a Leier előregyártott termékeivel a kivitelezés kevés élő munkával és gyors építéssel valósítható meg. „Mivel a vasbeton termékek gyári, sima felülettel készülnek, így a felületi javítási munkák minimálisak” – tette hozzá.

A Vasi Árcsi Építő Kft. nem először választotta a Leier termékeit; közművekhez, térburkolásokhoz folyamatosan rendelnek a cégtől. „A Leier munkatársai rugalmasak és együttműködőek. Bármely kérdésben készséggel álltak rendelkezésünkre. A termékek egyeztetése, gyártása, szállítása is a megbeszéltek szerint, rendben folyt” – mondta el az együttműködésről Kálmán Ernő.

Feliratkozás hírlevélre