PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Filigrán előregyártott vasbeton szerkezetek alkalmazása

A filigrán termékek megjelenése az 50-es évekre tehető. Hazánkban több erőteljes próbálkozás történt abba az irányba, hogy ezek a termékek meghonosodjanak, legutoljára a 2008-ban kezdődő gazdasági válság előtt. Jelen piaci körülmények között azonban egyre jelentősebb szerepet játszanak a monolitikus vasbetonépítésben ezek az előregyártott termékek is.

De mi is az a filigrán fal, és filigrán födém?
A Leier Hungária Kft. által gyártott kéregfal és kéregelemes födém olyan, teljesítmény nyilatkozattal rendelkező előregyártott vasbeton építőelemek, amelyekből monolitikus fal- és födém építhető. Mivel mind a fal-, mind a födém termék szerkezeti vastagsága csekély a másik két méretéhez képest, innen ered a filigrán elnevezés.
Geometriai értelemben természetesen ma már nem engedhető meg, hogy egy építőanyagból csak modul méretrend legyen kialakítható. Az üzemi körülmények között előállított termékek gyártmányterv szerinti zsaluzási méretekkel készülnek, a belőlük készített teherhordó szerkezetek pedig mindig egyedi vasalással, az igénybevételhez igazítottan kerülnek ki azépítkezésre. Az elkészített függőleges és vízszintes teherhordó, vagy térelhatároló szerkezetek természetesen sohasem egy darabból készülnek, hanem a gyártástechnológiában meghatározott maximális, vagy annál kisebb méretű elemekből a helyszínen állítandók össze.
A végleges állapotban teherhordó szerepüket betöltő termékek pedig egyéb szakágak igényeit kielégítő tulajdonságokkal is felruházhatók. A helyszíni élőmunka-igény drasztikus csökkenése mellett nagy mennyiségű zsaluanyag forgatás nélkül is tetszőleges építési sebesség tervezhető és kivitelezhető. Hangsúlyozandó, hogy az építéshelyszínre érkező termékek már magukban hordozzák a tőlük elvárt megoldások összességét is. A termékekhez felajánlott tervezési szolgáltatások a manapság ugyancsak szűkülő szellemi kapacitások helyét hivatottak igény szerint kitölteni. A monolitikus építésben egyre nagyobb szerepet betöltő termékek ebből eredően mind a gyártóüzemek környezetében, mind azoktól távol is sikeres értékesítési mutatókkal rendelkeznek. A lakó- és középületeken kívül az ipari épületek monolitikus szerkezeteiben is mindinkább komoly szerepet játszanak.

Vasbeton léptékkel mérve az elemsúlyok csekélyek, így gépesítési igényük kicsi, a megjelenő felületek pedig többletráfordítás nélkül is vakolatmentesek. Külföldi és hazai megvalósult példák igazolják azt is, hogy a kéregelemes födém pillérvázas épületek födém megoldásaként is elképzelhető, a pillérek igény szerint kéregfalból is megvalósíthatók. Az általános alkalmazásokon túl természetesen egyedi vagy speciális építési munkák megoldása is lehet a kéregfal- és kéregelemes födém. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tűzvédelmi tervezés és a léghanggátlások tervszinten történő megvalósításának tálcán kínálkozó megoldása a vasbeton, ezen belül is a filigrán termékekből készíthető monolitikus vasbeton szerkezetek.

Leier előregyártott betonelemek

Vass Zoltán, üzletágvezető, Leier Hungária Kft.

Feliratkozás hírlevélre