PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Teraszok és kertek trendi kelléke a Leier Durisol magaságyás

Sokan arra vágynak, hogy olyan helyen éljenek, ahol hatalmas virágágyások, a kert végében fűszerkertek terülnek el, amelyek az évszakok örök körforgását magukon viselik. De életük nagy részét társasházakban töltötték el, ahol nem volt lehetőség ezeknek az álmoknak a megélésére. Nyugat-Európában, de már a közeli szomszédos országban, Ausztriában is bevett szokás azonban a magaságyás, amely kis helyen, akár olyan környezetben is használható, ahol egyébként nem lenne lehetőség növények nevelésére. Az asztalmagasságú, elemekből összeszerelt magaságyás már idehaza is beszerezhető, ráadásul minden olyan feltételnek megfelel, amely elvárható egy olyan terméktől, amit lakókörnyezetükben szeretnénk elhelyezni.

 

Fagyálló és csekély a súlya

A Leier Durisol Magaságyás alapanyaga a környezetbarát Durisol, vagyis híg betonnal átitatott, mineralizált faforgács. A természetes alapú építőanyag rendelkezik páraáteresztő képességgel, fagy- és tűzálló, önműködő a víztelenítése, a nyersanyag és a hulladék 100 százalékos körforgását tudjuk benne elérni és a felsoroltak ellenére is csekély a súlya. Teraszok és kertek elengedhetetlen kelléke lehet azoknál, akik szabad idejükben kertészkedéssel, palántázással, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Ráadásul az összeszereléséhez nem kell szakmunkás bizonyítvány: bármilyen alakzatot könnyedén alakíthatunk ki egyedül, akár segítség nélkül. Mivel a szegek anyaga horgonyzott acél, a magaságyás rozsdásodásától sem kell tartani.

 

A kertépítők szövetsége is ezt ajánljaDurisol magaságyás használat

A szakemberek szerint a magaságyás számos előnye közé tartozik - éppen ezért kortól, nemtől függetlenül bármilyen környezetbe ajánlják -, hogy természetközeli megoldást lehet vele elérni. Nem véletlen, hogy a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) is a Leier Durisol Magaságyást ajánlja a kertészkedőknek, hiszen egyszerűen szépíthetjük és tehetjük gazdagabbá a kertet egy professzionális módszerrel. A technikai előnyöket figyelembe véve nem kell kiegészítő hőszigetelést, vagy fóliabetétet vennünk, nincs szükség aláépítményre, vagy alapozásra munkálatok előtt. Még abban is magunk dönthetünk, hogy a forma mellett milyen színű elemeket szeretnénk a teraszunkon, vagy a kertünkben látni, miközben magasba szöknek a zöldség-, gyümölcspalánták, vagy kedvenc virágaink levelei. A környezetbarát technológia egyébként azért is fontos, mert ha élelmet termesztünk, fontos, hogy semmilyen szennyeződés ne érje a zöldséget, vagy a gyümölcsöt. A Durisol magaságyásban csak természetes anyagok fordulnak elő, műanyag például nem.

 

Nincs többé sajgó derék és térd

Aki egyszer is megtapasztalta, milyen görnyedt háttal, előrehajolt derékkal megszabadítani a földet a gyomnövényektől, a gaztól, biztosan fel tudja idézni, milyen érzés másnap sajgó végtagokkal ébredni. A magaságyásnál ez elképzelhetetlen, mivel nem kell kényszertartásban végezni a kertészkedést. Nem kell guggolni, térdelni, lehajolni, hiszen olyan magasságba ültetjük a növényeket, amelyek ápolása a későbbiekben egész szervezetünknek kényelmes. Így egy mozgássérült is gondolhat a palántázásra – amely a hagyományos kerti megoldások esetében megoldhatatlan elfoglaltság számukra. Sőt, attól sem kell tartani, hogy kedvenc háziállatunk kárt tesz kerti növényeinkben.

A palánták ráadásul az ideális környezetben, viszonylag rövid időn belül hozhatnak virágot, vagy termést. A termőföld alatti rétegekben ugyanis olyan nehezen bomló anyagokat helyezünk el, amelyekből szén-monoxid szabadul fel. A bomlás során hő keletkezik, ez átmelegíti a gyökerek alatti talajréteget, meggyorsítva ezzel a magok csírázását.

 

Öt rétegben gondolkozzon!

De hogyan is alakítható ki a magaságyás, miután megvettük a Leier Durisol elemeket?

Magaságyás rétegrendLegalulra kb. 20 cm vastag lassan korhadó, vastagabb faágakat tegyünk, ezeket minél jobban vágjuk össze, majd tapossuk a talajhoz közel.  Erre kerülnek azok a kerti hulladékok, amelyek gyorsabban korhadnak: venyigék, gazok, nádak, széna, és minden, amelyet ősszel, vagy tavasszal kigyomláltunk. Ha teraszon szeretnénk magaságyást kialakítani, bármelyik barkácsáruházban, kertészetben, esetleg egy közeli patakparton, erdőszélen beszerezhetjük a hozzávalókat. A harmadik réteg a gyeptégla, vagy fűnyírás utáni nyiradék legyen, esetleg fenyőkéreg, a tetejére pedig szórjunk kerti földet. A fenyőkéreg azért is kiváló megoldás, mert megőrzi az alatta lévő réteg nedvességét, megakadályozza a gyomosodást és tápanyagokat ad át a növényeknek. Már idehaza is közkedvelt módszer parkok, kertek útjainak burkolásakor, de sokan odahaza, a cserepes virágok földjének tetejére is szívesen borítanak egy réteget ebből a természetes anyagból.

A negyedik szinthez már termőréteghez érett komposzt szükséges: házi és vásárolt komposzt is megfelel. A legfelső réteg pedig termőtalajból álljon. Elkeverhetjük palántafölddel és egy kis fahamuval, biohumusszal. Fontos, hogy morzsolódós és gazdag tápértékű legyen a növényeknek. Ezt a folyamatot azonban csak egyszer kell végigcsinálni és számítsunk arra is, hogy az első néhány hétben süllyed valamennyit a talajszint, a felső szintek utántöltésével azonban könnyedén orvosolni tudjuk ezt a problémát.

Feliratkozás hírlevélre